menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2011 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 8, 2011
21 februari

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Arabische revoluties. Waarom nu?
 
Waarom nu? Waarom dit jaar revoluties in Tunesië en Egypte en niet vorig jaar of tien jaar geleden of helemaal niet? De demonstranten die nu dagelijks in Jordanië, Jemen, Bahrain. Libië en Algerije de straat op gaan zijn duidelijk geïnspireerd door het succes van die revoluties, maar hoe is dit proces begonnen? Wat is er in het Midden-Oosten veranderd?
 
(..)
 
Er is toch geen reden om te veronderstellen dat het niveau van de volkswoede in de laatste twee of vijf of tien jaar opeens enorm gestegen is. Het is al die tijd hoog geweest, maar in normale tijden zijn de mensen erg voorzichtig om er openlijk voor uit te komen. Dat kan erg nadelig voor je uitpakken.
 
En nu uiten ze hun woede opeens heel luid en Arabische regimes die lange tijd stabiel waren beginnen in paniek te raken. De val van Hosni Mubarak in Egypte, verreweg het grootste Arabische land, maakt het mogelijk dat veel andere autocratische regimes in de Arabische wereld om kunnen vallen als dominostenen. De snelle ineenstorting van de communistische regimes in Europa in 1989 is een schrikbeeld voor hen. Maar nogmaals, waarom gebeurt dit nu?
 
(..)
 
Het enige dat de laatste twee jaar echt veranderd is in het Midden-Oosten is het voor zichzelf sprekende feit dat de VS begonnen zijn zich uit de regio terug te trekken. Vanaf Libanon in 1958 tot Irak in 2003 waren de VS bereid militair te interveniëren om Arabische regimes die ze graag mochten te verdedigen en die waar ze niet van hielden omver te werpen. Dat is nu voorbij.
 
Deze grote verandering is deels het resultaat van de nauwelijks verborgen nederlaag van de VS in Irak. De laatste Amerikaanse troepen zullen dit jaar uit dat land vertrekken en na deze gruwelijke ervaring zal de publieke opinie in de VS een nieuwe grote militaire interventie in de regio niet meer verdragen. Het veiligheidsnet voor de Arabische regimes die verbonden zijn met de Verenigde Staten is weggehaald en hun bevolking weet dat.
 
Er is ook een grote evaluatie van de strategie in Washington gaande en die zal vrijwel zeker eindigen met de conclusie dat het Midden-Oosten minder belangrijk wordt voor de politiek van de VS. Dat weten de Arabische massa's niet, maar de regimes beslist wel en dat ondermijnt hun zelfvertrouwen.
 
De traditionele motieven voor de Amerikaanse strategische betrokkenheid in het Midden-Oosten waren olie en Israël. De aanvoer van olie naar de VS moest beschermd worden en de Koude Oorlog was een spel waarin de winst van de een het verlies van de ander was (zero-sum) waarbij elk regime dat de VS niet controleerden in handen van de Sovjet-Unie dreigde te vallen. En nog afgezien van sentimentele redenen moest Israël worden beschermd omdat het een belangrijke militaire factor was.
 
Maar de Koude Oorlog is al lang voorbij en het zero-sum spel in het Midden-Oosten ook. De Arabische olie-exporteurs kiezen hun klanten puur op commerciële basis en ze moeten hun olie verkopen om hun snel groeiende bevolkingen te voeden. Je hoeft ze niet te controleren of te bedreigen om olie van ze te krijgen, je moet ze gewoon betalen. Bovendien komt er nog maar minder dan eenvijfde van de Amerikaanse olie-importen uit de Arabische wereld.
 
Wat Israël betreft, de militaire waarde van dit land voor de Verenigde Staten is sinds het einde van de Koude Oorlog scherp gedaald. En het heeft ook geen Amerikaanse bescherming nodig: het is een dwergsupermacht die militair ver boven zijn Arabische buren uittorent. Dus vertel me nog eens: waarom precies zouden de Verenigde Staten 'stabiliteit' in het Midden Oosten zien als een vitaal nationaal belang?
 
De revoluties van 1989 werden mogelijk toen de mensen in de Oost-Europese landen zich realiseerden dat de Sovjet-Unie niet langer militair zou interveniëren om de communistische regimes die over hen heersten te redden. Is een nieuw 1989 mogelijk in de Arabische wereld? In elk geval weten de Arabieren nu dat de Verenigde Staten niet militair zullen interveniëren om de regimes die over hen heersen te beschermen.
 
Gwynne Dyer in CommonDreams, 18 februari 2011
 

Onvertaalde berichten:

Protesten Bahrain geven VS hoofdbrekens over marinebasis
De VS zal de pro-democratische demonstraties in Bahrain met ongerustheid gadeslaan. Het land is immers hoofdkwartier van de Vijfde Vloot van de Amerikaanse marine, die tenministe één vliegdekschip continu in de Perzische Golf heeft. De aanwezigheid van de vloot is bedoeld voor het veiligstellen van de oliedoorvoer door de Golf, naast het in de gaten houden van Iran en het afschrikken van piraten.
The Guardian (UK), 17 februari 2011
 
Iraanse oorlogsschepen door Suez-kanaal?
Het verhaal begon bij de controversiële Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Lieberman, die in een bijeenkomst met Amerikaanse Joodse leiders in Jeruzalem vertelde dat de Iraanse schepen diezelfde avond door het Egyptische kanaal zouden varen - hoewel hij geen bron gaf voor zijn informatie.
The Christian Science Monitor (VS), 17 februari 2011
 
Israël stemt in met meer Egyptische troepen in "gedemilitariseerde" Sinai
Een tweede lichting van Egyptische militairen, die wordt ingezet op het Sinai-schiereiland, moet het gewapend verzet van Bedouinen aanpakken en de gaspijpleiding naar Israël beschermen.
The Jerusalem Post (Isr.), 17 februari 2011
 
Afghaanse imams voeren politieke strijd tegen VS
Voor de Amerikaanse regering, en voor de 100.000 Amerikaanse soldaten die in Afghanistan vechten, kon de in diverse moskeeën verkondigde boodschap nauwelijks slechter nieuws zijn.
The Washington Post (VS), 17 februari 2011
 
"Geweld in Afghanistan zal in 2011 toenemen"
Het geweld in Afghanistan zal dit jaar alleen nog maar meer worden dan de record-niveaus die we in 2010 hebben gezien, aldus de hoogste Amerikaanse militaire bevelhebber.
Reuters (GB), 16 februari 2011
 
Waarom Mubarak ten val kwam
Memo aan president Obama: gezien de afwezigheid van enig intelligent inlichtingenwerk en het tekortschieten van het advies van uw adviseurs is het niet verbazend dat uw aanpak van de Egyptische opstand nieuwe normen heeft gezet voor incoherentie en incompetentie in buitenlands beleid.
TomDispatch (VS), 15 februari 2011
 
Irak gebruikt budget voor F-16's voor voedselrantsoenen
Irak heeft de geplande aankoop van 18 F-16 gevechtsvliegtuigen van de VS uitgesteld en het geld in plaats daarvan gebruikt om de armen in het land te voeden, aldus een Iraakse functionaris. Dit bericht komt temidden van toenemende protesten die zijn geïnspireerd door de opstanden in Egypte en Tunesië.
Agence France Presse (Fr.), 15 februari 2011
 
Versterkt leger greep op Egypte?
Er is een toenemende bezorgdheid onder de mensen die Mubarak ten val brachten, dat de vruchten van hun overwinning wel eens opgeslokt zouden kunnen worden door een leger dat voor een groot deel bestaat uit generaals die hun macht en voorrechten onder het bewind van diezelfde Mubarak hebben verworven.
Robert Fisk in The Independent (GB), 14 februari 2011
 
Iraakse strijdkrachten schermen "Groene Zone" af van protesten
Iraakse veiligheidstroepen hebben demonstranten belet om de zwaar versterkte "Groene Zone" in Bagdad in te gaan. Golven van politieke onrust komen op dit moment over de Arabische wereld in het kielzog van de revoluties in Tunesië en Egypte.
UPI (VS), 11 februari 2011
 
Karzai wil einde aan reconstructie-teams Navo
President Hamid Karzai van Afghanistan heeft opgeroepen tot een snelle ontmanteling van de door de Navo ingezette provinciale reconstructie-teams, de eerste keer dat hij een dergelijke eis stelde.
The New York Times (VS), 6 februari 2011
 
Kan Afghanistan zich veroorloven te overleven?
Ondanks de succes-claims van de regering-Obama is Afghanistan verwikkeld in een guerilla-oorlog waarvan het winnen wel eens te duur zou kunnen zijn voor het land.
Juan Cole in The Diplomat (VS), 5 februari 2011
 
Ex-ondervrager beschrijft misgelopen invallen in Irak
Een vroegere militaire ondervrager van het Amerikaanse leger in Irak zegt dat bij de helft van de invallen die speciale eenheden uitvoerden tijdens de missies waarbij hij betrokken was het verkeerde huis binnengevallen werd.
The Washington Post (VS), 1 februari 2011
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2011 |