menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2011 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 20, 2011

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Het echte eindspel in Afghanistan
 
Het nieuws over de dood van Osama bin Laden door toedoen van de speciale troepen van de VS is in Washington begroet in de hoop dat de president de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Afghanistan nu kan versnellen. De regering verwacht dat het, nu Bin Laden dood is, gemakkelijker wordt om de Taliban af te splitsen van al-Qaida. Zoals een anonieme Amerikaanse functionaris, die werd geciteerd in de Washington Post, het stelde: "De dood van Bin Laden is het begin van het eindspel in Afghanistan, alles wordt nu anders." Maar niets is minder waar.
 
Het probleem van het zwakke Afghanistan wordt niet verooorzaakt door Bin Laden, al-Qaida of de Taliban. De Taliban brachten orde in een Afghanistan dat verscheurd werd door gewelddadige burenruzies na de terugtrekking van de Sovjet-Unie en het staken van de Amerikaanse betrokkenheid in 1992. Al-Qaida profiteerde van het regime van de Taliban om Afghanistan te gebruiken als basis voor wereldwijde operaties.
 
Afghanistan is altijd in hoge mate een gedecentraliseerde staat geweest, die niet gemakkelijk kon worden geregeerd door een centraal gezag. Dit is niet veranderd. Die zwakte heeft ertoe geleid, dat andere staten profijt hebben getrokken van Afghanistan. Tijdens de Koude Oorlog werd het land de speelbal van een indirecte oorlog tussen de VS en de Sovjet-Unie. Maar een derde speler mengde zich daar voortdurend in: Pakistan. De VS dachten dat ze Pakistan konden gebruiken om het nationale belang van de VS tegen de USSR te dienen, maar Pakistan was aan het werk voor zijn eigen belangen, niet voor de Amerikaanse.
 
Pakistan wilde zijn grensgeschil met Afghanistan in zijn voordeel beslissen. Verder heeft Pakistan Afghanistan altijd gezien als "strategisch achterland" om door het leger te worden gebruikt in een oorlog met India. In feite hebben het Pakistaanse leger en de inlichtingendiensten tijdens het laatste kwart van de twintigste eeuw radicale islamitische groepen actief bevorderd om een kader van ongeregelde strijders te creëren die gebruikt konden worden in een ongeregelde oorlog tegen India in Kashmir.
 
Tenzij het president Obama lukt om vertrouwen te kweken [tussen India en Pakistan] kan geen enkele militaire tactiek of civiel ontwikkelingswerk de strategische realiteit veranderen. India wil niet gedwongen worden om met Pakistan te onderhandelen, zeker niet na de [terroristische] aanval in Mumbai, maar de status quo is simpelweg niet houdbaar. Het is niet houdbaar voor de VS, niet voor India en niet voor Pakistan. De Pakistaanse staat is aan het imploderen: de kloof tussen de Pakistaanse bevolking en hun leiders is breed en diep, om nog maar niet te spreken over de verdeeldheid binnen de leiding in Islamabad.
 
Het maakt niet uit of de VS betrokken blijven bij Afghanistan met 100.000 troepen of morgen terugtrekken; het resultaat - de uiteindelijke implosie van Pakistan en chaos in heel Zuid-Azië - blijft hetzelfde, tenzij president Obama zich gaat bemoeien met de ongelijke machtsverhouding en de wederzijdse angst en dreiging tussen India en Pakistan.
 
Michael Williams in The Guardian, 5 mei 2011
 

Onvertaalde berichten:

Etnische zuivering van Palestijnen, ofwel: democratisch Israël in actie
Terwijl we in Israël nog steeds wanhopig bezig zijn met het verhullen, ontkennen en onderdrukken van onze grote etnische zuivering van 1948 - meer dan 600.000 vluchtelingen, waarvan sommigen vluchtten uit angst voor het Israëlische leger en milities, en sommigen met geweld verdreven werden - blijkt dat er nooit een einde gekomen is aan 1948, dat de geest ervan nog steeds voortleeft.
Gideon Levy in Haaretz (Isr.), 12 mei 2011
 
Falen inlichtingendiensten "leidde tot dood van Afghaanse burgers"
Temidden van toenemende stemmen die roepen dat de Special Forces de leiding moeten nemen in Afghanistan na de succesvolle aanval tegen Osama bin Laden, waarschuwt een nieuw rapport dat systematisch falen in het verzamelen van militaire inlichtingen leidt tot burgerslachtoffers.
The Independent (GB), 12 mei 2011
 
Syrië versterkt besluiteloosheid Obama
De Syrische demonstranten hebben gelijk dat ze hun heil niet uit Washington verwachten, laat staan uit Brussel, Parijs of Londen. Dit is geen Amerikaanse regering die op zijn achterste benen staat vanwege de wreedheid van dictators.
The Daily Star (Leb.), 12 mei 2011
 
Geen "plan B" Navo in patstelling Libië
Tot dusver heeft het luchtoverwicht van de Navo voorkomen dat de rebellen-strijdkrachten verslagen werden, maar het kan hun overwinning niet veiligstellen. En er was vrijwel vanaf het begin verwarring over het doel van de operatie.
BBC News (GB), 11 mei 2011
 
Druk op strijdkrachten VS te velde in vijf jaar niet zo hoog geweest
Amerikaanse troepen die in Afghanistan vechten ondergaan daar de grootste psychologische druk van de afgelopen vijf jaar, gekoppeld aan het laagste moreel. Dit rapporteert een militaire studie.
USA Today (VS), 9 mei 2011
 
Na bin Laden: waarom Afghaanse oorlog verkeerde reactie was op "11 september"
Door het lanceren van de zogenaamde "Oorlog tegen terreur" in plaats van een systematische poging om de misdadigers op te sporen die de aanslagen van "11 september" begingen, gaf Bush de VS carte blanche om specifieke doelen van buitenlands beleid na te jagen - in de eerste plaats de voortzetting van de Amerikaanse doelen om het Midden-Oosten en de omliggende landen te beheersen vanwege redenen van strategie en grondstoffen.
CNN (VS), 9 mei 2011
 
Er zijn geen goede antwoorden in Libië, maar oorlog is zeker niet eerste optie
Libië laat opnieuw zien dat succesvolle regime-verandering alleen tot stand kan worden gebracht door gewone mensen, niet door buitenlandse bommen.
The Guardian (GB), 8 mei 2011
 
Pakistan en de moord op Bin Laden
Verblind door wraaklust heeft de Verenigde Staten opnieuw een vijand op de korrel genomen en gedood. De burgers vieren feest, en functionarissen uit de Bush-periode vertellen ons dat het bewijst dat de martelingen in Guantanamo dus toch gewerkt hebben. Dit is nogal bizar, gegeven het feit dat Bin Laden kennelijk al zes jaar een toevluchtsoord had gevonden vlakbij de militaire academie van Pakistan.
Tariq Ali in CounterPunch (VS), 6 mei 2011
 
De leider van al-Qaida wist dat hij een mislukking was. Nu heeft de VS een martelaar van hem gemaakt
Het Westen, dat voortdurend gepreekt heeft tegen de Arabische wereld dat recht en geweldloosheid de weg vormen naar vooruitgang in het Midden-Oosten, heeft de mensen in de regio nu een andere les geleerd: dat het executeren van je tegenstanders volkomen acceptabel is.
Robert Fisk in The Independent (GB), 5 mei 2011
 
Een nieuwe wind in Cairo
De wijder wordende kloof tussen Israël en de Egyptische interim-regering werd nog eens onderstreept toen leiders van de rivaliserende Palestijnse facties Hamas en Fatah een verzoeningspact tekenden in de Egyptische hoofdstad. Egypte's geheime rol in het tot stand brengen van de overeenkomst verraste zowel Israël als de Verenigde Staten.
CounterPunch (VS), 5 mei 2011
 
Bin Laden lokte Amerikaanse "Oorlog tegen Terreur" uit die zijn beweging versterkte
De moord op Osama bin Laden wordt gevierd door de Amerikaanse media en regering, die er een draai aan geven als was het een van de belangrijkste gebeurtenissen sinds 11 september 2001. Het zou ook winst kunnen zijn in de mate waarin het al-Qaida verzwakt. Maar het is de moeite waard om eens nuchter te kijken naar de werkelijkheid achter alle hype.
The Guardian (GB), 3 mei 2011
 
Als de VS democratie wil in de Arabische wereld moet ze het goede voorbeeld geven
Tot dusver heeft de regering-Obama de onttroning van onplezierige autocraten in de Arabische wereld gesteund, behalve waar ze dat niet gedaan heeft. Als gevolg hiervan hebben luid verkondigde morele argumenten de argumenten geleverd om Moammar Khadafi's Libië met luchtaanvallen te bestoken, terwijl stilzwijgend begrepen overwegingen van omzichtigheid de Bahrainse koning Hamed ibn Isa Khalifa vrij spel gegeven hebben.
The Los Angeles Times (VS), 1 mei 2011
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2011 |