menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2011 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 28, 2011
11 juli

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Snel weg uit Afghanistan? Niet bepaald...
 
Op het militaire vliegveld Bagram, een oude Russische basis, zijn nu rond 30.000 militairen uit de VS en andere NAVO-landen gelegerd. Deze maand heeft de genie van de Amerikaanse landmacht contracten ter waarde van 14,2 miljoen dollar vergeven aan een Turkse aannemer. Er zal een kazernecomplex van acht legeringsgebouwen worden gebouwd voor 1200 militairen. De oplevering is in de herfst van 2013, een jaar voordat het Afghaanse leger de zorg voor de veiligheid in het hele land moet overnemen. Andere bouwprojecten in Bagram zijn ofwel net klaar ofwel staan in de wachtrij om te worden aanbesteed.
 
Walter Pincus in The Washington Post, 28 juni 2011
 

 
Vluchten voor de oorlogen van de VS
 
De oorlogen van Amerika blijven de oorzaak van de meeste vluchtelingen in de wereld. Volgens het jaarlijks rapport van de VN-organisatie voor vluchtelingen UNHCR komen 4,7 miljoen vluchtelingen uit Irak en Afghanistan, bijna de helft van het totaal. Weliswaar zijn de VS ook het land dat de meeste vluchtelingen toestemming geeft voor permanente vestiging, namelijk 71.400 in 2010. De meeste vluchtelingen vinden echter tijdelijk verblijf in de buurlanden.
 
Als het gaat om een regionaal conflict of een natuurramp zijn de thuislanden ook vaak de gastlanden. Honderdduizenden zijn de burgeroorlogen in Congo en Soedan ontvlucht, maar velen zoeken ook toevlucht in die landen zelf. Tibetanen ontvluchten China, maar de Volksrepubliek huisvest meer vluchtelingen dan het land produceert – voor een groot deel gaat het om Vietnamese vluchtelingen die al heel lang in China wonen.
 
The Economist, 23 juni 2011
 

Onvertaalde berichten:

Dodelijke robotvliegtuigjes nemen plaats oorlog in
"Killer drones" zijn niet in de eerste plaats oorlogswapens, zoals ze meestal gedefinieerd worden, maar veel eerder geautomatiseerde stukjes technologie die ontworpen zijn voor gemakkelijke doelgerichte moordmissies buiten oorlogsgebied.
Truthout (VS), 10 juli 2011
 
Israël gebruikt "gekke democratie" om veiligheidsbehoeften te rechtvaardigen
De vredesactivisten van de flotilla en de "flytilla" vertegenwoordigen een gezichtspunt dat Israël al jarenlang probeert uit te roeien: dat Israël niet immuun is voor druk van buitenaf en dat het serieus is als het zichzelf als de enige democratie in het Midden-Oosten posteert.
Haaretz (Isr.), 10 juli 2011
 
Obama onder vuur vanwege gevangenhouding van terreurverdachte op marineschip
Een Somalische man is naar New York vervoerd om daar terecht te staan nadat hij twee maanden lang ondervraagd is aan boord van een marineschip, zonder advocaat.
The Guardian (GB), 6 juli 2011
 
Leugens over Libië
President Obama en andere Amerikaanse regeringsfunctionarissen hebben keer op keer herhaald dat de VS-Navo-oorlog in Libië alleen maar bedoeld is voor de "bescherming van burgers" en dat ze beperkt van aard is. Maar nu we meer dan 90 dagen onderweg zijn in een operatie waarvan Obama beweerde dat ze "dagen, geen weken" zou duren, is het tijd om een open deur in te trappen.
Mises Daily (VS), 6 juli 2011
 
Sloop huizen Westelijke Jordaanoever laat strijd om Jordaanvallei zien
Israëlische nederzettingen, met een bevolking van ongeveer 9.400 zielen, liggen langs de weg door de Jordaanvallei. Ze liggen verspreid tussen bouwvallige dorpen en kampen waar ongeveer 80.000 Palestijnen wonen. Nergens op de Westelijke Jordaanoever is de tegenstelling zó schril tussen de nederzettingen met hun intensief geïrrigeerde bouwland, huizen met rode dakpannen en door struiken en bomen overschaduwde straten enerzijds en de stoffige Palestijnse gemeenschappen en hun akkers die afhankelijk zijn van beperkte watertoevoer.
The Washington Post (VS), 5 juli 2011
 
Gaza-flotilla biedt voorproefje van komende diplomatieke opwinding
Het diplomatieke gemanoevreer dat de Gaza-flotilla de das omdeed verbleekt in vergelijking met de schermutselingen achter de schermen rond een éénzijdige campagne van de Palestijnen om de erkenning van een Palestijnse staat in september veilig te stellen.
Reuters (GB). 5 juli 2011
 
Sommige moordenaars zijn gelijker dan anderen
Dit was een slechte week voor moordenaars in de Arabische wereld. Maar kan het recht selectief zijn? Ik vraag dit omdat er kennelijk minder haast is om misdaden in de regio te vervolgen als ze worden begaan door anderen dan Arabieren. Vooral als het gaat om Amerikanen, Britten of Israeli's.
Daily Star (Lebanon), 4 juli 2011
 
Begraven bommen kosten steeds meer Afghaanse burgerslachtoffers
Begraven bommen kostten 30 Afghanen het leven in 48 uur tijd. Dit is de meest recente grimmige illustratie van de gevaren waarmee Afghaanse burgers te maken hebben nu de gevechten weer heviger worden.
Los Angeles Times (VS), 3 juli 2011
 
Syrië: een uitweg
Als Assad bewijst dat hij nog steeds de macht heeft en erin slaagt om werkelijke veranderingen tot stand te brengen, en het aantal slachtoffers beperkt houdt tot minder dan een paar duizend, heeft hij gewonnen. Maar als hij dit niet tot stand kan brengen na 11 jaar als president en terwijl de inzet zo hoog is, dan kan hij eerlijk gezegd het beste omschreven worden met de term die hij zelf eens gebruikt heeft voor de gedweeë heersers van Egypte, Jordanië en Saudi-Arabië: "een halve man".
Antiwar.com (VS), 2 juli 2011
 
De Afghaanse oorlog na Bin Laden
Kan de VS, nu Osama bin Laden dood is, eindelijk een einde maken aan zijn langstlopende buitenlandse militaire conflict ooit, de Afghaanse oorlog? Het is een voor de hand liggende vraag, aangezien de invasie van Afghanistan in grote lijnen werd voorgesteld als een poging om de leider te vangen van de groep die de aanslagen van 11 september uitvoerde.
FAIR (Fairness and Accuracy in Reporting / VS), juli 2011
 
Oorlogen Irak en Afghanistan kosten VS bijna 4 miljard
Een nieuw rapport door Brown University stelt dat de kosten van de Amerikaanse oorlogen in Irak en Afghanistan - en de militaire operaties in Pakistan - het land bijna 4 miljard dollar zullen kosten. Dit totaal is meer dan drie keer zo hoog als de schatting van president Barack Obama in een recente toespraak.
Voice of America (VS), 29 juni 2011
 
Irak kan nauwelijks overweg met veiligheid zuidelijke olievelden
Irak is nauwelijks in staat om zijn essentiële olie-infrastructuur te beschermen en zou kunnen wankelen als de olie-politie niet op korte termijn genoeg mankracht en geavanceerde beveiligingsapparatuur krijgt, zo heeft een hogere Iraakse veiligheidsfunctionaris gezegd.
Reuters (GB), 29 juni 2011
 
Libische missie wordt last voor Obama
Meer dan 100 dagen nadat de VS en de Navo-bondgenoten de luchtcampagne tegen Libië begonnen, die verondersteld werd kort te duren, geven Pentagon-functionarissen toe dat de operatie maar weinig strategische waarde heeft voor de VS en dat de door het bondgenootschap gewenste uitkomst onduidelijk blijft.
McClatchy Newspapers (VS), 29 juni 2011
 
Politieke crisis bedreigt democratische instituties Afghanistan
Bijna onzichtbaar temidden van een zich ontvouwend bankschandaal in Afghanistan is een confrontatie tussen president Karzai en het Afghaanse parlement bezig om tot een climax te komen. De crisis dreigt de regering op een cruciaal moment te verlammen.
EurasiaNet (VS), 28 juni 2011
 
Weg uit Irak: waarom algehele Amerikaanse terugtrekking het beste is
De zet van de regering-Obama om een Amerikaanse terugtrekking uit Afghanistan te versnellen legde onbedoeld een onbesliste vraag bloot over de Amerikaanse strijdkrachten in Irak. Zullen de Amerikaanse troepen Irak geheel verlaten aan het einde van het jaar, zoals is vastgelegd in een overeenkomst tussen Washington en Bagdad? Of zullen Irak en de VS een nieuw akkoord sluiten dat het mogelijk maakt dat de VS een significant aantal militairen in het land houdt?
Informed Comment (VS), 24 juni 2011
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2011 |