menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2011 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 40, 2011
3 oktober

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
De wederrechtelijke moord op Anwar al-Awlaki
 
Is dit de wereld die we willen? Waar de president van de Verenigde Staten een Amerikaans staatsburger - of om het even wie dan ook - die buiten een oorlogszone woont op een dodenlijst kan zetten? En hem vervolgens op afstand bestuurd kan laten vermoorden door een drone?
 
Ja, Anwar al-Awlaki was een radicale moslim-geestelijke. Ja, zijn taal en toespraken waren opruiend. Wellicht was hij zelfs betrokken bij complotten tegen de Verenigde Staten. Maar dat weten we niet zeker, want hij is nooit in staat van beschuldiging gesteld. De Amerikaanse regering kende zijn locatie, want ze wisten waar de drone-aanval heen moest. Dus waarom is er geen poging gedaan om hem in Yemen te arresteren, een land dat kennelijk meewerkte aan de pogingen van de VS om hem op te sporen?
 
We weten dat de regering fouten maakt, en niet zo'n beetje ook, als men mensen het etiket "terrorist" opplakt. Honderden mannen werden onterecht gevangen gezet in Guantánamo. Mag diezelfde regering - of welke regering dan ook - dan wél bevel geven om mensen te doden zonder behoorlijk proces?
 
We moeten de ernstige implicaties van deze moord niet onderschatten. Er blijkt geen grens te zijn aan de macht van de president om waar dan ook ter wereld iemand te doden, zelfs als het gaat om een burger van zijn eigen land. Vandaag is het in Yemen; morgen kan het in Engeland zijn of zelfs in de Verenigde Staten zelf.
 
Guardian Unlimited (c) Guardian Newspapers Limited 2011
 
The Guardian (GB), 30 september 2011
 

 
De uitdijende oorlog in Pakistan
 
Langzaam maar zeker verwikkelen de Verenigde Staten zich in een rampzalige oorlog in Pakistan. De vredesbeweging en haar bondgenoten in de politiek en de media moeten zich hierop voorbereiden. Er is al een groeiende groepering van activisten en journalisten die de luchtoorlog met drones (robotvliegtuigen) boven Pakistan, Afghanistan, Irak, Yemen, Somalië en Libië bekritiseren en documenteren. Maar het debat over de drones moet ook gaan over het gebruik ervan in de context van de Lange Oorlog als vervangingsmiddel voor Amerikaanse grondtroepen en als antwoord op de druk die uitgaat van het vredelievende Amerikaanse publiek.
 
Dit perspectief is belangrijk, maar de vredesbeweging dreigt het debat te verliezen als drones alleen worden gezien in morele of economische termen of in het kader van de teloorgang van democratische transparantie. Want het is een feit dat het gebruik van drones Amerikaanse levens en onze veiligheid in gevaar zullen brengen, omdat ze onvermijdelijk pogingen tot gewelddadige tegenaanvallen uitlokken zoals die in Detroit en New York. Volgens Bob Woodward hebben de VS al een geheim noodplan om 150 plaatsen, bijna allemaal in Pakistan, aan te vallen, als er nog een incident plaatsvindt dat te herleiden is tot een oorsprong in Pakistan.
 
De drones maken Amerika niet veiliger. Ze provoceren onvermijdelijk een reactie. Het is geen goedkope manier van oorlog voeren. Ze vergen enorme investeringen in marionettenstaten en ‘natieopbouw’ ter plekke. Ze doden mensen, maar vanuit de lucht worden geen overwinningen behaald. (..)
 
Tom Hayden bij ZNet (VS), 29 september 2011
 

Onvertaalde berichten:

Palestijnen worden onrechtvaardig gestraft
Grove dreigementen om de financiële hulp aan de Palestijnen af te snijden als Mahmoud Abbas door zou gaan met de indiening van zijn verzoek om Palestijns VN-lidmaatschap waren al erg genoeg. Dat het Amerikaanse congres nu deze dwingelandstactieken ook in praktijk brengt is ronduit schandelijk.
The Independent (GB), 1 oktober 2011
 
VS staat achter methode bij dood Awlaki
De controversiële dodelijke aanval op de Yemenitisch-Amerikaanse moslimgeestelijke Anwar al-Awlaki - door middel van gewapende robotvliegtuigjes, afgelopen vrijdag in Yemen - stuurt de regering-Obama in nog niet in kaart gebracht terrein als het gaat om het als doel aanmerken en doden van Amerikaanse burgers die als staatsvijanden worden beschouwd.
Al Jazeera (Qatar), 1 oktober 2011
 
Regime Bahrain zet artsen gevangen die demonstranten durfden te behandelen
De militaire rechtbank van Bahrain heeft gevangenisstraffen tot 15 jaar opgelegd aan 20 artsen en verpleegkundigen die gewonde demonstranten hebben behandeld tijdens pro-democratie-protesten eerder dit jaar. De beklaagden zeggen dat ze gemarteld werden tijdens ondervraging om valse bekentenissen uit te lokken.
The Independent (GB), 30 september 2011
 
Drie enorm ambitieuze mannen
De revolutie in Yemen, geboren in de vloedgolf van optimisme tijdens de Arabische Lente, is verworden tot een met lijken bezaaid slagveld. Dit is het tafereel van de strijd tussen drie partijen die geen enkel verband hebben met de hoop en vrees van de demonstranten in de straten.
Daily News Egypt (Eg.), 29 september 2011
 
Waarom Pakistan het Haqqani-netwerk steunt
Voor de Amerikanen is het Haqqani-netwerk een misdaadsyndicaat met banden met al-Qaida en de Taliban, dat veelvuldig verantwoordelijk is voor dodelijke aanslagen op Amerikaanse troepen in Afghanistan. Pakistan moet de banden ermee verbreken of het etiket "medestander van terroristen" riskeren.
McClatchy Newspapers (VS), 28 september 2011
 
Afghanistan is Obama's Gordiaanse knoop
Het Amerikaanse project in Afghanistan zit verstrikt in de Gordiaanse knoop van gelijktijdig conflict en samenwerking tussen de VS en kernwapenstaat Pakistan. Maar Pakistan bestaat, al sinds de oudheid, op deze welbepaalde plaats in Centraal-Azië, terwijl de VS - levend in een geografisch, psychisch en moreel andere wereld - pas gisteren daar aangekomen is en gedoemd is om morgen weer te vertrekken.
William Pfaff in Truthdig (VS), 27 september 2011
 
Turkije is aan de beurt
De politieke wereld in het Midden-Oosten is op zijn kop gezet sinds het uitbreken van de Arabische Lente. Een duidelijke winnaar is Turkije, gezien als de rijzende mogendheid in het Midden-Oosten. Zijn sterke punten zijn een sterke, democratische en mild-islamitische regering die aan het hoofd staat van 80 miljoen steeds welvarender wordende mensen. Zijn escalerende vijandigheid tegenover Israël en steun voor de Palestijnen zijn hoogst aantrekkelijk nu de VS meer dan ooit de Israëlische lijn volgt.
Patrick Cockburn in CounterPunch (VS), 24 september 2011
 
VS hervat wapenleveranties aan Bahrain
Drie maanden na de strafcampagne van het regime van Bahrain tegen vreedzame demonstranten maakt de VS zich klaar om meer wapens naar de Golfstaat te sturen.
Mother Jones (VS), 23 september 2011
 
Heeft Westerse interventie ooit geholpen?
De Libische rebellen hebben in belangrijke mate hulp gekregen van Frankrijk en Groot-Brittannië, naast andere buitenlandse mogendheden. Diezelfde buitenlandse mogendheden zullen maar al te graag een regime in Libië installeren dat hun belangen dient.
Aljazeera (Qatar), 21 september 2011
 
Waarom het Midden-Oosten nooit meer hetzelfde zal zijn
De Palestijnen zullen deze week geen staat krijgen. Maar ze zullen bewijzen dat ze een staat waardig zijn. En ze zullen voor de Arabieren tot stand brengen wat Israël zo graag "feiten op de grond" noemt.
Robert Fisk in The Independent (UK), 20 september 2011
 
Dag met je handje tegen het vredesproces
Het is te gek voor woorden dat Washington de Palestijnen en de VN zelf dreigt met kwalijke gevolgen als er zetten worden gedaan richting VN-erkenning van een Palestijnse staat.
Phyllis Bennis in Alternet (VS), 20 september 2011
 
Libië telt meer martelaren dan lijken
Officieel, volgens de nieuwe leiders van Libië, zou het aantal van hun martelaren in de strijd tegen Khadaffi ergens tussen de 30.000 en 50.000 liggen. Maar in de mortuaria van het land liggen de aantallen geregistreerde oorlogsslachtoffers aan beide kanten van het conflict in de honderden, niet in de duizenden.
The New York Times (VS), 16 september 2011
 
Inlichtingen-flaters Irak werpen schaduw over inschatting situatie Iran
De neoconservatieven en andere haviken in Washington die campagne voeren voor steeds agressievere acties tegen Iran moeten het opnemen tegen het spook van Irak, en een breed gedragen scepsis als het gaat om beweringen over wapenprogramma's.
Inter Press Service (Int.), 16 september 2011
 
Troepen in Irak: wie houden we voor de gek?
Volgens de New York Times steunt de Amerikaanse minster van Defensie Leon Panetta een plan om rond 3.000 tot 4.000 Amerikaanse troepen in Irak te houden na de deadline van eind dit jaar, zij het alleen in een rol als trainers. Dit plan zou op zichzelf een schending zijn van president Obama's belofte om tegen die tijd alle Amerikaanse troepen het land uit te hebben. Maar, zoals de Times ook bericht: "(…) de CIA zal een aanzienlijk aantal mensen in het land houden, net als particuliere beveiligers die voor het ministerie van Buitenlandse Zaken werken."
Stephen M. Walt in Foreign Policy (VS), 9 september 2011
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2011 |