menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2011 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 42, 2011
17 oktober

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Aanzienlijk risico op burgeroorlog in Afghanistan
 
Een rapport van de Britse regering dat half november uitkomt zal waarschuwen voor het niet te verwaarlozen risico dat de huidige - tegen de prijs van grote offers behaalde - vooruitgang in Afghanistan in zijn tegendeel omslaat. Er is, aldus het rapport, een zeer reŽle dreiging van een ingewikkelde burgeroorlog tussen opstandige bewegingen en regionale en tribale groepen, gevoed door buurlanden die proberen hun positie te verbeteren.
 
Een andere mogelijke uitkomst is de ďtalibanisering van het PashtungebiedĒ waarbij de streken aan beide kanten van de Afghaans-Pakistaanse grens voortdurend dreigen af te glijden en onder controle raken van militante ultraconservatieven, en Pakistan verder wordt gedestabiliseerd.
 
Martine van Bijlert van het in Kaboel gevestigde Afghanistan Analysts Network zegt: ďIedereen die de situatie in Afghanistan volgt maakt zich zorgen. Een burgeroorlog is een reŽle mogelijkheid.Ē
 
The Guardian, 7 oktober 2011
 

Onvertaalde berichten:

Export tanks naar Saudi-ArabiŽ teken van Duitse beleidswijziging
Berlijn heeft niets gezegd over de redenen achter zijn besluit om decennia van zorgvuldig overdacht buitenlands beleid om te draaien en meer dan 250 moderne tanks naar Saudi-ArabiŽ te exporteren. En dit is wellicht nog maar het begin.
Der Spiegel (BRD), 14 oktober 2011
 
Verhaal FBI over "terreurcomplot" lijkt op provocatie
Terwijl de regering-Obama plechtig belooft om de Iraanse regering "aansprakelijk" te stellen voor het vermeende complot om de Saudische ambassadeur in Washington te vermoorden, geeft het juridische document dat de bewijsvoering in de zaak beschrijft verschillende aanwijzingen dat het voornamelijk het resultaat was van provocatie door FBI-agenten.
Inter Press Service (Int.), 13 oktober 2011
 
Verkoper tweedehands-auto's als stroman Iran?
De VS heeft het gespecialiseerde Quds-Korps de schuld gegeven van een Iraans complot voor een moordaanslag. Maar mensen die de bekend zijn met de werkwijze van deze groep zeggen dat dit complot niets heeft van de zorgvuldige planning, efficiency en strategie die het handelsmerk zijn van het Korps.
The Christian Science Monitor (VS), 12 oktober 2011
 
Afghanistan: Tien jaar doelloze oorlog
De vermaarde militaire strateeg majoor-generaal J.F.C Fuller definieerde de werkelijke doelstelling van oorlogvoeren als het bereiken van gewenste politieke resultaten, niet het doden van vijanden. Maar na tien jaar oorlog heeft de VS niet ťťn van zijn strategische of politieke doelen bereikt.
Eric Margolis in Information Clearing House (VS), 9 oktober 2011
 
Libische facties geplaagd door tweedracht
Zes weken na de val van Tripoli is de eenheid onder de rebellen begonnen uiteen te vallen in een spiraal van interne strijd, politiek getouwtrek en zelfs af en toe gewelddadige uitbarstingen. Dit alles dreigt de overgang naar het post-Khadaffi-tijdperk voortijdig te doen ontsporen.
The Wall Street Journal (VS), 8 oktober 2011
 
Vacuum gevreesd als VS Irak verlaat, maar niet gezegd dat Iran dit gaat opvullen
Terwijl de Verenigde Staten zijn troepen uit Irak terugtrekt is er alom vrees dat Iran eenvoudigweg het vacuum zal opvullen en zijn toch al omvangrijke politieke invloed zal uitbreiden door middel van de zachte krachten van culturr en handel. Maar sommigen zeggen dat Iran al lange tijd niet meer zo welkom is.
The New York Times (VS), 8 oktober 2011
 
Erfenis van tien jaar oorlog: een miljoen werkloze veteranen
In het Amerikaanse regeringscentrum is er een toenemend gevoel dat de particuliere sector veel meer moet doen om het Congres te helpen met de verlichting van de chronisch hoge werkloosheid onder veteranen die terugkeren uit Irak en Afghanistan.
McClatchy Newspapers (VS), 7 oktober 2011
 
De geheime executie-commissie van het Witte Huis
Als je bereid bent om beleid te steunen waaronder Witte Huis-functionarissen in het geheim bijeenkomen - zonder enige vorm van democratische controle - en lijsten samenstellen van Amerikaanse burgers die zonder vorm van proces door de CIA gedood mogen worden; wat zul je dan verder allemaal niet bereid zijn om te steunen?
Glenn Greenwald in Salon.com (VS), 6 oktober 2011
 
De prijs van een fiasco
Hoeveel heeft de ineenstorting van SomaliŽ de wereld wel niet gekost? 55 miljard dollar - en wel als volgt.
Foreign Policy (VS), 5 oktober 2011
 
Aantal Libische burgerdoden door Navo-bombardementen nog steeds onbekend
De waarheid blijft ongrijpbaar in Majar, net zoals in andere plaatsen in LibiŽ waar de inwoners beweren dat burgers gedood werden door Navo-luchtaanvallen in de laatste dagen van de 42 jaar van Khadaffi's heerschappij. En de Navo heeft geen plannen om dit verder te onderzoeken.
McClatchy Newspapers (VS), 4 oktober 2011
 
Aanvallen Britse troepen op Afghaanse burgers onderzocht door militaire politie
Van tenminste 30 burgers is vastgesteld dat ze tussen 2005 en maart van dit jaar gedood werden door Britse troepen. Dit is bekend geworden uit een onderzoek van de Britse krant The Guardian.
The Guardian (GB), 4 oktober 2011
 
Iraakse leiders: immuniteit voor Amerikaanse troepen na 2011 niet nodig
Iraakse leiders hebben op 4 oktober in een verklaring gezegd dat immuniteit van gerechtelijkevervolging "niet nodig" is voor Amerikaanse troepen die na dit jaar in het land blijven. Deze immuniteit is een van de belangrijkste voorwaarden die Washington verbonden heeft aan een akkoord over training door Amerikaanse troepen na 2011.
Agence France Presse (Fr.), 4 oktober 2011
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2011 |