menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2011 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 46, 2011
14 november

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
De Amerikaanse vechtlust heeft een nieuw mikpunt – maar bommen kunnen Iran niet veroveren
 
Voor westerse strategen is Iran nu op precies hetzelfde punt waar Irak was in 2002. Het land vormde geen bedreiging voor het Westen. Toch werd er beweerd dat er massavernietigingswapens werden ontwikkeld en dat het urgent was die uit te schakelen. Het zich misdragende regime moest worden bedwongen door luchtaanvallen of zonodig met regime change. De zaak was rechtvaardig en de uitkomst stond vast.
 
En daarmee houdt de overeenkomst op. Iran is geen primitieve eenmans dictatuur, maar een natie van 70 miljoen mensen, een oude en trotse beschaving met een ontwikkelde bevolking en een soort pluralistische democratie. (..) Verspreiding van nucleaire wapens is betreurenswaardig maar zwaar overdreven. Kernkoppen kosten enorm veel geld om te ontwikkelen en in bedrijf te houden. Voor moderne antiwesterse agressie is het veel goedkoper en effectiever om terroristische wandaden te plannen. Kernwapens hebben Israël niet veiliger gemaakt. Ze zijn nutteloos voor Pakistan bij zijn confrontatie met India en voor Noord-Korea tegen het zuiden. Ze konden het apartheidsregime in Zuid-Afrika niet redden en evenmin de Sovjet-Unie tegen zichzelf beschermen.
 
Totale oorlog tegen Iran zou een catastrofe zijn. Elke politicus die hiermee bezig is, zou in een kamer moeten worden opgesloten en gedwongen om de knipselmappen over Afghanistan en Irak van de afgelopen tien jaar door te nemen. Misschien dat Ahmadinejad bij zijn publiek de handen op elkaar krijgt met zijn bloeddorstige taal over het Westen. Maar de rest van de wereld zou zich afvragen met welk recht twee kernmachten [de VS en Groot-Brittannië] geweld gebruiken om iemand te tegen te houden lid te worden van hun bizarre exclusieve klub. We zouden geen steun van de VN krijgen voor zo’n waagstuk.
 
De Britse vrienden van Amerika zien alle tekenen van weer een land dat worstelt met “het verlies van een imperium en het vinden van een nieuwe rol”, van een paranoïde zenuwinzinking. In Groot-Brittannië kennen we dat stadium. Groot-Brittannië moet nooit teruggaan naar die toestand. Het is gewaarschuwd.
 
Simon Jenkins in The Guardian (GB), 3 november 2011
 

Onvertaalde berichten:

Waarom rapport over Iran wellicht niet overtuigt
De inzet van het rapport over de nucleaire activiteiten van Iran, dat 8 november gepubliceerd werd door het Internationaal Atoomagentschap, was om bevestiging te vinden voor gegevens die in 2005 door Amerikaanse inlichtingendiensten naar voren werden gebracht. Maar sommige kernwapenexperts zijn niet onder de indruk.
The Christian Science Monitor (VS), 9 november 2011
 
CIA-drones doden grote groepen mensen zonder te weten wie het zijn
De uitbreiding van de nooit officieel begonnen oorlog van de CIA, waarin terreurverdrachten in het grensgebied van Pakistan gedood worden door robotvliegtuigjes, vereist een grote uitbreiding van wie er allemaal als doel om te doden kunnen worden aangemerkt.
Wired (VS), 4 november 2011
 
Israël gaat Iran niet aanvallen, punt uit
Iedereen kent de scène van het schoolplein. Een kleine jongen heeft ruzie met een grotere jongen. "Hou me tegen, of ik sla 'm in elkaar!" schreeuwt hij naar zijn vriendjes. De Israëlische regering lijkt zich net zo te gedragen. Iedere dag weer, via alle mogelijke kanalen, schreeuwt ze dat ze op het punt staat om Iran in elkaar te slaan.
Information Clearing House (VS), 4 november 2011
 
Syrië en Iran : het grote spel
Regime-verandering in Syrië is een strategische prijs die Libië in de schaduw stelt - en dat is precies waarom Saudi-Arabië en het Westen dit spel meespelen.
Alastair Crooke in The Guardian (GB), 4 november 2011
 
De intifada van de Arabische wereld
Als Amerikaanse analytici of Europese journalisten of bureaucraten van de Wereldbank het thema "wanneer komt er een Palestijnse Lente" weer eens herkauwen, is dat meestal omdat het ze totaal ontgaat dat de lente van de Palestijnse Eerste Intifada op veel manieren de weg bereidde voor de huidige Arabische Lente, meer dan twee decennia later.
Phyllis Bennis in BitterlLemons.org (XXX), 3 november 2011
 
Doet VS niets anders dan troepen verplaatsen naar andere Golfstaten?
Plannen van het Amerikaanse ministerie van Defensie om het aanal Amerikaanse soldaten in Koeweit en andere staten rond de Perzische Golf uit te breiden, in het kielzog van het aangekondigde besluit van president Obama om alle Amerikaanse strijdkrachten terug te trekken uit Irak, roepen twee belangrijke vragen op over het Amerikaanse beleid.
Pittsburgh Post-Gazette (VS), 1 november 2011
 
Kan VS ook stoppen met betalingen aan IAEA na toelating Palestina tot UNESCO?
De VS heeft geweigerd om nog te betalen voor UNESCO nadat deze organisatie in ruime meerderheid stemde vóór de toelating van Palestina. Maar nu kunnen de Palestijnen met evenveel gemak genoeg stemmen verzamelen voor erkenning in andere VN-organen. Zoals het Internationaal Atoomagentschap (IAEA).
The Christian Science Monitor (VS), 1 november 2011
 
Geschiedenis herhaalt zich bij invasie Somalië
De ondoordachte inval van Kenya in Somalië, half oktober na een golf van ontvoeringen in toeristenparadijs Lamu, zal het land hoogstwaarschijnlijk in een een langdurig en kostbaar politiek moeras trekken.
Foreign Policy in Focus (VS), 31 oktober 2011
 
Obama moet meer doen om dialoog met Iran aan te gaan
Na twee jaar presidentschap lijkt het Iran-beleid van Obama wel erg veel op dat van George W. Bush - met een aantal problemen waar presidentskandidaat Obama twee jaar geleden juist voor waarschuwde.
The Daily Star (Libanon), 31 oktober 2011
 
Wraakacties leiden tot duizenden vluchtelingen in kielzog Libische burgeroorlog
Tawergha, een stad die ooit trouw was aan Moammar Khadaffi, bestaat niet meer. Haar 25000 inwoners zijn gevlucht, uit angst voor vergelding van wraakzuchtige overwinnaars uit buurstad Misrata.
Associated Press (VS), 30 oktober 2011
 
Sterke teruggang in aantal Afghanen dat terugkeert uit Pakistan
Het aantal Afghaanse vluchtelingen dat terugkeert naar huis vanuit Pakistan is dit jaar met bijna 60 procent afgenomen, aldus het VN-orgaan voor vluchtelingen. Dit laat de onwilligheid zien van veel Afghanen om terug te keren naar het door oorlog geplaagde land.
Associated Press (VS), 29 oktober 2011
 
Pakistan door een andere bril
Voor de meeste Amerikanen is Pakistan een twijfelachtige bondgenoot met twee gezichten, die een dubbel spel speelt in Centraal-Azië terwijl het tientallen miljarden aan Amerikaanse hulp binnenhaalt. Voor Pakistani's hebben de neveneffecten van de Afghaanse oorlog zo'n 100 miljard dollar gekost. En dit voor een land met een jaarlijks BNP van zo'n 175 miljard dollar waarvan de hulpbronnen bovendien zwaar onder druk zijn komen te staan door twee jaar van rampzalige overstromingen.
Antiwar.com (VS), 28 oktober 2011
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2011 |