menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 10, 2012
5 maart

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
“Wie drones gebruikt moet niet de eerste steen gooien”
 
Oorlog is bijna per definitie een achterbakse activiteit. Als beide partijen beweren dat hun zaak rechtvaardig is, weet je dat zeker een van hen ongelijk heeft en misschien wel allebei. Maar zelfs in oorlogstijd zijn er beweringen die een mate van achterbaksheid zonder weerga hebben. Neem bijvoorbeeld de opmerking van NAVO-bevelhebber generaal John R. Allen. Sprekend over het neerschieten van twee Amerikaanse officieren op het Afghaanse ministerie van binnenlandse zaken noemde hij onlangs “de uitvoerder van deze aanval een lafaard wiens daden niet ongestraft zullen blijven.” [..] Vermoedelijk werd hier met ‘lafheid’ bedoeld, het feit dat de beambte die van de schietpartij wordt verdacht de vlucht heeft genomen. Volgens onze Amerikaanse erecode mogen moordenaars zich blijkbaar niet verborgen houden.
 
Maar hoe staat het met de moordenaars die zich helemaal nooit laten zien? Is dat dan zo Amerikaans? Je zou het niet zeggen, afgaande op het opgewonden commentaar op de gebeurtenissen in Kabul, maar toch is het zo. Denk eens aan de drones – of de onbemande luchtvoertuigen zoals generaals en woordvoerders graag willen dat we ze noemen. In het militaire spraakgebruik zijn het de ‘unieke militaire middelen’ van de VS. Maar zoals ze zeggen, wapens doden geen mensen, maar mensen doen dat wel. Amerika’s unieke militaire middelen doden geen mensen, maar degenen die ze bedienen vanuit Nevada doen dat wel.
 
Toen de Amerikaanse militairen in februari in Afghanistan acht herdersjongens doodden hoefden ze niet weg te rennen voor de woedende families van de jongens. Ze gingen gewoon naar huis als het werk erop zat, behalve als ze uit eten gingen of zoiets. Niemand in hun omgeving wist zelfs dat ze iemand gedood hadden – en het is onduidelijk wie zich daar druk over zou hebben gemaakt, als ze het hadden geweten. Bedoelt de generaal misschien dat hij mensen die op deze manier moorden beschouwt als lafaards, omdat ze niet in de buurt blijven om de verantwoordelijkheid op zich te nemen? Of passen we de Amerikaanse normen voor lafheid alleen toe op niet-Amerikanen?
 
Tom Gallagher in Common Dreams, 29 februari 2012
 

Onvertaalde berichten:

VS dreigen Pakistan met sancties vanwege pijpleiding naar Iran
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, heeft Pakistan met sancties gedreigd als het land doorgaat met plannen om een aardgas-pijpleiding naar Iran aan te leggen.
The Wall Street Journal (VS), 1 maart 2012
 
Hoe de VS het vuur in Afghanistan aanwakkeren
Soms trekt de mist voor één moment op en kun je eindelijk het landschap voor je uit zien, met verbijsterende helderheid. In Afghanistan bereikt Washington dat moment in een staat van paniek, afschuw en verwarring.
Tom Dispatch (VS), 28 februari 2012
 
Geweld wijst op Afghaanse haat en Amerikaans wantrouwen
Terwijl het geweld in Afghanistan doorgaat naar aanleiding van het verbranden van Korans door Amerikaanse soldaten beginnen Amerikaanse militaire functionarissen en analisten de vraag te stellen of de VS hun missie om Afghaanse soldaten en politiemensen te trainen – een cruciaal onderdeel van president Obama’s terugtrekkingsstrategie - niet moeten veranderen.
McClatchy Newspapers (VS), 27 februari 2012
 
De oorzaken van de protesten in Afghanistan
De meeste Amerikaanse mediaberichten en commentaren over de doorgaande anti-Amerikaanse protesten in Afghanistan stellen het voor alsof de voornaamste oorzaak de woede is over het verbranden van Korans. Maar Afghanen zelf vertellen een ander verhaal.
Salon.com (VS), 26 februari 2012
 
Syriërs moeten uitkijken voor sommige van hun buitenlandse ‘vrienden’
Syriërs moeten vrezen voor interventie vanuit het oosten, niet vanuit het westen – in het bijzonder door autocratische ‘vrienden’ zoals Saudi-Arabië.
The Guardian (GB), 26 februari 2012
 
Britten leiden stormloop op olie in Somalië
De Britse regering biedt humanitaire hulp en bijstand op het gebied van veiligheid, in de hoop op een aandeel in de toekomstige energie-industrie van het door oorlog verscheurde land.
The Observer (GB), 25 februari 2012
 
De doden tellen in Afghanistan
Temidden van het laatste nieuws over de oorlog in Afghanistan is het belangrijk om je te herinneren dat de oorlog ontelbare slachtoffers heeft gekost onder onschuldige burgers, waaronder ook kinderen.
The Nation (VS), 23 februari 2012
 
Iran vertraagt toegang tot Parchin om betere deal met IAEA te krijgen
Het mislukken van pogingen van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) om Iraanse toestemming te krijgen tot het inspecteren van een militair test-terrein, zoals genoemd in het meest recente IAEA-rapport, is in de media geïnterpreteerd als een vertragingstactiek om de ontdekking te voorkomen van bewijsmateriaal dat werk aan kernwapens kan bevestigen.
Inter Press Service (Int.), 23 februari 2012
 
Aanval op Iran zou daad van misdadige domheid zijn
Amerikaanse en Israëlische leiders praten zichzelf een rampzalig conflict aan, dat Iraanse kernwapens tot een zekerheid zal maken.
The Guardian (GB), 21 februari 2012
 
Eis Karzal over nachtelijke invallen belemmert akkoord VS-Afghanistan
Bijna een jaar nadat de regering van Barack Obama onderhandelingen begon met de regering van de Afghaanse president Hamid Karzal over Amerikaanse militaire aanwezigheid in Afghanistan ná 2014 zitten de besprekingen nog steeds vast. Aanleiding is de Afghaanse eis dat nachtelijke invallen door de Amerikaanse Special Forces beëindigd moeten worden, of onder Afghaanse controle worden gesteld.
Inter Press Service (Int.), 20 februari 2012
 
Canada hielp Navo verdrijving Khadaffi mogelijk te maken
Terwijl het VN-embargo duidelijk gericht was op het voorkomen van wapenleveranties aan zowel Khadaffi als degenen die hem bestreden, keek de Navo de andere kant uit als het om de opstandelingen ging. Honderden tonnen munitie en wapens gleden door de blokkade heen en stelden zo aan de kaak wat volgens critici het echte motief van de Navo en Canada was tijdens de Libische oorlog: regime change onder het mom van de bescherming van burgers.
Ottawa Citizen (Can.), 19 februari 2012
 
De wonderlijke verandering van Syrië: van bondgenoot tot mensenrechtenschender
In de afgelopen weken zijn Amerikaanse functionarissen over elkaar heen gevallen in hun haast om de wreedheid van het regime van Bashar al-Assad in Syrië te veroordelen. Ik kan me alleen maar afvragen wat Maher Arrar van zulke commentaren moet vinden.
The Guardian (GB), 19 februari 2012
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |