menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Weekjournaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 12, 2012
19 maart

 
Wekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Het mislukken van de geleidelijke terugtocht uit Afghanistan
 
Veel mensen in de vredesbeweging, ikzelf ook, hebben met tegenzin de realiteit geaccepteerd dat de terugtocht van onze supermacht uit Afghanistan geleidelijk zou zijn, omdat zoveel machtige instanties hebben geÔnvesteerd in dit noodlottige avontuur. We dachten dat elke vooruitgang beter was dan dieper het moeras in te gaan en daarom verwelkomden we het moment, waarop de president begon de oorlog te de-escaleren, terwijl hij het eerder zelf nodig had gevonden om te escaleren. Er bleven nog veel vragen onbeantwoord, maar in elk geval werd de terugtocht nu gemanaged en velen, onder wie de president zelf, dachten dat we onze aandacht nu op ander onheil konden gaan richten.
 
Het tegendeel is het geval. Zelf heb ik enkele keren gewaarschuwd hoeveel er fout kan gaan als een supermacht de illusie heeft dat zij het eindspel van een oorlog kan controleren, die ze niet kan winnen en zich niet kan veroorloven. Het grootste verschil tussen Afghanistan en Irak is dat de Afghaanse Ďregeringí geen steun heeft in de bevolking en niet meer is dan een omhulsel van nepotisme en corruptie. De Afghaanse Ďstrijdkrachtení missen het moreel, de eenheid, de training, de cohesie en de organisatie om ook maar hun eigen enclaves te verdedigen nadat de Amerikaanse militairen weg zijn. Niet dat de Taliban zo populair zijn bij de meerderheid van de Afghanen. Maar de Afghaanse president en zijn leger worden door niemand vertrouwd, zelfs niet door hun Amerikaanse trainers.
 
Heeft de angst om te verliezen geleid tot een koers die nergens heengaat en daarmee juist de oorzaak is geworden, dat zoveel van onze militairen krankzinnig worden of zelfmoord plegen Ė omdat ze diep van binnen weten dat hun lichamen worden opgeofferd om iemand anders gezichtsverlies te besparen?
 
Moedig leiderschap vereist dat begrepen wordt, wanneer de nederlaag onvermijdelijk is en ontkennen de zaak alleen maar erger maakt. De president moet uitspreken dat het Afghaanse volk ons daar niet langer wil hebben, dat onze troepen een land dat zich van ons afkeert niet kunnen verdedigen en het daarom tijd is om te vertrekken. Natuurlijk moeten we bereid blijven om het door oorlog verwoeste land te ondersteunen als de Afghanen en een nieuwe internationale coalitie daarom vragen. Het potentiŽle vacuŁm zal worden gevuld door regionale diplomatieke inspanningen. Een interim-regeling over de verdeling van de macht zal worden gesteund door Karzai (hij zal geen keuze hebben) en de regeringen van Pakistan, China, Turkije, Iran, Rusland en India samen met bescheiden afgezanten van de VN en de NAVO. Als het op hetzelfde continent gelegen Vietnam productief kan samenleven met de Verenigde Staten, dan kan Afghanistan dat ook.
 
Tom Hayden in The Nation, 13 maart 2012
 

Onvertaalde berichten:

Vroegere regeringsfunctionarissen betaald door Iraanse terreurgroep?
Sprekersbureaus die een vroegere FBI-directeur en een vroegere topmilitair vertegenwoordigen zijn gedagvaard in het kader van een onderzoek door het Amerikaanse ministerie van FinanciŽn. Het onderzoek richt zich op de bron van betalingen aan vroegere topfunctionarissen, die zich eerder in het openbaar hebben uitgesproken voor het verwijderen van een Iraanse dissidente groep van de lijst van terreurgroepen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
MSNBC (VS), 16 maart 2012
 
Iran legt voedselvoorraden aan
Schepen met tenminste 360.000 ton graan liggen klaar om hun lading te lossen in Iran, zo heeft persbureau Reuters ontdekt. Dit is een teken dat het Teheran lukt om voedselvoorraden aan te leggen en zo de invloed van hardere westerse sancties af te remmen.
Reuters (GB), 15 maart 2012
 
Moordpartijen zijn onvermijdelijk gevolg van buitenlandse bezetting
De meest recente slachtpartij in Afghanistan is deel van een decennium van barbaarse moorden op burgers. En tot de Navo vertrekt zal dit zeker doorgaan.
The Guardian (GB), 13 maart 2012
 
Akkoord met Taliban is enige uitweg
Er kan geen twijfel over zijn dat de westerse strijdkrachten in Afghanistan met een vertrouwenscrisis te maken hebben, niet alleen in de moslimwereld maar ook in hun eigen landen.
The Financial Times (GB), 12 maart 2012
 
Burgerpersoneel Britse inlichtingendienst beschuldigd van oorlogsmisdaden vanwege drone-aanvallen in Pakistan
Burgerpersoneel van het Britse Government Communications Headquarters, een van de Britse inlichtingendiensten, loopt het risico vervolgd te worden voor oorlogsmisdaden. Dit is het gevolg van een juridische procedure die door mensenrechtenjuristen begonnen is in verband met het mogelijke gebruik van Brits inlichtingenmateriaal in het CIA-programma van gerichte drone-aanvallen om vermeende militanten in Pakistan te doden.
The Observer (GB), 11 maart 2012
 
Dode Amerikanen, dode geiten, en een half miljoen loslopende gangsters
De afgelopen weken hebben opnieuw een trieste gelegenheid geboden om slecht bedachte plannen in Afghanistan in het honderd te zien lopen.
TomDispatch (VS), 8 maart 2012
 
Amerikaanse defensiebaas opent deur naar oorlog in SyriŽ
Eerst leek het hoofd van de Amerikaanse strijdkrachten in het Midden-Oosten al klaar te staan om de Syrische dictator Bashar Assad te verdrijven. Nu heeft zijn baas, minister van Defensie Leon Panetta, bevestigd dat de legerleiding "alle mogelijke stappen bekijkt die genomen kunnen worden" om belaagde SyriŽrs te beschermen tegen Assad's wreedheid, "waaronder ook militaire opties als dat nodig is". Welkom bij de volgende Amerikaanse oorlog.
Wired (VS), 7 maart 2012
 
SyriŽ: is er een uitweg?
Er zijn twee verhalen over de crisis in SyriŽ. En zoals bij de meeste verhalen bevatten beide versies zowel waarheid als verzinsel. Maar het scheiden van mythe en realiteit is uiterst belangrijk hier, want SyriŽ ligt midden in het strategische hart van het Midden-Oosten.
CounterPunch (VS), 7 maart 2012
 
"Raketten geven Libische milities macht"
Libische milities die beschikken over voorraden draagbare luchtdoelraketten zullen deze vermoedelijk niet uit handen geven tot ze een breed politiek akkoord hebben gesloten met de kersverse centrale regering van dat land. Dit heeft een topfunctionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd.
USA Today (VS), 5 maart 2012
 
Wat wil Iran bereiken?
Bezorgdheid over "de op handen zijnde dreiging" van Iran worden vaak toegeschreven aan de "internationale gemeenschap" - code voor "bondgenoten van de VS". De andere mensen in de wereld lijken de zaken echter iets anders te bekijken.
Noam Chomsky in The New York Times (VS), 3 maart 2012
 
VN tikt Navo en Libische regering op de vingers
De Navo heeft onvoldoende onderzoek gedaan naar de luchtaanvallen die het op LibiŽ uitvoerde en die tenminste 60 burgers gedood en nog eens 55 verwond hebben. Dit zegt een nieuw rapport van de Verenigde Naties, dat op 2 maart gepubliceerd werd.
The New York Times (VS), 2 maart 2012
 
BraziliŽ neemt voortouw in pogingen om volgende zinloze oorlog te voorkomen
De minister van Buitenlandse Zaken van BraziliŽ, Antonio Patriota, heeft een moedige en zeer belangrijke daad gesteld in het licht van de toenemende dreiging van een militaire aanval op Iran. Hij vroeg Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de VN, om steun in de kwestie van onwettigheid van een militaire aanval tegen Iran.
Center for Economic and Policy Research (VS), 28 februari 2012
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2012 |