menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 48, 2013
25 november

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Oorlog tussen VS en Iran vermeden door overeenkomst over uraniumverrijking
 
Het sinds tien jaar lopende neoconservatieve complot om de VS in oorlog te brengen met Iran lijkt te zijn mislukt.
 
In ruil voor een verzwakking van de sancties, ter waarde van zo'n 7 miljard dollar in het voordeel van Iran, heeft president Hasan Rouhani zich verplicht om de verrijkingsactiviteiten te bevriezen op het huidige niveau. Hij beloofde ook de Iraanse voorraad verrijkt uranium van 19,75% voor de produktie van medische isotopen in een vorm te gieten, die het onmogelijk maakt het verrijkingspercentage verder op te voeren. Ook zal Iran niet meer laag verrijkt uranium van 19,5% produceren (uranium verrijkt tot 95% is geschikt voor een bom en de westerse diplomaten rekenen uit dat 19,75% dichter bij 95% is dan bij de uraniumvoorraad die verrijkt is tot 3,5% en kan dienen als brandstof voor de drie kerncentrales in Bushehr). Iran is ook overeengekomen om niet verder te bouwen aan zijn geplande zwaar-water reactor in Arak. (Zwaar-water reactoren produceren plutonium waarvan gemakkelijk bommen kunnen worden gemaakt).
 
De Iraanse nucleaire installaties worden geïnspecteerd door het Internationale Atoomagentschap en de inspecteurs heben herhaaldelijk vastgesteld dat er geen uranium is weggehaald om wapens van te maken. Bij deze overeenkomst wordt het aantal inspecties opgevoerd en het bereik engiszins vergroot.
 
De overeenkomst erkent het Iraanse recht om uranium te verrijken niet, maar minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif zei dat het recht impliciet in de overeenkomst is opgenomen (die verrijking tot 3,5% voor reactorbrandstof niet verbiedt) en in het Non-Proliferatie Verdrag.
 
(..)
 
De overeenkomst is in feite een overeenkomst om verder te onderhandelen en de lastigste besprekingen moeten nog komen. De overeengekomen afspraken zijn voor een groot deel vertrouwenwekkende maatregelen.
 
Lees het hele stuk van Juan Cole bij Informed Comment, 24 november 2013
 

Onvertaalde berichten:

Israëlische leger wijkt af van eigen regering in commentaar op besprekingen Iran
De Israëlische premier Netanyahu is fel tegen een akkoord met Iran, maar de Israëlische legerleiding geeft er een positievere draai aan: een akkoord kan de regionale stabiliteit verbeteren.
The Christian Science Monitor (VS), 21 november 2013
 
'Veiligheidsakkoord' betekent In Afghanistan altijddurende Amerikaanse bezetting
Behalve immuniteit voor de Amerikaanse troepen eisen de VS in het 'bilaterale veiligheidsakkoord' ook het recht op om Afghaanse huizen binnen te vallen. Critici zeggen dat de VS zichzelf groen licht geven voor een eeuwigdurende bezetting, ten koste van het Afghaanse volk.
Common Dreams (VS), 19 november 2013
 
Het Witte Huis zegt dat meer sancties tegen Iran tot oorlog leiden. Is dat zo?
Witte Huis-woordvoerder Jay Carney heeft gewaarschuwd dat meer sancties tegen Iran op dit moment, juist nu er onderhandelingen begonnen zijn met Teheran, zouden neerkomen op "het oorlogspad opgaan". Carney heeft mogelijk gelijk, maar zijn logica is de logica van militaire agressie.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 13 november 2013
 
Afghaans onderzoek naar burgerdoden loopt vast op 'gebrek aan medewerking VS'
De inlichtingendienst van Afghanistan heeft een onderzoek naar de moord op een groep burgers gestaakt nadat men geen toegang kreeg tot de soldaten van de Amerikaanse Special Forces die verdacht worden van betrokkenheid.
Reuters (GB), 12 november 2013
 
Libië steeds dieper in na-oorlogse ellende
De ontwikkelingen in Libië laten een scherpe verslechtering zien van het toch al precaire gezag van de centrale regering, meer geweld en botsingen tussen milities. Dit gaat gepaard met nieuwe eisen van regionale autonomie en rechten van minderheden, die toch al ernstige invloed hebben op de export van olie en gas. Libië drijft mogelijk richting een 'failed state' scenario als het om het landsbestuur gaat.
Lobe Log (VS), 12 november 2013
 
Britse premier Cameron blokkeert rapport dat oorlogsmisdaden Blair aan het licht brengt
De Britse minister-president David Cameron blokkeert publicatie van het rapport van het onderzoek naar de Britse betrokkenheid bij de inval in Irak, omdat het een geheim akkoord tussen Bush en Blair bevestigt om de VS en Groot-Brittannië mee te slepen in een illegale oorlog.
Stop the War coalition (GB), 11 november 2013
 
Openstaande rekening Frankrijk in Mali
De door Frankrijk geleide militaire operatie van 2012 in Mali had alleen succes in het verjagen van islamitische extremisten uit het noorden van Mali. Maar één belangrijke oorzaak achter de politieke en militaire beroering in Mali was en blijft het streven van de Touareg naar zelfbestuur.
OpenDemocracy (VS), 11 november 2013
 
Amerikaanse leger ontdekt Afrika
Afrika heeft veel behoeften. Maar of het ook behoefte heeft aan de inzet van een miljoen Amerikaanse soldaten is twijfelachtig.
Los Angeles Times (VS), 10 november 2013
 
VS bouwden 'machtige organen van staatsterreur' op in Irak
Irak lijdt nog steeds onder de gevolgen van de Amerikaanse invasie omdat het staatsapparaat van onderdrukking en terreur nog altijd bestaat en iedere dag mensenlevens kost. Maar weinigen in de VS lijken zich de schaal hiervan te realiseren.
Russia Today (Rus.), 9 november 2013
 
Zit aanbod Saudische wapenaankopen achter Franse poging tot opblazen Iran-akkoord?
Verschillende weken nadat een artikel in de Wall Street Journal een gespeelde woede-aanval beschreef van de Saudi-Arabische prins Bandar bin Sultan over Amerikaanse acties, werd onthuld dat de "Westerse diplomaat" die daarbij betrokken was een vertegenwoordiger was van Frankrijk.
Emptywheel (VS), 9 november 2013
 
De verkeerde vragen: zijn Arabische revoluties mislukt?
Als iemand vanaf het eerste begin de onwaarheden en simplificaties rond de zogenaamde Arabische Lente bestreden heeft, betekent dit niet per definitie dat hij twijfelt aan het idee dat verschillende Arabische landen inderdaad al bijna drie jaar in de greep zijn van echte revoluties.
Ramzy Baroud in ZNet (VS), 8 november 2013
 
Miljoen veteranen gewond in oorlogen Irak en Afghanistan
De International Business Times heeft bericht dat het Amerikaanse Department of Veterans Affairs gestopt is met het vrijgeven van het aantal niet-dodelijke slachtoffers van de oorlogen met Afghanistan en Irak. Op deze manier wordt verhuld wat de krant een "macabere mijlpaal" noemt van één miljoen gewonden.
Forbes (VS), 4 november 2013
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2013 |