menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 4, 2014
20 januari

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Oud-minister van Defensie twijfelt aan nut Amerikaanse oorlogen
 
Een meerderheid van Amerikanen is nuchterder dan hun leiders en zien de oorlog met Irak als een vergissing. Na afloop van de oorlog met Irak en meer dan tien jaar in Afghanistan denken ze ook dat wij niet moeten proberen de politieman van de wereld te spelen. Robert Gates, Obama's vroegere minister van Defensie, vraagt dit zich ook af. ďEr zijn grenzen aan hetgeen zelfs de sterkste en grootste natie ter wereld vermag - en niet elke wandaad, daad van agressie, onderdrukking of crisis vereist een militair antwoord van de VS.Ē
 
Gates gaat zelfs nog verder door het nut van oorlog fundamenteel te betwijfelen. ďMijn jaren in het Pentagon hebben mij steeds sceptischer gemaakt over systeemanalyse, computermodellen, speltheorie of doctrines die suggereren dat oorlog meer is dan een onzekere en inefficiŽnte tragedie.Ē
 
De taak van Gates was om Amerika zo goed als hij kon te helpen oorlog te voeren. Maar zelfs iemand als deze vroegere minister van Defensie, die volledig achter die inspanningen stond, gelooft nu dat Amerika te snel ingrijpt in het buitenland en onpraktisch aankijkt tegen wat we kunnen bereiken. Gates schrijft: ďIn de laatste decennia hebben presidenten die werden geconfronteerd met moeilijke problemen te vaak en te snel voor militair geweld gekozen Ö de inzet van geweld was te gemakkelijk voor de presidenten.Ē
 
Rare - Red is the center, 16 januari 2014
 

Onvertaalde berichten:

De waarheid over IsraŽl's geheime wapenarsenaal
IsraŽl is al sinds de jaren 1950 bezig om kernwapengeheimen te stelen en in het geheim bommen te maken. Hoe kunnen we dan van Iran verwachten dat men daar zijn nucleaire ambities inperkt als de IsraŽlische kernwapens wťl oogluikend toegestaan worden?
The Guardian (GB), 15 januari 2014
 
Na vernietiging van Moslimbroederschap neemt Egypte Hamas op de korrel
Nadat ze in eigen land de Moslimbroederschap de kop hebben ingedrukt zijn de militaire heersers van Egypte van plan om de Palestijnse militante groep Hamas te ondermijnen, die in de naburige Gazastrook aan de macht is.
Reuters (GB), 14 januari 2014
 
De Irak-invasie was stom genoeg. Nu wil het Congres het akkoord met Iran opblazen.
Pogingen bij het Amerikaanse Congres om het akkoord met Iran te laten ontsporen zouden - als ze slagen - voor een zelf-toegebrachte strategische wond zorgen die nog kortzichtiger is dan het Congresbesluit in 2003 om de invasie van Irak goed te keuren.
The Guardian (GB), 14 januari 2014
 
Vaak bespotte Afghaanse politie heeft nieuwe tegenslag: geen loon
Door de Taliban overtroefd als het om wapens gaat, en vaak bespot als weinig meer dan dieven in uniform: Afghaanse politieagenten hebben geen makkelijke baan. En bovendien zijn ze sinds november vorig jaar niet betaald, sommigen zelfs sinds oktober niet.
The New York Times (VS), 12 januari 2014
 
Al Qaida heeft geen toekomst in Arabische wereld
Er zijn ernstige redenen om bezorgd te zijn over de opkomst en invloed van militante Salafistische islamistische groepen. Niettemin moeten we hun vooruitzichten op lange termijn niet overdrijven.
The Daily Star (Libanon), 11 januari 2014
 
In 2004 hielp ik Falluja verwoesten. Ik wil niet weer medeplichtig worden.
De media hebben het Šl te simpele verhaal opgepakt dat al-Qaida de stad Falluja in Irak heeft overgenomen. De werkelijkheid is dat de Iraakse regering tegenstanders de kop aan het indrukken is met wapens van Amerikaans fabrikaat.
The Guardian (GB), 10 januari 2014
 
Hamas en Iran bouwen relaties weer op, drie jaar na onenigheid over SyriŽ
Nieuws dat contacten op hoog niveau tussen de Palestijnse beweging en Teheran hervat zijn zal waarschijnlijk voor ontzetting zorgen in IsraŽl en de VS.
The Guardian (GB), 9 januari 2014
 
VS probeerden van Karzai af te komen in 'mislukte staatsgreep'
De Afghaanse president Hamid Karzai heeft al geruime tijd de regering-Obama ervan beschuldigd dat ze in het geheim zijn politieke ondergang proberen te bewerkstelligen. Het blijkt dat hij misschien nog gelijk heeft ook.
Foreign Policy (VS), 9 januari 2014
 
Impasse tussen Libische regering en tegenstanders in oosten escaleert
De impasse tussen de Libische regering en gewapende tegenstanders die de olieterminals in het oosten van het land blokkeren is tot uitbarsting gekomen nadat de strijdkrachten vervoerders waarschuwden om geen ruwe olie in te laden in de bezette havens die al maanden niet meer in regeringshanden zijn.
Reuters (GB), 7 januari 2014
 
Argumenten voor Amerikaanse bemoeienis met Egypte zijn nep
De afschuwelijke onderdrukking van de Moslimbroederschap door het militaire regime in Egypte houdt zeker het risico in dat ze uiteindelijk verkeerd uitpakt voor het regime. Maar het risico van "een nieuwe golf aanslagen tegen westerse doelen" is feitelijk in hoge mate recht evenredig met het niveau van Amerikaans interventionisme in een plaats als Egypte.
AntiWar.com (VS), 6 januari 2014
 
Wie raakte Falluja kwijt?
De Iraakse regering die tijdens acht jaar van oorlog door de VS aan de macht werd geholpen raakte de belangrijke stad Falluja in ťťn weekend kwijt. Terwijl u even niet keek is al-Qaida teruggekeerd in west-Irak, en hoe.
Time (VS), 5 januari 2014
 
Amerikaanse drone-aanvallen in Yemen beschermen niemand - behalve al-Qaida
De drone-aanval op 6 december vorig jaar op de gasten van een trouwfeest herinnerde Yemenieten er weer eens aan dat ze voortdurend bedreigd worden door Amerikaanse terreur. Hoewel deze aanval het meest recente en zeker het meest flagrante voorbeeld is, is het bij lange na niet de enige keer dat de VS indirect de PR-machine, en de recrutering, van al-Qaida hebben geholpen.
The National (UAE), 5 januari 2014
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |