menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 6, 2014
3 februari

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Moeilijk jaar voor Duitsland in Afrika en Afghanistan
 
De hoogste Duitse NAVO-officier, viersterrengeneraal Hans-Lothar DomrŲse, heeft zijn zorgen kenbaar gemaakt aan kanselier Merkel. Het blijft onduidelijk of de Bundeswehr met 800 soldaten gaat bijdragen aan de geplande NAVO-trainingsmissie Resolute Support in Afghanistan na 2014. Het hangt af van de totstandkoming van een veiligheidsovereenkomst met de Afghaanse regering, die met de dag onzekerder wordt.
 
Een overhaast aftocht uit Afghanistan eind 2014 zou de Duitse troepen in groter gevaar brengen. De huidige president Karzai wil de overeenkomst momenteel niet tekenen en een opvolger na de verkiezingen zal mogelijk pas in september aantreden. Karzai maakt zich zorgen dat een ondertekening op dit moment de anti-westerse stemming tijdens de verkiezingscampagne zou doen toenemen.
 
De planners beginnen momenteel serieus rekening te houden met de zogenaamde Zero Option Ė vertrek van alle westerse troepen na 2014. Hoge NAVO-militairen zijn overeengekomen dat zij uiterlijk maart zullen beginnen met het plannen van deze variant, mocht Karzai dan nog steeds niet getekend hebben.
 
Der Spiegel (BRD), 21 januari 2014
 

 

Onvertaalde berichten:

Een gefabriceerde atoombommencrisis
Amerikaanse en IsraŽlische politiek met betrekking tot Iran wordt gevoed door politieke en bureaucratische belangen, niet door een rationele en objectieve inschatting van aanwijzingen voor de motieven en intenties van Iraanse leiders.
Inter Press Service (Int.), 29 januari 2014
 
Rebellen in SyriŽ eisen controle over grondstoffen op
Islamistische rebellen en extremistische groepen hebben de controle in handen genomen over het grootste deel van de olie- en gasbronnen van SyriŽ. Nu gebruiken ze de opbrengst om zowel hun onderlinge strijd te bekostigen als hun gezamenlijke strijd tegen president Bashar al-Assad.
The New York Times (VS), 28 januari 2014
 
Terugtrekking uit Afghanistan gezien als gevaar voor drone-missies CIA
Het risico dat president Obama mogelijk gedwongen zal zijn om alle Amerikaanse troepen uit Afghanistan terug te trekken heeft gezorgd voor bezorgdheid binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten dat ze hun luchtmachtbases zouden kunnen verliezen, die nu nog gebruikt worden voor drone-aanvallen tegen al-Qaida in Pakistan.
The New York Times (VS), 26 januari 2014
 
Waarom Assad aan onderhandelingen in GenŤve begint vanuit sterke positie
Begrijpen waarom het regime van Assad overleefd heeft, twee jaar nadat de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton het "ten dode opgeschreven" noemde, is essentieel voor het inschatten van de uitkomst van de onderhandelingen in GenŤve.
Aljazeera America (Qatar/VS), 23 januari 2014
 
Bloedbroeders
Toen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zijn openingstoespraak gaf tijdens de Syrische vredesbesprekingen in Zwitserland gaf hij uiting aan zijn afschuw over de nieuwe onthullingen over de wrede tactieken van het regime van Bashar al-Assad. Maar niet zo lang geleden waren Assad's afschrikwekkende gevangenissen de vuilnisbelt van de CIA.
Foreign Policy (VS), 22 januari 2014
 
Irak-oorlog gaat door
Wat me echt opvalt in de memoires van de vroegere Amerikaanse minister van Defensie Gates is dat hij nauwelijks de werkelijke reden verhult achter de 'surge', de troepenversterkingen die destijds naar Irak werden gestuurd. De 'surge' werd niet uitgevoerd vanuit militaire of strategische noodzaak, maar om redenen die schaamteloos politiek waren.
Antiwar.com (VS), 20 januari 2014
 
Revoluties zijn rommelig
Uiteindelijk werd de Franse revolutie - hoe bloedig en rommelig die ook was - erkend als ťťn van de sleutelfactoren die het moderne Europa gevormd hebben. De 'Arabische lente' zal hetzelfde doen voor het Midden-Oosten.
Al-bab (Yemen), 20 januari 2014
 
Saudi-ArabiŽ op het slappe koord in steun aan Syrische opstand
Westerse en Saudische functionarissen vrezen dat SyriŽ een generatie extremisten kan voortbrengen die niet meer door het Arabische koninkrijk onder controle te houden is.
Aljazeera America (Qatar/VS), 20 januari 2014
 
Irak heeft Koerdische olie nodig om begrotingsramp af te wenden
Irak kan zijn verwachte begrotingstekort voor 2014 niet dekken, tenzij de noordelijke Koerdistan-regio zijn opbrengsten uit de olie-export in de nationale schatkist laat vloeien.
Reuters (GB), 19 januari 2014
 
Na verdrijving uit Mali vind al Qaida toevluchtsoord in woestijn
Het is een patroon van al Qaida waar ook ter wereld, in brandhaarden als Yemen, SomaliŽ, Afghanistan en ook in noordelijk Afrika. Schijnbaar verslagen trekt het terreurnetwerk zich terug in afgelegen gebieden, hergroepeert daar en komt dan weer terug.
The Associated Press (VS), 19 januari 2014
 
Boycott wordt hoofditem nieuws in IsraŽl
Het meest vooraanstaande nieuwsprogramma in IsraŽl had onlangs een lang stuk over de groeiende beweging die oproept tot het boycotten van IsraŽlische produkten - en gaf niet de schuld aan antisemitisme of IsraŽl-haat, maar aan de nederzettingen.
+972 (Isr.), 19 januari 2014
 
Misplaatste neutraliteit over Yarmouk
De pro-Palestijnse beweging was erg traag met het oppikken van de tragische gebeurtenissen in het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk in SyriŽ. Maar wat niet te voorspellen viel was dat de pas gevonden bezorgdheid gepaard zou gaan met een bedenkelijke neutraliteit.
Mondoweiss (VS), 17 januari 2014
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |