menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 10, 2014
3 maart

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Toekomst van OekraÔne verbonden met die van SyriŽ
En Vladimir Putin is van cruciaal belang voor beide

 
Zonder Russische en Iraanse steun had Assad de afgelopen drie oorlogsjaren in SyriŽ nauwelijks kunnen overleven. En evenmin had Yanukovich het zonder de 'broederlijke' vriendschap zolang kunnen uithouden tegen de krachten van de oppositie Ė en tegen de flirt van de EU met de OekraÔne. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov gebruikte bijna dezelfde geÔrriteerde en boze bewoordingen tegen de VS over de OekraÔne als hij deed tegenover Amerika toen dit land dreigde om SyriŽ te bombarderen. Als de OekraÔne de oostelijke verdedigingswal van Rusland tegen Europa vormt, dan is SyriŽ Ė strijdend tegen Islamistische rebellen die net zo meedogenloos zijn als die waarmee Poetin wordt geconfronteerd in TsjetsjeniŽ Ė een onderdeel van de zuidflank van Moskou.
 
Robert Fisk in The independent, 21 februari 2014
 

Onvertaalde berichten:

Wie probeerde drone-slachtoffer Kareem Khan tot zwijgen te brengen?
De ontvoering van Kareem Khan, overlevende van een Amerikaanse drone-aanval in Pakistan, gebeurde net iets meer dan een week vůůrdat hij met twee juristen af zou reizen om met leden van het Europese parlement te spreken over het drone-programma van de CIA.
The Intercept (VS), 25 februari 2014
 
Waarom Israeli's maar al te graag in ontkenning blijven leven
Toen Martin Shulz, voorzitter van het Europees parlement, een toespraak gaf in het IsraŽlische parlement werd hij fel aangevallen door een groep IsraŽlische parlementsleden. Zijn voornaamste vergrijp was het stellen van een vraag: was het waar, zoals hij had gehoord in ontmoetingen op de West Bank, dat Israeli's vier maal zoveel water tot hun beschikking hebben als Palestijnen?
The National (UAE), 25 februari 2014
 
Olieproductie LibiŽ van kwaad tot erger
Met alle aandacht die uitgaat naar de OekraÔne, Venezuela en andere geopolitieke brandhaarden hebben investeerders in brandstoffen mogelijk LibiŽ uit het oog verloren. Maar de olieproductie van dat land is ontspoord en zou wel eens niet zo gauw weer op de rails kunnen komen.
CNBC (VS), 25 februari 2014
 
Saudische benoeming brengt zorgen over terrorisme in SyriŽ naar voren
Naar verluidt hebben de Saudische machthebbers hun voorman in het SyriŽ-beleid vervangen door een hogergeplaatste anti-al Qaida figuur. Dit duidt op een nauwere afstemming van Saudische en Amerikaanse doelen in SyriŽ op het gebied van contra-terrorisme en een soepeler relatie dan die van het afgelopen halfjaar, aldus analytici.
The National (UAE), 25 februari 2014
 
Alle ingrediŽnten voor een lange Syrische oorlog zijn er nog steeds
Assad kan geen beslissende klap uitdelen, de rebellen blijven verdeeld, Moskou zal niet inbinden en het Westen heeft geen strategie.
Patrick Cockburn in The Independent (GB), 23 februari 2014
 
VS nemen IsraŽlische eis over om raketten Iran bij onderhandelingen te betrekken
De eis van de Amerikaanse regering dat Iran zijn ballistische raketten inbrengt in de onderhandelingen voor een nucleair akkoord betekent dat Obama ťťn lijn trekt met IsraŽl - en met de Amerikaanse senatoren die een wetsvoorstel inbrachten dat opgesteld was door de pro-IsraŽl-lobbygroep AIPAC en bedoeld was om de onderhandelingen te torpederen.
Gareth Porter in Inter Press Service (Int.), 22 februari 2014
 
De doorbraak op Iran-gebied die het nieuws niet haalt
Nu er positief bewijs is van grondige Iraanse samenwerking met de IAEA, negeren de Amerikaanse media een duidelijk teken dat Iran zich houdt aan het doorbraak-akkoord van november vorig jaar.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 21 februari 2014
 
Militaire escalatie zal Syrische catastrofe erger maken
Toen de conferentie in GenŤve ten einde liep zonder akkoord over de overgangsregering waar zo over opgeschept was, begonnen de oorlogstrommen zich weer harder te roeren.
Al-Monitor (VS), 21 februari 2014
 
Obama heeft voornemens voor escalatie oorlog in SyriŽ
De onder vuur liggende regering van Bashar al-Assad heeft de oorlog niet precies gewonnen, maar wel laten zien dat het niet bereid is tot vertrek. De rebellen, die steeds meer gedomineerd worden door geharde Islamisten en types van al-Qaida, zijn niet geschikt om het bewind over te nemen. Voor Washington zou de enige weg uit de crisis - behalve het opgeven van de strijd - een militaire operatie zijn op de schaal van de invasie van Irak in 2003.
The Nation (VS), 18 februari 2014
 
Waarom moest Karim Khan's protest tegen drones gestopt worden?
Burgers sterven. Activisten worden ontvoerd. De wereld kan de Amerikaanse drone-aanvallen in Pakistan niet door de vingers zien.
Robert Fisk in The Independent (GB), 16 februari 2014
 
John Kerry's vredesplan voor het Midden-Oosten is een ramp
Mislukking is verzekerd, zelfs als John Kerry's plan 'succes' heeft. Vroeger of later zal de Palestijnse opstand weer uitbreken, even gerechtvaardigd als altijd.
Gideon Levy in Haaretz (Isr.), 13 februari 2014
 
Geen paniek bij mislukking onderhandelingen rond Iran
Op dit moment is er genoeg reden om te hopen dat de onderhandelingen over het Iraanse kernenergieprogramma zullen slagen. Maar ze zouden kunnen mislukken. En wat dan?
Bulletin of the Atonic Scientists (VS), 12 februari 2014
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |