menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 12, 2014
17 maart

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Scheiding in de Golf?
 
In december hadden de Saudi's al een krachtige, maar vertrouwelijke waarschuwing gegeven. Ze eisten dat de nieuwe emir van Qatar, sjeik Tamim, zou ophouden met het financieren van aan al-Qaida gelieerde groeperingen in SyriŽ. Nu hebben Saoedi-ArabiŽ, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein hun ambassadeurs teruggetrokken uit Qatar met het argument dat Doha zich heeft gemengd in de interne aangelegenheden van medeleden van de Gulf Cooperation Council (GCC).
 
Tamim heeft nu twee opties en geen van beide zijn gemakkelijk. Hij kan ofwel de wensen van Saudi-ArabiŽ en de Emiraten volledig inwilligen, maar dat zou zijn betrekkingen met de oude garde in Qatar, waaronder zijn vader, volledig verstoren. Of hij zou zijn positie kunnen consolideren door te werken met de bondgenoten van zijn vader en zijn land eens en vooral te bevrijden van de knellende Saudische banden en een in toenemende mate onbeduidende GCC.
 
Het eerste scenario zou hij mogelijk niet overleven, omdat hij niet alleen zijn eigen familie zou moeten trotseren, maar ook de enorm machtige ex-premier Hamad Bin Jassim Al Thani.
 
Maar ook de tweede optie zou niet gemakkelijk zijn. In dat scenario zou Qatar zich meer verbinden met Iran, waarmee het al sterke economische banden heeft. Het zou ook politiek en economisch toenadering zoeken tot Oman, dat al langer vriendschappelijke relaties heeft met Teheran. Maar Qatar zit al in het verdomhoekje van de GCC en dat zou de kloof alleen maar dieper maken.
 
Als Qatar echt vriendelijker wordt voor Iran en Oman is dat een signaal dat het einde van de GCC nabij is en de machtsverhoudingen in de Golf op zijn kop gaan. Het zou ook de plannen van de VS voor het Midden-Oosten aanmerkelijk ingewikkelder maken.
 
Bilal Y. Saab in New Atlanticist, 6 maart 2014
 

Onvertaalde berichten:

Gevangen in Cairo
Op 3 maart stapte ik op het vliegtuig naar Cairo om ervoor te zorgen dat alles geregeld was voor de vrouwendelegatie die op weg was naar Gaza, in antwoord op een oproep van Gazaanse vrouwen om met vrouwen van over de hele wereld daarheen te komen voor Internationale Vrouwendag. Op dat moment had ik geen reden om te verwachten dat ik in een gevangeniscel zou belanden op het vliegveld van Cairo, om vervolgens met geweld gedeporteerd te worden.
CounterPunch (VS), 14 maart 2014
 
Minder drone-aanvallen in Pakistan maar meer in Afghanistan
Het aantal Amerikaanse aanvallen met drones in Pakistan daalde flink vorig jaar onder groeiende zorg om burgerdoden te vermijden. In buurland Afghanistan blijft het dodental daarentegen stijgen, zo heeft de speciale onderzoeker naar contra-terreur van de Verenigde Naties gezegd.
Associated Press (VS), 12 maart 2014
 
Draagbare luchtafweer-raketten stromen LibiŽ uit naar buurlanden en verder
Vanaf de schouder gelanceerde luchtafweer-raketten zijn vanuit LibiŽ verhandeld naar Tsjaad, Mali, TunesiŽ, Libanon en waarschijnlijk ook de Centraal-Afrikaanse Republiek. Ook zijn pogingen gedaan om ze aan Syrische oppositiegroepen te leveren, aldus een rapport van de Verenigde Naties.
Reuters (GB), 11 maart 2014
 
Berichten wijzen op nieuwe campagne tegen Assad
Na maanden van patstelling op de Syrische slagvelden wijst een vloed van berichten vanuit Washington, Jeruzalem, Amman en de Golfstaten erop dat een grote nieuwe clandestiene campagne in de maak is om een "zuidelijk front" te openen tegen het regime van Bashar al-Assad.
Simon Tisdall in The Guardian (GB), 11 maart 2014
 
Jihadi's keren terug in Mali, een jaar na Franse interventie
Een jaar nadat Frankijk "Operatie Serval" op poten zette om de jihadi's uit noord-Mali te verdrijven lijken ze terug te zijn.
Guardian Weekly (GB), 11 maart 2014
 
Amerikaanse hypocrisie over afscheiding Krim
Hoewel een afscheiding van het Krim-schiereiland van OekraÔne onverstandig is en voor veel problemen zal zorgen, is het eerder vertoond in de afgelopen paar decennia. De VS en het Westen hebben sommige afscheidingen of opdelingen van landen gesteund als deze hun belangen dienden, en zich om dezelfde reden tegen andere gekeerd.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 7 maart 2014
 
Amerikaanse drones in Yemen: 'Psychologische marteling' vanuit de lucht en het verzet vanaf de grond
Amerikaanse aanvallen met drones in Yemen "verscheuren de samenleving van mensen die tot de armsten en meest gemarginaliseerden ter wereld behoren".
Common Dreams (VS), 6 maart 2014
 
De nieuwe Koude Oorlog en het Midden-Oosten
Iran is de felbegeerde prijs in iedere toekomstige gok in het Midden-Oosten. Met zijn solide instituties is het land een rots vergeleken met de zandduinen waarop de rest van de landen in de regio gebouwd is.
Your Middle East (Int.), 5 maart 2014
 
Rusland straffen? Waarom sommigen in het Pentagon liever zelfbeheersing zien
De crisis in OekraÔne heeft voor harde taal gezorgd vanuit Washington. Maar in de achterkamertjes van het Pentagon richten sommigen zich liever op een essentiŽle bevoorradingslijn naar Afghanistan, die door Rusland heen loopt.
The Christian Science Monitor (VS), 4 maart 2014
 
U dacht dat het Midden-Oosten moeilijk te begrijpen was?
Als de Fransen niet Libanon van SyriŽ afgehakt hadden na de Eerste Wereldoorlog zouden de strijders van Hezbollah allemaal SyriŽrs zijn die aan de kant vechten van hun eigen regering binnen hun eigen land. En dus zouden ze ons niet gebruskeerd hebben door de grens over te steken die wij, Westerlingen, in het leven geroepen hebben tegen de wensen van hun grootvaders in. U volgt het nog?
Robert Fisk in The Independent (GB), 2 maart 2014
 
Opheldering beschuldigingen over kernwapens draait om Iraanse eisen over documenten
De staat van dienst van de onderhandelingen tussen Iran en het IAEA laat zien dat Teheran de afgelopen twee jaar steeds bereid is geweest om gedetailleerde antwoorden te geven op alle beschuldigingen dat het land kernwapens zou ontwikkelen. Het probleem is steeds de weigering van het IAEA om de documenten waarop deze aantijgingen gebaseerd zijn met Iran te delen.
Gareth Porter in Inter Press Service (Int.), 1 maart 2014
 
Karakter van oorlog is veranderd, en dat is somber nieuws voor minderheden SyriŽ
Oorlogen zijn kleiner geworden. Maar ze zijn even destructief, en soms nog meer, dan in het verleden. En als de vernietigende krachten van sectarische strijd eenmaal ontketend zijn, is het bijna onmogelijk om ze nog in toom te houden.
Patrick Cockburn in The Independent (GB), 1 maart 2014
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |