menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 14, 2014
31 maart

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Turkije begint spionageonderzoek na lek over interventie in SyriŽ
 
De Turkse justitie is begonnen met een onderzoek inzake spionage, nadat een gesprek tussen topfunctionarissen over een mogelijke Turkse militaire actie in SyriŽ was uitgelekt via YouTube. Het gaat om een opname van een gesprek tussen het hoofd van de inlichtingendienst, de minister van Buitenlandse Zaken en de plaatsvervangend commandant van het leger.
 
Ter sprake komt de dreiging van de fundamentalistische militie ISIS in SyriŽ tegen het graf van de grootvader van de stichter van het Ottomaanse rijk, SŁleiman Shah. Dit graf bevindt zich in SyriŽ, maar wordt op basis van het Verdrag van Ankara (1921) beschouwd als Turks grondgebied en bewaakt door Turkse special forces. Tijdens het gesprek wordt de mogelijkheid besproken, dat de Turkse geheime dienst zou kunnen zorgen voor een provocatie, een schijnbare aanval door de fundamentalisten op het graf of in elk geval op Turks grondgebied. Dat zou de aanleiding kunnen vormen voor een militaire interventie door Turkije in SyriŽ.
 
Het gaat hier om een zogenaamde operatie onder valse vlag, een operatie die is opgezet alsof ze wordt uitgevoerd door een vijand van de staat die in werkelijkheid verantwoordelijk is. De site Washington's Blog is een van de vele die een transcriptie geeft van het uitgelekte gesprek. De Turkse regering heeft de authenticiteit van de tape min of meer bevestigd, maar heeft aangegeven dat er met het materiaal is gemanipuleerd, zonder in details hierover te gaan. Bij Washington's Blog ook een lijst operaties onder valse vlag uit de geschiedenis.
 
Reuters, 29 maart 2014
 
Washington's Blog, 27 maart 2014
 

Onvertaalde berichten:

Al-Sisi wordt presidentskandidaat: Bonapartisme en oliegeld in Egypte
De Egyptische generaal Abdel Fattah al-Sisi heeft zijn ontslag genomen uit het leger en heeft aangekondigd dat hij zich kandidaat stelt in de presidentsverkiezingen.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 27 maart 2014
 
Als het ďvredesprocesĒ tot stilstand komt: wat dan?
Voor het eerst sinds de VS de vredesbesprekingen in het Midden-Oosten vorig jaar lanceerden kunnen de Palestijnse leiders het gevoel hebben dat ze een klein beetje invloed hebben. Een vernederende mislukking van het vredesproces zou het idee versterken dat Obama een zwakke leider is in het Midden-Oosten.
Jonathan Cook in The National (UAE), 23 maart 2014
 
Vrije wapenmarkt LibiŽ voedt chaos in regio
Midden in de Libische hoofdstad was de Vismarkt ooit een plaats waar de inwoners van de stad alles kwamen kopen, van vlees en vis tot kleren en huisdieren. Tegenwoordig is het de grootste wapenmarkt van Tripoli.
Associated Press (VS), 22 maart 2014
 
Qatar weerstaat bondgenoten en blijft Syrische rebellen steunen
De steun van Qatar voor Syrische rebellen die door velen gezien worden als jihadisten lijkt op een diplomatieke handicap op een moment dat wereldwijde ongerustheid over al-Qaida weer in opkomst is.
Reuters (GB), 20 maart 2014
 
Invasie Irak ging over olie
Het verloop van de Irak-oorlog zat vol incompetentie op enorme schaal. Maar dat verandert niets aan de maar al te echte leugenachtigheid van de koude, strategische logica die achter de plannen van de VS en Groot-BrittanniŽ zat.
The Guardian (GB), 20 maart 2014
 
Turkijeís beperkingen in Zwarte Zee en Krim
Spanningen tussen het westen en Rusland in de Zwarte Zee en de Krim zou ertoe kunnen leiden dat Europese politici, in het bijzonder de Duitse kanselier Angela Merkel, inbreuken op de democratie in Turkije negeren als dit land gezien wordt als een noodzakelijke partner voor westerse veiligheid.
Al-Monitor (VS), 19 maart 2014
 
Met nieuwe allianties China over Afghanistan is nieuw ĎGreat Gameí begonnen
Een gezamenlijk belang in Centraal-AziŽ met het oog op Oeigoer-militanten en Taliban is bezig om Bejing en de VS nader tot elkaar te brengen.
The Guardian (GB), 18 maart 2014
 
LibiŽís ineenstorting in chaos en geweld
Het is een oud gezegde onder journalisten: als je het regeringsbeleid wilt weten, stel je dan het ergste voor dat ze kunnen doen en ga er vervolgens van uit dat ze het ook doen. Zulk cynisme gaat niet in alle gevallen op, maar het lijkt wťl een goede richtlijn te zijn bij de westerse politiek richting LibiŽ, dat bezig is om in elkaar te storten.
Patrick Cockburn in The Independent (GB), 16 maart 2014
 
De afgrijselijke erfenis van de invasie van Irak
Het hedendaagse Irak is een gebroken en mislukte staat. De oorlog waarvan velen voor het gemakt aannemen dat ze eindigde in 2011 gaat onverminderd door. En de Irakezen lijden daarbij nog evenveel als eerst onder de gevolgen van de leugens en vermijdbare fouten van de VS, die in 2003 het land binnenvielen.
Katrina vanden Heuvel in The Nation (VS), 15 maart 2014
 
Syrische situatie weerspiegeld in veel Arabische staten
Op enig moment in de jaren 1970 lieten de meeste Arabische staten hun nationalistische ontwikkelingsaspiraties achter zich en wenden zich in plaats daarvan aan een gedragspatroon dat nu uitgelopen is op de afschuwelijke situatie in SyriŽ.
Rami G. Khouri in The Daily Star (Lebanon), 15 maart 2014
 
Troepen niet in Afghanistan om vrouwen te bevrijden
De strijd in Afghanistan om vrouwenrechten begon niet met de aankomst van buitenlandse troepen en zal ook niet over zijn als die zich terugtrekken.
Open Democracy (VS), 13 maart 2014
 
Libanon en de Syrische vluchtelingencrisis
Alsof Libanon nog niet genoeg problemen had, nadat er vorige maand eindelijk een wankele regering gevormd was. De Syrische vluchtelingencrisis trekt een enorme wissel op een land dat dringend internationale steun nodig heeft.
OpenDemocracy (VS), 13 maart 2014
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |