menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 20, 2014
12 mei

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Momenteel geen concurrentie
 
Hoewel de uitgaven teruglopen, is de militaire dominantie van Amerika enorm. Een begroting van 600 miljard dollar voor 2014, inclusief 84 miljard dollar voor 'overzeese crisisoperaties' (overseas contingency operations), zoals Afghanistan, geeft aardig wat slagkracht. Volgend jaar, als de basisbegroting van het Pentagon naar verwachting zal dalen tot 498 miljard dollar (plus onzekere, maar lagere uitgaven in Afghanistan) zullen de Amerikaanse militaire bestedingen nog steeds rond 35% zijn van het totaal in de hele wereld. De belangrijkste bondgenoten van de VS nemen nog eens 25% voor hun rekening. China en Rusland geven met elkaar minder dan de helft uit van het bedrag voor Amerika, hoewel hun kosten wel lager zijn.
 
Niet alleen is de Amerikaanse uitrusting beter, Amerikaanse troepen hebben ook, in tegenstelling tot China, ruime gevechtservaring. Chinese commandanten spreken erover dat ze de militaire macht van Amerika op zijn vroegst tegen 2050 zullen evenaren. In tegenstelling tot China en Rusland, die weinig echte vrienden hebben, heeft Amerika overal bondgenoten. Dat dwingt Amerika wel om zijn strijdkrachten heel dun te verspreiden. Maar de historische ervaring suggereert dat landen met bondgenoten vaak winnen van landen zonder dat voordeel.
 
Toch hebben de frustrerend onbesliste veldtochten in Irak en Afghanistan het moreel aangetast en geld opgeslorpt dat had kunnen worden besteed aan nog betere technologie. De indruk dat Amerika niet in staat was een oneindig zwakkere vijand te verslaan is te simpel, maar heeft wel het image van onoverwinnelijkheid beschadigd en dus tegenstanders aangemoedigd.
 
The Economist, 3 mei 2014
 

Onvertaalde berichten:

De val van Homs: keerpunt in pogingen regime om SyriŽ te heroveren?
De inname van de Syrische stad Homs door het regime is niet zomaar een gebeurtenis in een wrede, zich voortslepende burgeroorlog. Het is ronduit een strategische overwinning voor het heersende Baath-regime van Bashar al-Assad.
Informed Comment (VS), 8 mei 2014
 
Voormalig hoofd IsraŽlische kernenergiecommissie: eerste tien jaar geen Iraanse bom
Het voormalige hoofd van de Kernenergiecommissie van IsraŽl heeft uitgesproken dat premier Benjamin Netanyahu zich schuldig maakt aan nodeloos angst zaaien over de kernwapen-aspiraties van Iran, om zo zijn eigen politieke belangen te dienen.
The National Interest (VS), 8 mei 2014
 
De troep die de Navo gemaakt heeft in Afghanistan
Hamid Karzai, door de VS aan de macht geholpen, gedraagt zich niet langer als een bondgenoot. Het Afghaanse volk dat door de Navo bevrijd werd van de Taliban vertrouwt de Navo-troepen niet. Pakistan, een bondgenoot van de Amerikanen, is vergeven van anti-Amerikanisme. Dit is de troep waar we mee zitten na een oorlog die langer heeft geduurd dan de twee wereldoorlogen tezamen.
Toronto Star (Can.), 7 mei 2014
 
Libische rebellen houden oliehavens gesloten na afwijzing besprekingen met premier
Rebellen die de grootste oliehavens in oostelijk LibiŽ bezet houden hebben gezegd dat ze de premier Ahmed Maiteeq zullen boycotten en twee belangrijke exporthavens vooralsnog afgesloten houden. Dit is een gevoelige klap voor pogingen om de olie-export, van levensbelang voor het land, weer op gang te krijgen.
Reuters (GB), 7 mei 2014
 
Amerikaanse leger kon niet op tegen corruptie in Afghanistan
Het vermogen van Afghanistan om tegemoet te komen aan de behoeften van zijn burgers wordt nog altijd bedreigd door een diep gewortelde cultuur van corruptie. Deze heeft niet alleen de interventie door het Westen overleefd, maar is er ook nog in hoge mate door verergerd
Slate (VS), 6 mei 2014
 
Militaire oefening Saudi-ArabiŽ was vaarwel aan Amerika
Als ťťn van de machtigste legers in het Midden-Oosten de grootste militaire oefening houdt in zijn geschiedenis, doen zowel de regio als de bondgenoten er goed aan om door de explosies en manoeuvres heen te kijken naar de politieke bedoelingen.
The National (UAE), 5 mei 2014
 
De weg vinden door SyriŽ: onmogelijk, maar het moet gebeuren
We moeten de wortels van deze afschuwelijke oorlog begrijpen, maar we moeten er ook een einde aan maken omwille van het Syrische volk. Hoe vind je de weg in een onmogelijk verhaal? Het antwoord: je kiest de kant van de slachtoffers, wat hun kleur of geloof ook is. Je blijft toegewijd aan de waarheid, hoe moeilijk die ook te vinden is.
Ramzy Baroud in Middle East Eye (Int.), 5 mei 2014
 
Vrede tussen ongelijke partijen
Een terugkerend thema in alle pogingen om het IsraŽlisch-Palestijnse conflict op te lossen is dit: als iedereen weet waarop we moeten uitkomen, waarom kunnen de betrokken partijen niet gewoon tekenen en er dan klaar mee zijn? Het probleem met deze analyse is dat het vrede behandelt als een overeenkomst tussen gelijken.
The Boston Globe (VS), 5 mei 2014
 
Het gaat niet om Hamas: het afkraken van Palestijnse eenheid
De negatieve reacties op de verzoening tussen Fatah en Hamas lijken op het eerste gezicht te komen uit een geprojecteerde afkeer van Hamas van de kant van de VS en IsraŽl. Maar wie verder kijkt zal zien dat Washington en Tel Aviv gewoonweg van de Palestijnen verwachten dat die zich voegen naar de bezetting en zich schikken naar wat van bovenaf beslist wordt.
Informed Comment (VS), 2 mei 2014
 
De oorlog verbreedt zich: Iraakse gevechtshelikopters dringen SyriŽ binnen
Voor de eerste keer zijn Iraakse gevechtshelikopters de Syrische grens overgevlogen om een doel in SyriŽ te raken. Dit kan een teken zijn dat de Syrische burgeroorlog, die al te maken heeft gehad met interventie vanuit Libanon, een regionale brand aan het worden is.
Informed Comment (VS), 28 april 2014
 
Eťn bedrijf pakt tweederde van wederopbouwgeld Afghanistan
Een enkel particulier bedrijf - ťťn dat te maken heeft gehad met beschuldigingen van wanprestatie - heeft meer dan tweederde binnengehaald van de 4 miljard dollar die het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in de afgelopen paar jaar besteed heeft aan de wederopbouw van Afghanistan.
Washington Examiner (VS), 25 april 2014
 
Zes vragen over Palestijnse verzoening
Op 23 april kondigden vertegenwoordigers van Hamas en de PLO een blauwdruk aan voor besprekingen over de vorming van een regering van nationale eenheid. Mouin Rabbani, een veteraan in het waarnemen van het Palestijnse politieke toneel, beantwoordt een aantal vragen hierover.
Middle East Research and Information Project (VS), 24 april 2014
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |