menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 22, 2014
26 mei

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Wat de drones niet zien in Nigeria
 
Het antwoord op de (voor een behoorlijk deel klimatologische) uitdagingen waarvoor Nigeria zich gesteld ziet, is niet de hoop op een wonder, maar het samenbrengen van de verschillende gemeenschappen en de zoektocht naar pragmatische, effectieve oplossingen voor de onderliggende problemen. De leider van Boko Haram lijkt een wonder te verwachten. Precies zoals de experts in terreurbestrijding, die naar hem op zoek zijn met drones, denk hij dat technologie Ė in zijn geval automatische wapens en YouTube video's Ė hem wonderbaarlijke krachten zal geven.
 
Westerse waarnemers nemen vaak aan, dat de regering alleen maar betere technologie nodig heeft. Maar zonder een goed begrip van de context en de geschiedenis kan de hulp van experts in terreurbestrijding penibele resultaten opleveren. Wat nodig is, is mobilisatie van de basis, interreligieuze samenwerking en een strategie om de onderliggende problemen op te lossen. Nigeria heeft het potentieel hiervoor.
 
Allan Christelow bij Informed Comment, 23 mei 2014
 

Onvertaalde berichten:

Soennieten grote verliezers in verkiezingen Irak
De resultaten van de Iraakse parlementsverkiezingen zijn bekend, en iedereen heeft verloren. Het verkiezingssysteem, voor Irak ontworpen door de VS en de Verenigde Naties, is nooit echt goed geweest, en nu ligt het helemaal aan flarden.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 20 mei 2014
 
Wat de media ons niet vertellen over Yemen
Het Yemen van CNN bestaat maar voor ťťn doel, en niets anders: het behoeden van Westerse, en dan vooral Amerikaanse belangen in dat deel van de wereld.
The Palestine Chronicle (Pal.), 15 mei 2014
 
Israeli's worden langzaam bewust van Nakba
De Nakba (Arabisch voor 'catastrofe'), de verdrijving van honderdduizenden Palestijnen en de daarop volgende vernietiging van honderden Palestijnse dorpen in 1948, is lang buiten het IsraŽlische nationale discours gehouden. Maar nu dringt het langzaam binnen in het bewustzijn van gewone Israeli's.
Jonathan Cook in Middle East Eye (Int.), 15 mei 2014
 
Van Benghazi tot Boko Haram
Berichten uit een veelheid van bronnen onthullen hoe Boko Haram profiteerde van de destabilisatie van verschillende Sahel-landen die volgde op het Libische conflict. De organisatie kreeg wapens en training van al-Qaida en de Saudische supporters daarvan, die nieuwe moed hadden gekregen door de nasleep van de gevechten in LibiŽ.
CounterPunch (VS), 15 mei 2014
 
De jacht op al-Qaida: de enorme Amerikaanse mislukking in Yemen
Van Pakistan tot Nigeria dagen terroristen de regeringen uit die op jacht naar hen zijn. De resultaten van een wekenlang offensief in Yemen helpt om te verklaren hoe dit mogelijk is.
The Daily Beast (VS), 15 mei 2014
 
Hoe de Libische oorlog van het Westen Boko Haram wind in de zeilen gaf
Eerst het echtpaar Obama en nu ook de Britse premier Cameron zijn op de foto gegaan met dat eindeloos rondgetwitterde bord "#BringBackOurGirls'. Dit is ongelooflijk ironisch als je bedenkt dat Boko Haram van niets zů de wind in de zeilen kreeg als van de Westerse aanval op LibiŽ in 2011.
Spiked (GB), 12 mei 2014
 
Oorlog zonder einde: duizenden Afghanen ontheemd in aanloop naar terugtrekking VS
"De oorlog is niet voorbij", zeiden bewoners van een van de vluchtelingenkampen in Kabul. Tienduizenden Afghanen zijn ontheemd door het conflict in het land, en hun situatie zal waarschijnlijk niet veranderen als de Amerikaanse troepen het land dit jaar verlaten.
Russia Today (Rusl.), 11 mei 2014
 
Rusland probeert greep op Midden-Oosten terug te krijgen
Volgens een rapport van het IsraŽlische Institute for National Security Studies probeert Rusland de relaties met landen in het Midden-Oosten te verbeteren door een terugkeer naar 'wapenleveranties-diplomatie'.
The Jerusalem Post (Isr.), 11 mei 2014
 
Hoe Asaad greep op Syrische oorlog kreeg
Twee jaar geleden leek het bijna onvermijdelijk dat de Syrische president Bashar al-Assad onttroond zou worden. Westerse leiders voorspelden dat Assad binnen een paar maanden zou vallen. Nu denkt bijna niemand dat meer.
Associated Press (VS), 10 mei 2014
 
De gevolgen van de "goede oorlog" van de Navo in LibiŽ
De interventie in LibiŽ liet een land achter dat geteisterd wordt door instabiliteit, en heeft ook een destabiliserend effect gehad op de buurlanden. Als je rekening houdt met deze gevolgen is het niet duidelijk of er wel levens gered werden door het Navo-ingrijpen.
War on the Rocks (VS), 8 mei 2014
 
Houd je vijanden onder handbereik
Analyse van de Iraakse verkiezingsuitslag wijst erop dat al-Maliki, een Sj'itische politicus, nu zal proberen om een handvol onafhankelijke Soennitische parlementsleden aan zijn kant zal krijgen - ondanks het feit dat de Iraakse Soennieten tegen hem in opstand zijn.
Niqash (Iraq), 8 mei 2014
 
Waarom de vredesbesprekingen ingestort zijn, en niet moeten worden hervat
De hardnekkige bewering dat Hamas de vernietiging van IsraŽl gezworen heeft is pure propaganda, een cynische manier om de angstfactor in de IsraŽlische binnenlandse politiek te manipuleren en tegelijk een manier om de voortzetting van het conflict te waarborgen. Deze benadering is de IsraŽlische manier geworden van uitbreiding verkiezen boven vrede, waarbij schijnbaar het mandaat van de eigen burgers wordt genegeerd om tot een stabiele vredesovereenkomst te komen.
Richard Falk in ZNet (VS), 5 mei 2014
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |