menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 24, 2014
9 juni

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Vijf concrete stappen die de VS kunnen nemen om een einde te maken aan de crisis in SyriŽ
 
1. Maak de zaak niet erger. De regering-Obama moet de besluitvorming in de VN, het internationale recht en de diplomatie steunen in plaats van militair geweld, en de vaak geuite erkenning dat ďer geen militaire oplossing is in SyriŽĒ waarmaken. Dat houdt in: geen Amerikaanse militaire aanvallen en een einde maken aan andere militaire betrokkenheid, zoals het sturen van wapens.
 
2. Stoppen met de militaire betrokkenheid van de VS is maar de eerste stap. We moeten eisen dat er een politiek wordt gevoerd die een einde maakt aan deze afgrijselijke burgeroorlog. Washington zou moeten oproepen tot en steun moeten geven aan een onmiddellijk staakt het vuren door alle partijen en een alomvattend wapenembargo. Een openlijke oproep aan Rusland en Iran om het sturen van wapens aan de Syrische regering te stoppen is een stuk geloofwaardiger als de VS openlijk zelf een einde maken aan hun wapenzendingen. Washington moet ook duidelijk maken aan zijn regionale bondgenoten zoals Saudi-ArabiŽ, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten, Turkije, JordaniŽ en IsraŽl dat voorgaande wapenleveranties, aan welke partij in het conflict dan ook, het einde betekent van alle lopende Amerikaanse wapencontracten met deze landen.
 
3. De regering-Obama zou er samen met Rusland bij de VN op aan moeten dringen om opnieuw te beginnen met internationale onderhandelingen over een politieke oplossing. Alle partijen moeten daarbij betrokken worden waaronder ook geweldloze Syrische activisten, activisten van de vrouwenbeweging en andere sociale bewegingen en vertegenwoordigers van Palestijnse en Syrische vluchtelingen. Voortbouwend op de resultaten van de lopende nucleaire onderhandelingen moet de regering de gesprekken met dit land verbreden met het doel te helpen de Syrische oorlog te beŽindigen.
 
4. Er is een enorm vluchtelingenprobleem als gevolg van de Syrische oorlog, hetgeen nog ingewikkelder wordt gemaakt door de aanwezigheid van een groot aantal Ė ook interne Ė vluchtelingen uit eerdere niet opgeloste regionale conflicten, zoals Palestijnen en Irakezen. De VS zouden een grote toename van de humanitaire en vluchtelingenhulp moeten aankondigen, die onmiddellijk beschikbaar moet komen voor de VN-organisaties.
 
5. De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens houdt nog steeds toezicht op het onder internationale controle brengen van de Syrische chemische wapens zodat ze veilig kunnen worden weggebracht of vernietigd. Washington moet dit en verdere inspanningen voor ontwapening ondersteunen door een oproep voor het creŽren van een zone in het Midden-Oosten die zonder uitzondering vrij is van massavernietigingswapens, kracht bij te zetten.
 
Phyllis Bennis in The Nation (VS), 2 juni 2014
 

Onvertaalde berichten:

Angst voor radicalisering in EU vanwege SyriŽ
Beleid tegen terrorisme en radicalisering heeft niet alleen het potentieel om juist die democratische principes, instituties en processen te ondermijnen die het wil behouden, maar ook om onbedoelde gevolgen voort te brengen.
OpenDemocracy (VS), 4 juni 2014
 
VS spreken al meer dan halfjaar met Hamas in achterkamertjes
Functionarissen van de Verenigde Staten hebben de afgelopen zes maanden geheime besprekingen gehouden met Hamas om diens rol te bespreken in de pas gevormde eenheidsregering. Amerikanen en leden van Hamas hebben ontmoetingen gehad in JordaniŽ, Egypte en Qatar, volgens twee hooggeplaatste diplomatieke bronnen met directe kennis over de besprekingen.
BuzzFeed (VS), 4 juni 2014
 
Nee, krijgsgevangene Bowe Bergdahl was niet de schuld van dood Amerikanen
We hebben Bergdahl in onze greep. Verslagen op het slagveld in twee oorlogen achter elkaar kunnen we nu onze frustraties botvieren op deze trieste, eenzame en bijna verhongerde jongeman.
War is Boring (VS), 3 juni 2014
 
Focus Chilcot-onderzoek op geheimen Bush-Blair leidt af van ramp voor onze neus
Om enige relevantie te behouden zou het Britse Chilcot-onderzoek zijn opdracht moeten verruimen tot alle Britse militaire interventies sinds de Irak-invasie.
Patrick Cockburn in The Independent (GB), 1 juni 2014
 
Als we generaals Egypte moeten laten besturen, moeten we dan ook voor ze betalen?
Met een overweldigende meerderheid hebben de Egyptenaren Veldmaarschalk Abdel Fattah al-Sisi gekozen als nieuwe president. De oude militaire oligarchie is terug; tijd voor de VS om de steun hieraan stop te zetten.
The Spectator (GB), 31 mei 2014
 
De vreemde oorlog van een Libische generaal tegen de Moslim-broederschap
Op donderdag 29 mei viel de Libische bandietengeneraal Khalifa Haftar het parlement aan. Net als zijn Egyptische tegenhanger Al-Sisi wil Haftar de islamisten verpletteren. Het probleem is alleen dat de Moslim-broederschap in LibiŽ bij lange na geen dominante politieke rol speelt.
Ramzy Baroud in The Palestine Chronicle (Pal.), 31 mei 2014
 
Mali en de Sahel - Oorlog is nog lang niet over
De vernedering van leger en regering van Mali brengt het met grof geschut onder de aandacht: de bredere regio is nog steeds een broeinest van instabiliteit.
The Economist (GB), 31 mei 2014
 
Verkeerde Afghaanse vrienden
De Verenigde Staten houden zich al sinds het begin van de Afghaanse interventie liever bezig met contra-terreur dan met het opbouwen van Afghaanse staats-instituties en het bevorderen van de rechtsstaat. Minder dan tien procent van Amerikaans geld gaat in Afghanistan naar niet-militaire uitgaven, terwijl Washington miljoenen heeft gestort in de geldkisten van regionale sterke mannen met een staat van dienst op het gebied van mensenrechten waarvan gesteld kan worden dat die al even pover is als die van de Taliban.
The New York Times (VS), 30 mei 2014
 
Obama op hellend Syrisch vlak
Barack Obama heeft pas geleden veel moeite gedaan om de brede morele en beleidsmatige context uit te leggen van zijn keuzes in het buitenlands beleid voor de resterende jaren van zijn presidentschap. SyriŽ is echter een prominente uitzondering op de vriendelijkere benadering van Washington.
Al-Monitor (Int.), 30 mei 2014
 
'Slow motion'-staatsgreep LibiŽ maakt einde aan opstand
Het beeld dat is geschetst van de Libische revolutie in 2011 was een verzinsel waarin de beslissende rol van de Navo-luchtmacht als minder werd voorgesteld dan ze werkelijk was geweest. Hetzelfde zou wel eens kunnen gelden voor de contra-revolutie in LibiŽ, ingeleid door de 'slow-motion' staatsgreep van ex-generaal Haftar.
Patrick Cockburn in The Independent (GB), 25 mei 2014
 
Meeste Amerikaanse drone-aanvallen in Pakistan gericht op huizen
Gebouwen met woonfunctie zijn vaker geraakt door drone-aanvallen dan enige ander type doelwit in de nu al tien jaar durende CIA-campagne in de stammenregio's van noord-Pakistan. Dit is door nieuw onderzoek aan het licht gebracht.
The Bureau of Investigative Journalism (GB), 23 mei 2014
 
Iran niet door sancties gedwongen tot akkoord
Toenadering tot Teheran, niet het verpletteren van de Iraanse economie, heeft het kernenergie-akkoord mogelijk gemaakt. En het had al veel eerder kunnen gebeuren.
Foreign Policy (VS), 14 mei 2014
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |