menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 30, 2014
21 juli

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaalde berichten:
 
Er zijn deze week geen vertaalde berichten
 

Onvertaalde berichten:

Een natie aan de rand van de afgrond
Er waren jaren voorbij gegaan sinds journalisten voor het laatst de moeite hadden genomen om naar het land te gaan dat de VS in 2003 binnengevallen waren: het land dat ooit bekend was als Irak en dat door de Amerikaanse bezetting in een sectarische nachtmerrie terecht was gekomen. Zo kon het gebeuren dat de krantenkoppen van de afgelopen weken als een donderslag bij heldere hemel kwamen.
Dahr Jamail in TomDispatch/Truthout (VS), 17 juli 2014
 
Hoe VS en Blair het nep-bestand uitdachten
We hebben nu bevestiging van het IsraŽlische dagblad Haaretz van wat we al hadden moeten vermoeden: dat het idee voor het zogenaamde Egyptische "bestandsvoorstel" feitelijk uitgebroed was in Washington, met oorlogsmisdadiger Tony Blair als boodschapper, en termen die door IsraŽl opgesteld waren.
Jonathan Cook in Information Clearing House (VS), 16 juli 2014
 
De verwoesting van Gaza
Deze oorlog tegen Hamas heeft maar weinig te maken met de ontvoerde en vermoorde kolonisten, en alles te maken met de politieke situatie die aan hun verdwijning vooraf ging.
Ramzy Baroud in Common Dreams (VS), 16 juli 2014
 
Erfenis Petraeus slaat terug
Colin Kahl realiseerde zich waarschijnlijk niet dat hij voor orakel speelde toen hij naar de Sunnitische strijders keek die eens in Irak op de loonlijst van de Amerikanen stonden en die daar aan hun lot werden overgelaten aan het einde van de zogenoemde 'surge' in 2008. "Als deze jongens in opstand komen, hoeven ze niet met 100.000 man te zijn om een hoop moeilijkheden te veroorzaken."
The Unz Review (VS), 15 juli 2014
 
De "heroriŽntatie" van Bush en de opkomst van ISIS
In 2007 lanceerden de VS en Saudi-ArabiŽ wat journalist Seymour Hersh, die verslag deed voor The New Yorker, de "HeroriŽntatie" noemde. Onder deze omkering van het beleid begonnen de VS en de Saudi's (met de zegen en aansporing van IsraŽl) Sunnitische radicalen te versterken in een poging tot "in bedwang houden" van de "SjiŪtische heropleving" die was veroorzaakt door de Amerikaanse bevoordeling van de Sji'ieten in Irak.
Antiwar.com (VS), 14 juli 2014
 
Hoe Saudi-ArabiŽ ISIS hielp om noorden Irak over te nemen
Een toespraak van een vroeger hoofd van de Britse inlichtingendienst MI-6 wijst op een Saudisch plan dat meer dan tien jaar geleden al bestond. Maar nu blijkt Saudi-ArabiŽ een Frankenstein-monster in het leven te hebben geroepen waar het in snel tempo de controle over verliest.
Patrich Cockburn in The Independent (GB), 13 juli 2014
 
Roep om Koerdische onafhankelijkheid verdeelt Iraakse Koerden
De roep om onafhankelijkheid van Irak, gedaan door president Massoud Barzani van de regionale regering van Koerdistan, heeft kritiek uitgelokt van Iraaks-Koerdische politici die vrezen dat een Koerdische staat een vazalstaat van Turkije zal worden.
Al-Monitor (Int.), 9 juli 2014
 
Het nieuwe 'Great Game' van het Midden-Oosten tussen Saudi-ArabiŽ en Iran
De Amerikaanse invasie van Irak in 2003 leidde tot de instorting van de politieke, economische en sociale infrastructuur van het land. Dit schiep een machtsvacuŁm wat er gewoon om vroeg gevuld te worden door al-Qaida en groepen zoals ISIS. Maar zulke groepen moeten wťl in een bredere context gezien worden.
OpenDemocracy (VS), 7 juli 2014
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |