menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 34, 2014
18 augustus

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Hoe ISIS tenslotte de vijand werd van Obama
 
Maar toen gingen ze te ver. De rode lijn overschreed ISIS uiteindelijk met hun aanval op de met de VS verbonden Iraakse Koerden. De Koerden besturen hun eigen olierijke autonome zone in Irak en zijn altijd stabiele bondgenoten van de VS geweest. De New York Times spreekt openlijk over het werkelijke niet-humanitaire motief voor de aanval van Obama op ISIS:
"President Obama was zeer terughoudend om het bevel te geven tot directe militaire actie in Irak [tegen ISIS] zolang [de Iraakse] premier Nuri al-Maliki aan het bewind bleef, maar de laatste weken zijn er herhaalde verzoeken van Koerdische functionarissen geweest om wapens en bijstand terwijl ISIS-strijders het noordwesten van Irak onder de voet liepen."
De Times benadrukte deze invalshoek door te spreken over de opvattingen van Congreslid Adam Smith van de staat Washington:
"...hij [Smith] steunde een interventie ten behoeve van de Koerden in tegenstelling tot steun aan de impopulaire regering in Bagdad. ďDe Koerden zijn het waard geholpen en verdedigd te wordenĒ [aldus Smith]"
Daar gaat het om. De duizenden die zijn afgeslacht door ISIS in SyriŽ en andere delen van Irak waren het niet "waard om verdedigd te worden," maar de Koerden zijn anders, omdat hun leiders de bondgenoten van de VS zijn. Dat is de buitenlandse politiek van de VS in een notendop, hetgeen absoluut niets te maken heeft met humanitaire overwegingen. De mensen in Gaza mogen worden afgeslacht en half Irak aan flarden gescheurd terwijl Obama zich onledig heeft gehouden met het bedreigen van Rusland.
 
Lees het hele artikel van Shamus Cooke bij CommonDreams (VS), 10 augustus 2014
 

Onvertaalde berichten:

Bommen op het Kalifaat
Het kalifaat is terug, en hoe. In wat een onmogelijk korte tijd lijkt is de Islamitische Staat (IS) erin geslaagd om de grenzen van drie natie-staten te betwisten - SyriŽ, Irak, en nu Libanon - en zijn eigen kalifaat te vestigen in dit gebied.
Foreign Policy in Focus (VS), 13 augustus 2014
 
Waarom Obama de kalief bombardeert
De ĎOorlog tegen terreurí is sinds hij dertien jaar geleden na '11 september' is uitgedacht het geschenk dat maar blijft geven. En geen geschenk zo groot als een al-Qaida op steroÔden - groter, brutaler en rijker dan de wildste dromen van Osama bin Laden en Ayman al-Zawahiri - de IS (Islamitische Staat, eerder bekend als ISIS) van Kalief Ibrahim, eerder bekend als Abu Bakr al-Baghdadi.
Pepe Escobar in Russia Today (Rusl.), 12 augustus 2014
 
President Obama laat zijn eigen stomme oorlog van stapel lopen
Het zou volkomen duidelijk moeten zijn dat Islamistische extremisten niet met bommen en luchtaanvallen te verslaan zijn. Iedere bom brengt meer aanhangers voort. Zoals president Obama zelf zei: er is geen Amerikaanse militaire oplossing in Irak. Dus waarom geeft hij dan toestemming voor Amerikaanse militaire actie?
Phyllis Bennis in Znet, 9 augustus 2014
 
Amerikaanse luchtaanvallen in noord-Irak gaan over olie
Toen president Obama aankondigde dat hij toestemming gaf voor Amerikaanse luchtaanvallen in Irak beschreef hij zijn interventie als ďhumanitaire actieĒ en als een actie ďom onze Amerikaanse mensen daar te beschermenĒ. Eťn woord dat hij niet noemde is ďolieĒ, maar dat staat wel zo goed als centraal in de Amerikaanse motieven voor interventie.
The New Republic (VS), 8 augustus 2014
 
De nachtmerrie in Gaza
Als de huidige aanvallen op Gaza afgeblazen worden hoopt IsraŽl vrij te zijn om zijn misdadige politiek in de bezette gebieden voort te zetten zonder verdere verstoringen, en met de Amerikaanse steun die het land in het verleden steeds gehad heeft. De Gazanen zullen vrij zijn om terug te keren tot de ďnormale toestandĒ in hun IsraŽlische gevangenis, terwijl Palestijnen op de West Bank in vrede kunnen toekijken terwijl hun resterende bezittingen door IsraŽl ontmanteld worden.
Noam Chomsky in AlterNet (VS), 7 augustus 2014
 
Amerikaanse evacuatie in LibiŽ laat kwalijke effecten zien van Amerikaans interventionisme
Als ze al een bedreiging vormen voor de veiligheid van de VS - wat bij de meeste niet zo is - zijn oorlogen tussen staten gevaarlijker dan de nu veel vaker voorkomende burgeroorlogen. Niettemin hebben de VS zonder noodzaak regimes omver geworpen in Afghanistan, Irak en LibiŽ. In alle gevallen heeft dit geleid tot burgeroorlogen en de verspreiding van gewapend islamisme naar de omringende regio's.
Antiwar.com (VS), 6 augustus 2014
 
Nu oorlog in Gaza einde nadert: wie won strategische krachtmeting?
Deze nieuwe ronde bloedvergieten, zonder duidelijke uitkomst, heeft mogelijk de politieke positie van Hamas versterkt en die van Netanyahu verzwakt.
Al Jazeera America (Qatar/VS), 6 augustus 2014
 
Waarom IsraŽl verloren heeft
Na zijn vier weken durende bombardement laat een staakt-het-vuren van drie dagen zien dat de grond onder IsraŽlís voeten aan het schuiven is gegaan.
OpenDemocracy (VS), 5 augustus 2014
 
Een nieuwe intifada mogelijk op de West Bank?
De IsraŽlische oorlog tegen Gaza heeft zowel vreedzaam verzet als gewapend verzet uitgelokt op de West Bank. En de Palestijnse Autoriteit, die toch al zijn geloofwaardigheid grotendeels kwijt is, verliest de greep erop.
The Nation (VS), 5 augustus 2014
 
Waarom de Islamitische Staat de dammen van Irak in handen wil krijgen
De Islamitische Staat, eerder bekend als ISIS, had de aandacht van het Westen al gevangen gehouden door zijn wreedheid en zijn strenge interpretatie van de islamitische wet. Maar de ambities van deze groep met betrekking tot de energie-infrastructuur van de regio bieden een veel verontrustender vooruitzicht.
International Business Times (GB), 5 augustus 2014
 
Ontmoeting in een tunnel
In deze oorlog bereiken we al onze doelen - maar onze doelen veranderen voortdurend. Als het politieke eigenbelang erom vraagt is er morgen weer een nieuw oorlogsdoel. En dat zal dan in IsraŽl met algemene stemmen aanvaard worden.
Uri Avnery in Antiwar.com (VS), 2 augustus 2014
 
Zeven idiote problemen uiteengezet in nieuw rapport over Afghaanse wederopbouw
Niemand kan zeggen dat de Speciale Inspecteur-Generaal voor de Wederopbouw van Afghanistan, bekend als SIGAR, de pil verguldt. Het onderzoeksorgaan publiceerde eind juli zijn driemaandelijkse rapport voor het Amerikaanse Congres, en deze regel vat het aardig samen: "gebrekkige planning, slordige constructie, mechanische defecten, en onvoldoende toezicht."
Global Post (VS), 31 juli 2014
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |