menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 36, 2014
1 september

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Onheilspellende interventie in LibiŽ
 
De mysterieuze gevechtsvliegtuigen, die deze week bulderden boven de om de macht strijdende fundamentalistische milities in de Libische hoofdstad Tripoli, zijn voorboden van een zich uitbreidend regionaal conflict. De chaos na de door de VS gesteunde verdrijving van sterke man Moammar Gaddafi in 2011 heeft de weg gebaand voor een oorlog bij volmacht tussen regionale en wereldmachten, die Washington totaal niet bij machte is in de hand te houden.
 
Functionarissen van de VS bevestigden deze week dat Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) op 18 en 22 augustus luchtaanvallen hebben uitgevoerd tegen de milities. Maar ze zeiden dat de VS hiervoor niet het groene licht hadden gegeven. Het lijkt erop dat Washington ook goedkeuring heeft onthouden aan plannen voor verdergaande interventies, waarbij niet alleen de VAE en Egypte betrokken zouden worden, maar ook Algerije.
 
De aanvallen die werden uitgevoerd door vliegtuigen van de VAE vanaf Egyptische vliegbases waren overigens niet in staat de fundamentalistische milities te weerhouden het grotendeels verwoeste internationale vliegveld van Tripoli te bezetten. Washington, Brussel, Parijs en Londen lijken opnieuw achter de muziek aan te lopen en hebben nauwelijks een idee wat er op het terrein gaande is. Woordvoerders van de milities uit Zintan die het vliegveld hebben verloren, zeggen dat de oorlog pas begonnen is.
 
The Daily Beast, 27 augustus 2014
 

Onvertaalde berichten:

Afghaanse leger houdt opmars Taliban niet tegen
Terwijl de Amerikaanse terugtrekking uit Afghanistan begint, boeken de Taliban in hoog tempo terreinwinst met maar weinig tegenstand van het Afghaanse leger.
Al Jazeera (Qatar), 29 augustus 2014
 
Irak-oorlog was verpletterend succes
Op dit moment zijn de Amerikaanse wapens de de VS aan het Iraakse leger gegeven heeft de werktuigen van terreur geworden. Ze worden gebruikt door een afsplitsing van al-Qaida om de Irakezen te terroriseren die de VS een decennium geleden toch bevrijd zou hebben. Dus om het veiliger te maken voor de Irakezen moet de VS nu Amerikaans wapentuig gebruiken om het Amerikaanse wapentuig te vernietigen dat het aan de Irakezen gaf om het veiliger te maken voor de Irakezen.
William Rivers Pitt in Truthout (VS), 28 augustus 2014
 
Zijn SjiŪtische politici Irak voor altijd kwijt?
De EU en de VS passeren Bagdad om de Koerdische strijders van Irak militair te steunen. Ze houden ook besprekingen met de Sunnitische moslimleiders van Irak, en hebben kennelijk steun beloofd aan het streven van Iraakse Sunnieten naar meer onafhankelijkheid. Is dit het begin van het einde voor een verenigd Irak?
Informed Comment (VS), 27 augustus 2014
 
Wat is tegengif tegen Islamitische Staat?
Dus de Verenigde Staten bombardeert doelen in Irak vanuit de lucht, is actief op de grond met honderden speciale eenheden, en verkent de mogelijkheden om doelen te bombarderen in SyriŽ. Wie is de vijand die nu door de VS aangevallen wordt? Afgaand op het binnenlandse politieke debat is het simpele antwoord: ďdat weten we niet echtĒ.
Rami G. Khouri in The Daily Star (Lib.), 27 augustus 2014
 
Amerikaanse officieren ďverbijsterdĒ over IsraŽlisch bombardement op wijk in Gaza
Het staakt-het-vuren tussen IsraŽl en Palestijnse strijdgroepen eindigde zeven weken strijd waarbij meer dan 2.200 Gazanen en 69 IsraŽliís de dood vonden. Beide kampen proberen hun eigen draai aan de uitkomst te geven, maar aan ťťn beoordeling zal niet veel ruchtbaarheid gegeven worden: die van de Amerikaanse legerleiding.
Al Jazeera America (Qatar/VS), 27 augustus 2014
 
De uitdagingen in de bestrijding van ISIS
De expansie van ISIS is mogelijk gemaakt door politieke omstandigheden in SyriŽ en Irak, etnische, religieuze en sectarische verdeeldheid, geweld en terreur in de regio, en de missers van de VS en de internationale gemeenschap.
Huffington Post (VS), 27 augustus 2014
 
Westelijke Sahara doet beroep op VS in stijd om onafhankelijkheid
Weggestopt tussen de miljoenencampagnes van de lobby om de status quo in het Midden-Oosten te handhaven is een campagne van tienduizend dollar per jaar door een groep revolutionairen die de VS aan hun kant proberen te krijgen in hun dromen van onafhankelijkheid.
Al-Monitor (Int.), 24 augustus 2014
 
Barack Obama volgt scenario jihadisten na onthoofding James Foley
Dus ISIS heeft James Foley onthoofd en gedreigd om dat ook met ťťn van zijn collegaís te doen. En wat doen wij? Precies wat ik eerder voorspelde: van de moord op Foley een reden maken om verder te gaan met het bombarderen van het ďkalifaatĒ van ISIS. En hoe gek hebben ze ons - of tenminste de president van Amerika, die eigenlijk op vakantie was - verder nog gekregen? Tot een religieuze draai aan de strijd, wat precies is wat zij wilden.
Robert Fisk in The Independent (GB), 22 augustus 2014
 
Zoon des doods
Het eerste gebouw in Gaza dat IsraŽl raakte toen het staakt-het-vuren bezweek op 20 augustus was van de familie van een militaire commandant van Hamas. Drie mensen vonden de dood, waaronder een baby en zijn moeder. De commandant waar het om ging was Mohammed Deif, bevelhebber van de Qassam Brigades, de militaire vleugel van Hamas - en ook de man die bovenaan de dodenlijst van IsraŽl staat.
Uri Avnery in CounterPunch (VS), 22 augustus 2014
 
De moord op James Foley leidt tot roep om militaire actie - net wat ISIS wil
De ďoorlog tegen terreurĒ heeft het jihadisme sterker gemaakt dan ooit. Het westen moet uitkijken dat het niet de angst voedt waar ISIS nu juist op gedijt.
The Guardian (GB), 20 augustus 2014
 
Het Kalifaat van de Islamitische Staat tegen alle anderen
In de eindeloos wisselende geopolitieke bondgenootschappen van het Midden-Oosten lijkt het Kalifaat van de Islamitische Staat (het vroegere ISIS) zoín beetje alle andere partijen die bij de politiek in de regio betrokken zijn zů bang te hebben gemaakt dat ze de facto een geopolitiek bondgenootschap gevormd hebben.
Toward Freedom (VS), 19 augustus 2014
 
Problemen in aantocht voor IsraŽl na Pyrrus-overwinning in Gaza
Het is zeker dat IsraŽl verreweg de sterkste partij in het conflict is en enorme schade aan Hamas heeft toegebracht. Niettemin zijn er redenen om te vermoeden dat IsraŽl met grotere problemen te maken heeft als het gaat om het uitzetten van een vervolgkoers.
The Conversation (GB), 15 augustus 2014
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |