menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 44, 2014
27 oktober

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Wat er misliep in Afghanistan
 
De vertrekkende legers laten alleen achter wat beschouwd wordt als noodzakelijk om het Afghaanse leger en de politie uit te rusten. Men is bang dat extra wapens en munitie hun weg zullen vinden naar de zwarte markt of de opstandelingen. Desondanks ontbreekt het de slecht opgeleide en grotendeels onbetrouwbare politie, die bijna de helft uitmaakt van de veiligheidstroepen in het land, aan de geschikte wapens om de goed uitgeruste opstandelingen te bestrijden, die beschikken over mortieren, granaatwerpers, zware machinegeweren, hoogwaardige verbindingsapparatuur en inlichtingen van buiten.
 
Wat er na 2016 gaat gebeuren is een andere zaak. Er wordt gepraat over westerse toegang tot een handvol militaire bases, die het logistieke uitgangspunt kunnen verschaffen in geval van nood, niet alleen in Afghanistan, maar ook in Pakistan en Iran. Met het oog op de recente Russische expansiedrift in de OekraÔne, is men nu ook bezorgd, dat Moskou zijn aspiraties in de richting van de vroegere Sovjetrepublieken in Centraal-AziŽ opnieuw gaat benadrukken. Op dit moment wordt Pakistan als veel instabieler beschouwd dan Afghanistan, gezien de opkomst van lokale Taliban en andere extremisten, veelal gecultiveerd door de Inter Services Intelligence (ISI), de machtige geheime dienst van Islamabad. De Verenigde Staten hebben Amerikaanse special forces met een Zuid-Aziatische achtergrond in een centrum in Montana opgeleid in de culturele en tribale gewoontes van de Pashtun, ogenschijnlijk voor inzet in Afghanistan, maar vrijwel zeker ook voor operaties aan de andere kant van de grens.
 
Edward Girardet is een belangrijke Afghanistanexpert in de VS. Lees zijn hele artikel in de Cairo Review of Global Affairs, 19 oktober 2014.
 

Onvertaalde berichten:

Waarom Obama vrede met Iran afwees
De VS zit klem in allianties met de meest gehate regimes in de wereld. Aan de ene kant de paria van de wereld IsraŽl en aan de andere kant de wrede totalitaire dictatuur Saudi-ArabiŽ.
CounterPunch (VS), 24 oktober 2014
 
ISIL, Kobani en het Eufraat-front
Voorspelbaar genoeg hebben de media van de wereld de strijd om Kobani tot iets groots gemaakt. Dat komt ISIL goed uit omdat de media-aandacht een toch al onder druk staande luchtbombardementen-campagne heeft afgeleid van de cruciale strijd om de steden en dorpen langs de Eufraat-rivier in de Iraakse Anbar-provincie.
Middle East Eye (Int.), 23 oktober 2014
 
Taliban nemen drie districten in handen in Afghaanse provincies Wardak en Kunduz
Berichten uit Afghanistan geven aan dat het Sayyidabad-district in Wardak en de districten Chahar Darah en Dasht-i-Archi in de provincie Kunduz in handen van de Taliban zijn.
The Long War Journal (VS), 22 oktober 2014
 
Onze vrienden in Riyadh
De Verenigde Staten hebben Saudi-ArabiŽ als bondgenoot - en dat is niet ondanks de autoritaire politieke orde in dat land.
Jacobin (VS), 22 oktober 2014
 
Oprichter Blackwater blijft op vrije voeten en rijk terwijl oud-medewerkers van moord beschuldigd worden
Net als bij de systematische martelpraktijken in de Abu Ghraib-gevangenis worden ook bij Blackwater alleen de voetsoldaten ter verantwoording geroepen. De hoge bazen van Blackwater blijven de winsten opstrijken van de huurlingen-industrie.
The Intercept (VS), 22 oktober 2014
 
Kobani, de Koerdische strijd, en de gevaren die ons te wachten staan
Nu verschillende berichten bevestigen dat de verbazend dappere Koerdische mannen en vrouwen erin geslaagd zijn de stad Kobani in handen te houden en zelfs de fascisten van ISIL eruit te verdrijven, wordt het tijd om eens na te denken.
ROAR Magazine (Int.), 19 oktober 2014
 
Gaza en de oorlog tegen mensenrechten
Tijdens en na IsraŽl's oorlog tegen Gaza hebben leden van beide partijen in het Amerikaanse Congres gewerkt aan het ondermijnen van zowel de VN als mensenrechtenorganisaties die onderzoek wilden instellen naar oorlogsmisdaden.
Foreign Polcy in Focus (VS), 17 oktober 2014
 
Stop het moorden
Ik geloof dat we heel hard moeten proberen om de grieven te horen van mensen in Irak en de regio - ook van diegenen die zich bij ISIL hebben aangesloten - over de Amerikaanse politiek en de Amerikaanse oorlogen die hun levens en welzijn in de afgelopen dertig jaar zo radicaal hebben beÔnvloed.
Voices for Creative Nonviolence (VS), 16 oktober 2014
 
Sunnitische milities willen geen Trojaans paard zijn
Het is duidelijk voor zowel de huidige Iraakse regering, de Amerikaanse regering en voor internationale waarnemers dat er meer nodig is dan luchtbombardementen om leden van ISIL Irak uit te krijgen.
Niqash - briefings from inside and across Iraq, 16 oktober 2014
 
Investeren in bagger-legers
Een onderzoek naar de vraag waarom Amerikaanse pogingen om een levensvatbaar Iraaks leger in het leven te roepen zo rampzalig mislukt zijn is er tot dusver niet geweest. Om te begrijpen wat er echt is gebeurd is een lesje geschiedenis op zijn plaats.
TomDispatch (VS), 14 oktober 2014
 
De Tunesische uitzondering
Wat heeft ervoor gezorgd dat de Tunesische overgang van autoritair regime naar democratie - ondanks alle ups en downs - succesvoller is geweest dan die van de Arabische buren?
Informed Comment (VS), 14 oktober 2014
 
'Extremisten' en 'gematigden' in Kobani
Waarom heeft de Koerdische YPG geen zin om onder de vlag van het Vrije Syrische Leger te vechten, en wat steekt achter de onwil van de wereld om de Syrische Koerden te steunen in hun verdediging van Kobani? Uiteindelijk kom het neer op verschuivende percepties van 'extremisten' en 'gematigden'.
Warscapes (VS), 13 oktober 2014
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |