menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 46, 2014
10 november

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Het jaar van de haviken
 
De Republikeinse overwinning bij de tussentijdse verkiezingen voor het Amerikaanse Congres is minder dan 24 uur oud, maar de haviken in de partij hebben al een ambitieus strijdplan klaar om de buitenlandse politiek van de VS te reorganiseren. Het omvat alles alles vanaf het bewapenen van het Oekraïense leger tot en met een onderzoek naar de rol van de inlichtingendiensten van de VS bij de ontspanning in de betrekkingen met Iran.
 
Senator John McCain, vanaf begin volgend jaar voorzitter van de defensiecommissie, heeft nu al bekend gemaakt dat hij een gezamenlijke nationale veiligheidsagenda ontwikkelt met zijn nieuwe collega's van de commissies voor buitenlandse zaken en de inlichtingendiensten.
 
Je kunt het zien als de wraak van de neoconservatieven of het jaar van de haviken. Zelfs de meer vreedzame vleugel van de Republikeinen erkent nu dat de verkiezingen een overwinning zijn geworden voor de extreme interventionisten in de VS. Ron Paul, de 'isolationistische' vader van senator Rand Paul, twitterde op de verkiezingsavond: “Republikeinse controle over de Senaat = neoconservatieve uitbreiding van de oorlogen in Syrië en Irak. Grondtroepen komen er aan!”
 
Eli Lake in The Daily Beast, 5 november 2014
 

Onvertaalde berichten:

Israëlische ex-generaals en inlichtingenhoofden dringen aan op vredesonderhandelingen
Het blijkt het grootste protest tot dusver van hogere Israëlische veiligheidsfunctionarissen: een groep van 106 gepensioneerde generaals, inlichtingendienst-directeuren en politiecommissarissen heeft een brief ondertekend aan premier Benjamin Netanyahu, waarin zij aandringen op “het in gang zetten van een diplomatiek proces”, gebaseerd op een regionaal kader, om tot vrede met de Palestijnen te komen.
Forward - The Jewish Daily (VS), 2 november 2014
 
Is er een geheime “olie-oorlog” aan de gang?
Een teruggang in de olieproductie van OPEC-landen zou alleen effectief kunnen zijn als schaliegas-producenten in Noord-Amerika ook hun productie verlagen. En dat is niet waarschijnlijk.
Al-Hayat London (GB), 2 november 2014
 
Hoe we de ‘Lange Oorlog’ korter kunnen maken
Zullen Obama en het Congres in staat zijn om vast te houden aan een belofte om geen grondtroepen naar Irak te sturen, temidden van paniek in de media en het militaire apparaat alsof ISIL al aan de poorten van Bagdad zou staan?
ZNet (VS), 31 oktober 2014
 
De opmars van de Houthi’s naar Yemen’s hoofdstad
Vorige maand kwamen de internationale media er opeens achter dat - terwijl de wereld de ogen hield gericht op de strijd tussen militanten van ISIL in Syrië en Irak - de hoofdstad van Yemen was ingenomen door Sji’itische rebellen, bekend als de Houthi’s.
CounterPunch (VS), 31 oktober 2014
 
Overleven in de Sinai
De Sinai-woestijn is een plaats waar honderdduizenden veelal arme mensen strijden om te overleven met weinig kans om te winnen. Hoewel armoede en analfabetisme sowieso uitzonderlijke hoogten kunnen bereiken in Egypte, is de ontbering in de Sinai nog veel groter.
Ramzy Baroud in ZNet (VS), 30 oktober 2014
 
De ontbrekende vrouwen van Afghanistan
In de jaren 1980, tijdens de Sovjet-bezetting van het land, waren het de Russen die vrouwenrechten en onderwijs aan meisjes steunden, terwijl Washington geldschieter was van een stel uiterst extremistische islamistische groepen in ballingschap in Pakistan.
Tomdispatch (VS), 30 oktober 2014
 
Amerika kan zich geen uitweg bombarderen uit de oorlog met ISIL
Is het mogelijk om diplomatieke besprekingen te houden met een organisatie met als zelf-verklaard doel het stichten van een religieuze totalitaire staat die moet reiken van de westkust van Spanje tot diep in Centraal-Azië?
Reason.com (VS), 30 oktober 2014
 
Palestijnse burgers als menselijke schilden
Een nieuw rapport van de organisatie Euromid presenteert onderbouwde casussen van Palestijnse burgers die als menselijke schilden gebruikt werden door Israëlische strijdkrachten tijdens het 51 dagen durende conflict in de Gazastrook in juli en augustus. Het behandelt ook Israëlische beweringen dat Palestijnse gewapende facties hun eigen burgers gebruikten als menselijke schilden.
Euromid Observer (Internationaal), 30 oktober 2014
 
Het Syrische labyrinth
Reese Erlich's informatieve en verhelderende boek "Inside Syria: The Backstory of Their Civil War and What the World Can Expect" doet denken aan de Griekse mythe van een enorme doolhof onder het paleis in Knossos. Met één verschil: het labyrinth van Koning Minos van Kreta verborg één enkele Minotaurus, terwijl het in Syrië wemelt van dat soort beesten.
CounterPunch (VS), 29 oktober 2014
 
Hoe Israël een super-beveiligde gevangenis maakt van Gaza
Het is verbijsterend dat de wederopbouw van de Gazastrook - volgens de expliciete doelen van de Israëlische miltiaire “Dahiya”-doctrine teruggebombardeerd naar het Stenen Tijdperk - pas twee maanden na het einde van de gevechten begonnen is, en dan nog maar heel aarzelend.
Jonathan Cook in The National (UAE), 27 oktober 2014
 
Eindspel voor kernenergie-besprekingen Iran
De Amerikaanse en Iraanse onderhandelaars bereiden zich voor op het intensieve eindspel in de besprekingen rond een kernenergie-akkoord. Ze doen dit onder gemengde inschattingen van de vooruitzichten om het akkoord te voltooien tegen de door henzelf ingestelde deadline van 24 november.
Al-Monitor (Internationaal), 27 oktober 2014
 
Zijn Amerikaanse drone-aanvallen in Pakistan oorlogsmisdaden?
Op een moment dat president Barack Obama zijn nieuwe militaire strategie in Irak en Syrië heeft vergeleken met zijn drone-programma’s in Yemen en Pakistan komt er ook alarmerende nieuwe informatie naar boven die erop wijst dat slechts 12% van de slachtoffers ook daadwerkelijk militanten zijn.
Informed Comment (VS), 25 oktober 2014
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |