menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 48, 2014
24 november

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Toch vechtmissie VS in Afghanistan
 
President Obama heeft de afgelopen weken besloten een belangrijke wijziging door te voeren bij de Afghanistan-politiek van de VS. Terwijl aanvankelijk gepland was om vanaf 2015 uitsluitend nog operaties door te voeren tegen de restanten van al-Qaida, zal de strijd nu ook gevoerd blijven worden tegen de Taliban en andere groepen die de Amerikaanse troepen of de Afghaanse regering bedreigen. De koerswijziging zou volgens bronnen van de New York Times hebben plaatsgevonden onder druk van het Pentagon en op basis van de lessen die worden getrokken uit de ineenstorting van het door de VS opgeleide Iraakse leger in de strijd tegen ISIS.
 
De nieuwe order van de president maakt het ook mogelijk dat Amerikaanse jachtbommenwerpers en drones luchtsteun blijven geven aan Afghaanse troepen. Ook zullen VS-grondtroepen onder bepaalde omstandigheden het Afghaanse leger blijven begeleiden bij operaties tegen de Taliban. Tot nu toe was er alleen sprake van terreurbestrijding. De luchtmacht verwacht F-16's, B-1B bommenwerpers en Predator en Reaper drones te blijven gebruiken. De oorlog in Afghanistan gaat dus nog steeds door.
 
The New York Times, 21 november 2014
 

Onvertaalde berichten:

Geruchten over een derde intifada
Alleen de Palestijnen zelf kunnen ons zeggen of ze klaar zijn voor een intifada.
Ramzy Baroud in The Palestine Chronicle (VS), 19 november 2014
 
De weg naar een kernenergie-akkoord met Iran
In Teheran is president Rouhani in een lastig parket nu de hardliners, vooral die in het parlement, zich ingegraven hebben. Maar er is een groot verschil tussen de hardliners in Iran en in de VS. In Teheran kunnen de meesten een akkoord niet saboteren, zelfs niet als ze dat zouden willen. In Washington daarentegen is er een reŽel vooruitzicht dat een door Republikeinen gedomineerd Congres het proces kan torpederen.
Middle East Eye (Internationaal), 19 november 2014
 
Burgeroorlog op de West Bank?
De IsraŽlische premier Netanyahu en minister van Buitenlandse Zaken Lieberman hebben zo hun eigen ideeťn over een oplossing van de IsraŽlisch-Palestijnse kwestie: de ďoverbrengingĒ van Palestijnen naar een ander land, waarschijnlijk JordaniŽ. Op het eerste gezicht lijkt dit te idioot voor woorden. Maar er is ťťn scenario waarin deze ďoverbrengingĒ (d.w.z. etnische zuivering) wel degelijk zou kunnen gebeuren.
Juan Cole in Informed Comment (VS), 19 november 2014
 
Media blijven onbekende drone-slachtoffers als Ďmilitantení aanduiden
Meer dan twee jaar geleden onthulde de New York Times dat president Obama een omstreden methode hanteerde om burgerslachtoffers van zijn drone-aanvallen te tellen, waarin feitelijk alle mannen van militaire leeftijd in een doelgebied als militanten werden beschouwd. Vandaag de dag hanteren veel media deze methode nog steeds.
Glenn Greenwald in The Intercept (VS), 18 november 2014
 
Dit is nog geen intifada, zeggen Palestijnen
Palestijnen in heel Oost-Jeruzalem zeggen dat het geweld dat de stad op zijn grondvesten doet schudden nog geen intifada is - nog niet. Het is een ongeorganiseerde Palestijnse reactie op IsraŽlische agressieve acties. Maar het is nog geen opstand in heel Palestina, zoals een derde intifada zou zijn.
Mondoweiss (VS), 17 november 2014
 
Recordoogst opium geen toeval
Het jaar 2014 was een topjaar voor de bloeiende opium-industrie van Afghanistan. HeroÔnehandel en - productie floreren onder de Amerikaanse militaire bezetting, en hebben Afghanistan in een narco-kolonie veranderd.
CounterPunch (VS), 14 november 2014
 
Zuiden LibiŽ op rand van chaos
Terwijl de aandacht van de wereld is gevestigd op conflicten in de Libische kuststreek is het door stammen beheerste zuiden instabiel. En een instorting van de orde daar zou consequenties hebben voor de hele regio.
Al-Monitor (Internationaal), 13 november 2014
 
Annexatieplan IsraŽl een Ďwake up callí voor het Westen
Op 6 november verscheen in de internationale editie van de New York Times een artikel van Naftali Bennett, de minister van Economische Zaken van IsraŽl. Hierin stelde Bennett zijn eigen ďvier-stappenplan voor vredeĒ voor. Zijn ďvredesplanĒ voorziet onder meer in een ťťnzijdige IsraŽlische annexatie van ĎArea Cí, ofwel ruim 60 procent van de Westelijke Jordaanoever.
Ma'an News Agency (Pal.), 12 november 2014
 
Maak een einde aan deze oorlog!
Meer troepen zullen het probleem niet oplossen. Ze betekenen alleen meer geweld voor Irakezen en SyriŽrs, en maken het Westen niet veiliger.
Phyllis Bennis in Institute for Policy Studies Blog (VS), 12 november 2014
 
Wat zou er goed kunnen gaan?
Nu de Derde Irak-oorlog vier maanden oud is beginnen de scheuren zichtbaar te worden - op het slagveld en in het Pentagon.
TomDispatch (VS), 9 november, 2014
 
Opkomend bondgenootschap Egypte-Golfstaten neemt LibiŽ en Yemen op de korrel
Het lijkt duidelijk dat de banden tussen Egypte en de Gulf Cooperation Council (GCC), met uitzondering van Qatar, in dramatisch tempo aan het groeien zijn op economisch en militair gebied. De onrust in Yemen en Egyptische zorgen over de voortdurende chaos in LibiŽ zijn tot een diepgaande militaire samenwerking tussen beide partijen aan het leiden.
Al-Akhbar English (Libanon), 8 november 2014
 
De historische drijfveren van hedendaagse ontwikkelingen in Irak
Een interview met Juan Cole (Informed Comment) door Bassam Haddad, over geschiedenis en vooruitzichten van het Midden-Oosten in het algemeen en Irak in het bijzonder.
Status Hour (VS), 6 oktober 2014
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |