menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 50, 2014
8 december

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Pentagon weigert verantwoording voor burgerslachtoffers in oorlog tegen ISIS
 
Het Pentagon accepteert dat de honderden luchtaanvallen op doelwitten van ISIS sinds augustus “een voortdurend inherent risico opleveren” voor burgers op de grond. Maar dat betekent niet dat de VS compensatie aanbieden als ze gedood worden. Dit ondanks geloofwaardige schattingen van groepen die zich hiermee bezighouden, dat in de 16 weken van door de VS geleide bombardementen al zeker 100 non-combattanten zijn gedood.
 
Deze beslissing van Central Command, de Amerikaanse militaire instantie die verantwoordelijk is voor de luchtoorlog, wijkt in opvallende mate af van de werkwijze in recente conflicten (Afghanistan, Irakoorlog), waarbij regelmatig betalingen zijn gedaan aan burgers die negatieve gevolgen ondervonden van de militaire acties van de VS.
 
Een complicatie is ook dat het lastig is om slachtoffers van bombardementen toe te schrijven aan bondgenoten van de VS. Claims zouden namelijk ingediend moeten worden in overeenstemming met de wetten van het land dat de luchtaanval uitvoerde. Maar acht coalitieleden, waaronder Denemarken, Nederland en de drie Arabische partners, weigeren momenteel openbaar te maken waar ze in Syrië of Irak bombarderen.
 
Foreign Policy (Chris Woods), 4 december 2014
Voor deze (gratis) link moet je inloggen.
Het artikel is ook via antiwar.com verkrijgbaar.

 

Onvertaalde berichten:

Hangt Netanyahu in de touwen?
Sterke naties verenigen zich gewoonlijk achter hun leiders in crisistijden. De Israeli’s zijn verwend. Ze keren zich liever tegen hun leiders in tijden van conflict, en dan niet omdat ze naar vrede verlangen. Juist het tegenovergestelde: ze willen een beslissende overwinning zien.
Gilad Atzmon in CounterPunch (VS), 3 december 2014
 
Het verrijkings-aanbod van Iran: zo dichtbij en toch niet ver genoeg
Er is al zoveel geschreven en gezegd over het aspect van uranium-verrijking van de onderhandelingen met Iran dat het moeilijk is om er met een frisse blik naar te kijken en uit te gaan van eerste beginselen. Dit artikel is niettemin een poging om juist dat te doen.
LobeLog (VS), 2 december 2014
 
Hoe is de Syrische Oorlog op te lossen?
Omdat de internationale gemeenschap liever een gemankeerde staat ziet dan een verdeelde, is het meest waarschijnlijke eindspel voor de Syrische burgeroorlog wat Lakhdar Brahimi, speciaal gezant voor de VN en de Arabische Liga, de 'Somalisatie' van Syrië genoemd heeft.
The Conversation (GB), 2 december 2014
 
In Afghanistan gaat de Amerikaanse militaire incompetentie door
In de langste oorlog in de Amerikaanse geschiedenis is het Amerikaanse leger er niet in geslaagd om Afghanistan te pacificeren. Net zo min als dat het Britse Rijk lukte in de 19e eeuw en begin 20e eeuw, of de Sovjet-supermacht in de jaren 1980. In feite heeft geen enkele macht van buitenaf Afghanistan kunnen pacificeren sinds Cyrus de Grote van Perzië dit in de Oudheid deed.
Antiwar.com (VS), 2 december 2014
 
Regering-Bush spendeerde miljarden aan Iraaks leger met 50.000 'spooksoldaten'
De Iraakse premier Haydar al-Abadi kondigde zijn parlement aan dat inspecties aan het licht hebben gebracht dat er 50.000 niet-bestaande soldaten geregistreerd waren in vier divisies van het Iraakse leger. Hun soldij is waarschijnlijk opgestreken door de officieren in de divisie. Deze Babylonische toren van corruptie was één van de redenen waarom het leger in elkaar stortte op 9 juni, waardoor ISIL de stad Mosul in kon nemen.
Juan Cole in Informed comment (VS), 1 december 2014
 
Nucleaire angsthazerij in het Midden-Oosten
Waarom houdt Iran voet bij stuk - tot dusver in ieder geval - en weigert het om een akkoord te sluiten waardoor zijn productie van kernenergiebrandstof beperkt of stopgezet zou worden? Waarom verdraagt het land alle politieke en economische strafmaatregelen, plus de nooit veraf liggende dreiging van een aanval door de VS en/of door Israël?
Eric Margolis in EricMargolis.com (VS), 29 november 2014
 
Het vonnis over Mubarak: wat is er eigenlijk gebeurd?
Er blijkt de gebruikelijke verwarring te bestaan over wat de rechter op het proces tegen Mubarak nu eigenlijk gezegd en gedaan heeft. Totdat het hele vonnis beschikbaar komt, zullen hier een aantal van de hardnekkigste vragen tot dusver besproken worden.
Jadaliyya (VS), 29 november 2014
 
Hoe Westers ingrijpen ‘terrorisme’ voedt
Het doel van grote tegen het Westen gerichte terroristische activiteiten, van de aanslagen van 11 september tot de video’s van ISIL, is niet om Westerse landen te 'intimideren'. Het is juist om die landen zo ver te krijgen dat ze moslimlanden gaan bombarderen of, nog beter, binnenvallen. De terroristen willen in moslimlanden aan de macht komen, niet in Canada of Groot-Brittannië of de VS. En de beste manier om je revolutionaire geloofwaardigheid te vestigen en plaatselijke steun te krijgen is het Westen zover te krijgen dat het je aanvalt.
Gwynne Dyer in Common Dreams (VS), 28 november 2014
 
Afghanistan en Irak: terug naar de toekomst
Washington hoopte netjes weg te komen uit de twee landen die het in het begin van deze eeuw binnenviel. Zowel de Taliban als ISIL hebben daar andere ideeën over.
OpenDemocracy (VS), 27 november 2014
 
Vijf 'in beton gegoten' veronderstellingen van Washington die gebakken lucht zijn
Jarenlange inspanningen van de Amerikaanse bezetters, bedoeld om een nieuw Irak te creëren uit de ruïnes van het oude, brachten maar weinig van waarde voort en zo goed als niets van blijvende waarde. Maar tot op de dag van vandaag bestaat in Washington de overtuiging dat nóg harder hetzelfde proberen op de een of andere manier het tij kan doen keren.
Tomdispatch (VS), 23 november 2014
 
Vredesproces in Turkije: Waar staan we nu?
Ongeveer twee jaar geleden riepen de Turkse regering en de Koerdische PKK een staakt-het-vuren uit en spraken beide hun bereidheid uit om tot een definitieve oplossing van de Koerdische kwestie te komen via onderhandelingen. Maar vandaag de dag is iedereen in meer of minder verwarring over de vraag waar dit proces nu toe geleid heeft.
TeleSUR English (Venezuela), 22 november 2014
 
Een grotere bedreiging dan extremisten: Irak op rand van economische instorting?
De hoge prijs voor het bestrijden van het extremistische ISIL, de wereldwijde daling van olieprijzen, corruptie en een gebrek aan verstandige economische planning betekeken dat Irak mogelijk op het randje staat van een grootschalige economische ramp.
Niqash (Iraq/BRD), 20 november 2014
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |