menu
spacer
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |
 
 
 

Ander Nieuws:
Tweewekelijks journaal over de Nieuwe Oorlog
 
week 52, 2014
23 december

 
Tweewekelijkse selectie van ander nieuws,
gemaakt door het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'.
Om deze uitgave thuisbezorgd te krijgen, abonneer op de speciale mailing list.
 
De volledige tekst van de onvertaalde berichten is (tenzij anders aangegeven) in het Engels.
 
Een opmerking over "Fair Use Policy"
 

Vertaald bericht:
 
Het folter-rapport over de CIA: in de Middeleeuwen werkte het niet en het werkt nog steeds niet
 
De rechtvaardiging voor hun activiteiten die de CIA aanvoert sinds de publicatie van het Senaatsrapport over het folteren, is dezelfde als die van folteraars door de eeuwen heen. Ze beweren dat de informatie die verkregen wordt door het toedienen van ondraaglijke pijn van onschatbare waarde is en niet verkregen kan worden met andere middelen. Het gaat in elk geval om grote hoeveelheden informatie, omdat de slachtoffers van de folteringen steevast bekennen om de helse pijn te laten ophouden en vertellen wat hun folteraars het liefst willen horen.
 
John O'Brennan, de directeur van de CIA, verried zich echter, toen hij verklaarde dat het “niet mogelijk was om te weten” of de brute ondervragingstechnieken die door de CIA werden toegepast, nuttige inlichtingen hebben opgeleverd. Dit bevestigt de tweet van de voorzitster van de Senaatscommissie voor de inlichtingendiensten Dianne Feinstein dat “er geen bewijs is dat terroristische aanvallen zijn tegengehouden, terroristen gevangen genomen of levens zijn gered door het gebruik van 'verbeterde ondervragingstechnieken'.”
 
De ondervragers van alle tijden zijn altijd blij dat ze samenzweringen en complotten hebben ontdekt en nog tevredener als die tot in uitgebreide details worden bevestigd door andere folterslachtoffers. Ze neigen ertoe om alle informatie die niet wordt verkregen door extreme dwang terzijde te leggen. Deze verwrongen denkwijze werd overheersend in de CIA.
 
Lees het hele artikel van Patrick Cockburn in The Independent van 14 december 2014.
 

Onvertaalde berichten:

Gelekt intern CIA-document geeft toe: drone-programma VS “contraproductief”
Een document dat door WikiLeaks naar buiten is gebracht onthult dat de eigen interne evaluatie door de CIA van een van de belangrijkste Amerikaanse contra-terreur-strategieën “mogelijk de steun doet toenemen” voor de groepen die er het doelwit van zijn.
Common Dreams (VS), 18 december 2014
 
Europees Hof haalt Hamas van lijst terreurorganisaties
Het Algemeen Gerechtshof van de Europese Unie heeft het besluit van het bondgenootschap om de Palestijnse islamistische beweging Hamas op een lijst van terreurgroepen te houden nietig verklaard.
BBC News (GB). 17 december 2014
 
VS voelen hitte bij VN-stemming over Palestina
De sluizen zijn begonnen zich te openen in Europa als het gaat om de erkenning van de Palestijnse staat. Maar terwijl Europa voorzichtig een stem aan het vinden is in het Israëlisch-Palestijnse conflict heerst aan de andere kant van de Atlantische Oceaan stilte.
Jonathan Cook in CounterPunch (VS), 16 december 2014
 
Verzet in bezette Westelijke Sahara: vrouwen definiëren een samenleving
Hoewel mannen en vrouwen beide actief deelnemen aan verzetsprojecten, zorgen Sahrawi vrouwen voor het grootste deel van de communicatie tussen geweldloze activisten van verschillende steden in deze onderbelichte strijd.
OpenDemocracy (VS), 14 december 2014
 
Zeventien schandelijke feiten, begraven in folter-rapport Amerikaanse Senaat
Het rapport van de Intelligence Committee van de Amerikaanse Senaat over het uitgebreide gebruik van martelingen door de CIA onthult dat de inlichtingendienst regelmatig het Witte Huis en het Congres misleidde over de informatie die het verkregen had van gevangenen, en dat er technieken gebruikt werden die veel wreder waren dan de CIA, of voormalige functionarissen van de regering-Bush, eerder hadden toegegeven.
ThinkProgress (VS), 9 december 2014
 
Syrië vanuit Moskou gezien
Een zwakkere economie en de binnenlandse dreiging van ISIL beperken Rusland weliswaar in sommige opzichtten, maar het is onwaarschijnlijk dat de algemene kijk en strategie van Moskou in Syrië hierdoor zullen veranderen.
Middle East Eye (Internationaal), 9 december 2014
 
Water-terreur: hoe militante groepen profijt trekken uit impact klimaatsverandering
Eén van de saillante problemen die naar voren komen uit de impact van een warmer wordende planeet is watergebrek. Wetenschappers hebben deze twee factoren al decennia lang met elkaar in verband gebracht. En wat we nu zien zijn terreurgroepen die waterbronnen manipuleren om ze als dwangmiddel in te zetten in door watergebrek geplaagde gebieden.
Breaking Energy (VS), 9 december 2014
 
Waarom is er zoveel geweld in Yemen? Omdat het zo arm en dorstig is
De misdaad en tragedie van het doden van twee gijzelaars door al-Qaida tijdens een Amerikaanse reddingspoging in Yemen zouden niet alleen uitingen van rouw om de twee die gedood werden moeten uitlokken, maar ook een heroverweging van de manier waarop de wereld landen zoals Yemen behandelt.
Juan Cole in The Nation (VS), 8 december 2014
 
Het afschuwelijk hoge aantal ongeïdentificeerde slachtoffers van de drone-oorlog van Amerika
In september 2009 berichtte een Pakistaanse krant dat de commandant van een met al-Qaida verbonden terreurgroep gedood was in een Amerikaanse drone-aanval. Maar de eigenlijke slachtoffers van de aanval waren de leden van een Pakistaanse familie die zich rond de tafel verzameld had in de heilige maand Ramadan.
AlterNet (VS), 8 december 2014
 
Is de islamitische ‘staat’ gedoemd te mislukken?
Met een economie die is gebaseerd op olie en een samenleving die wordt ingeperkt door strenge en repressieve wetten, zijn de economische en sociale fundamenten van de zogenaamde Islamitische Staat tot instorten gedoemd.
Al-Hayat (Internationaal), 8 december 2014
 
Israëlische kernwapenmacht botst tegen nucleaire ironie in Midden-Oosten
Een kernwapenvrij Midden-Oosten en universele naleving van het Non-Proliferatieverdrag worden verondersteld Amerikaanse beleidsdoelen te zijn. Ze zijn dat al jaren. Dus waarom waren de VS tegen een resolutie van de Algemene Vergadering van de VN die precies die doelen voor ogen had?
The National Interest (VS), 6 december 2014
 
Russische gezant helpt Iraans kernenergie-akkoord verder
De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergey Ryabkov heeft een hoogst constructieve rol gespeeld in het verder helpen van een kernenergie-akkoord met Iran, ondanks spanningen tussen het Kremlin en het Westen.
Al-Monitor (Internationaal), 4 december 2014
 

 
 

 
 
| de vredessite / Midden-Oosten 2014 |