menu
spacer
 
| de vredessite / kernwapens 2006 |
 
 
 
Misleidende informatie over Iraanse raketlancering
 
Persbericht van PENN/Nl
 
Utrecht, 2 november 2006 - De misleidende informatie verspreiding over het Iraanse nucleaire programma heeft kennelijk een nieuwe fase bereikt. Naar aanleiding van een aantal proeflanceringen va het Iraanse leger van de Shahab III raket (duidelijk een reactie op de Amerikaans geleide vloot oefeningen in de Perzische Golf) meldde NOS teletekst vanochtend het volgende:
 
"Iran heeft vanmorgen een proef gedaan met langeafstandsraketten die kunnen worden gebruikt als kernwapen. Ze hebben een bereik van 2000 km, genoeg om doelen in Israël te bereiken."
 
Radio 1 nieuws gebruikte de volgende zinsnede:
"die geschikt zijn om als kernwapen te worden gebruikt"
 
Hierover valt het volgende op te merken. De formulering is slordig en onzorgvuldig: een raket kan niet als kernwapen worden gebruikt. Het is een draagsysteem voor verschillende typen 'nuttige lading'.
Een militaire raket kan als draagsysteem dienden voor conventionele explosieven, of een niet-conventioneel wapensysteem, waaronder doorgaans een chemische, biologische of nucleaire kop ('warhead') wordt verstaan. Het gebruiken van de raket om zo een niet-conventioneel systeem te vervoeren brengt grote problemen met zich mee: het beschermen van de lading tegen de hitte bij het terugkeren in de dampkring, het afscheiden van de kop van de raket, het ontstekingsmechanisme om de lading te laten ontploffen op het juiste ogenblik. Daarnaast is het ontwikkelen van een niet-conventionele kop zodat die door de raket gedragen kan worden, bijzonder moeilijk.
 
In het geval van Iran is het volgende bekend: de Shahab III is een door vloeibare brandstof aangedreven raket dat een conventionele lading kan vervoeren. Men schat dat Iran tussen de 24 en 48 van deze raketten bezit. Qua gewicht en omvang van de kop zou het mogelijk zijn om niet-conventionele koppen te vervoeren (p 99 Iran's strategic weapons programmes IISS, Londen Sept 2005). Daarmee wordt niet gezegd dat de problemen om niet-conventionele ladingen te vervoeren door Iran zijn opgelost. Verder is er, zoals bekend, geen enkel bewijs dat Iran kernwapens ontwikkelt (wel vragen over het nucleaire programma van Iran die ertoe hebben geleid dat de zaak in de Veiligheidsraad aan de orde wordt gesteld).
 
Wat betreft de verwijzing naar de zogenaamde kwetsbaarheid van Israël: zeker is dat zowel Israël als haar bondgenoot de VS een immense nucleaire slagkracht bezitten dat op elk door hen gewenst ogenblik Teheran van de kaart kan vegen. Dit gegeven is relevant, maar wordt verzwegen in de berichtgeving.
De vraag is nu waarom, op dit ogenblik van oplopende spanning in de Golf regio, NOS teletekst deze zeer suggestief geformuleerde boodschap verspreid. Het effect ervan is in ieder geval dat de slecht geïnformeerde luisteraar de indruk krijgt dat Iran een kernwapen heeft en dat het die zo kan afvuren. Daarmee wordt een substantiële bijdrage geleverd aan het opvoeren van de spanning en het creëren van een politieke atmosfeer waarin een aanval op Iran redelijk en wenselijk lijkt.
 
Karel Koster PENN/Nl
06 13 223359
 
 
terug/back | de vredessite / kernwapens 2006 |