menu
spacer
 
| de vredessite / kernwapens 2006 |
 
 
 
Kernwapens moeten weg
Bomspotters sturen deurwaarder naar Verhofstadt

 
Persbericht van Vredesactie (België)
 
24 november 2006 - Drie dagen voor premier Verhofstadt naar de NAVO-top in Riga vertrekt, sturen honderden Bomspotters hem een deurwaarder met een ingebrekestelling wegens schendingen van het internationaal humanitair recht en het VN-handvest. De premier wordt aangemaand om onmiddellijk werk te maken van de verwijdering van de illegale NAVO-kernwapens.
 
De NAVO-kernwapens in ons land zijn net zo illegaal en immoreel als die in Noord-Korea of Iran. Dat is duidelijk sinds de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof van 8 juli 1996. Toch liggen ze er nog altijd. België overtreedt hierdoor al meer dan tien jaar het internationaal recht en het humanitair recht.
 
Op 28 november is Premier Verhofstadt in Riga, Letland, op de NAVO-top van regeringsleiders. Deze top wordt nu reeds omschreven als een belangrijke mijlpaal voor de modernisering van de NAVO in de 21ste eeuw. Het is het moment én de plaats om de NAVO kernwapenvrij te maken. Duizenden Bomspotters hebben deze eis reeds kracht bij gezet. Parlementsleden vroegen het in een resolutie. De premier reageert niet.
 
“In de ingebrekestelling wordt premier Verhofstadt aangemaand om in Riga de nodige stappen te ondernemen om aan de illegale kernwapenpolitiek een einde te maken. Indien dit mislukt dient premier Verhofstadt minstens een einde te maken aan de Belgische betrokkenheid.” zegt Fabien Rondal, woordvoeder van Vredesactie, de organisatie achter de campagne Bomspotting.
 
Vredesactie en Greenpeace geven vandaag ook een brief af aan NAVO-secretaris generaal De Hoop Scheffer op het NAVO-hoofdkwartier in Evere met het verzoek om onmiddellijk te stoppen met de illegale NAVO-kernwapenstrategie.
 
Deze juridische stappen kaderen binnen een Europese Klachtenactie tegen kernwapens. Naar het voorbeeld van de Belgische klachtendag tegen kernwapens waarbij duizenden Bomspotters klacht neerlegden tegen onze regering wegens schending van het internationaal recht, worden er in alle Europese NAVO-landen waar kernwapens liggen, klachten neergelegd tegen de respectievelijke regeringen.
 
Zo stapten o.a. in Amsterdam, Hamburg, Stuttgart, Frankfurt am Main, München, Valencia, Madrid, Alicante, Salamanca, Plymouth en Norwich de laatste week honderden mensen naar hun plaatselijke politiekantoor om klacht neer te leggen. Morgen, zaterdag 25 november zullen Italianen in Roma, Padova, Genova, Modena, Palermo, Arezzo, Firenze, Milano, Como, Crema, Torino, Bari, Salerno, Cuneo, Ancona, Napoli en Genzano dezelfde actie ondernemen. Spaanse en Britse actievoerders zullen ook klacht neerleggen in hun respectieve landen.
 
De NAVO-kernwapens zijn een belemmering voor wereldwijde ontwapening. Europeanen willen die kernwapens weg. Nu.
 


 
Meer info: www.vredesactie.be en www.bomspotting.be
Contact: Fabien Rondal (Vredesactie), (032)(0)474 61 93 69
 
 
terug/back | de vredessite / kernwapens 2006 |