menu
spacer
 
| de vredessite / kernwapens 2008 |
 
 
 
Seminar 14 feb. over verarmd uranium (DU) in wapensystemen
SP wil onderzoek naar resten verarmd uranium op Vlieland

 
Bericht van Ravage Digitaal
 
AMERSFOORT, 15 februari 2008 - SP-Tweede Kamerlid Krista van Velzen wil snel een onderzoek naar de aanwezigheid van restanten verarmd uranium op het voormalige oefenterrein van Defensie de Vliehors op Vlieland. Tot 1993 hield het leger daar oefeningen en maakte onder andere gebruik van munitie met verarmd uranium.
 
Dit zei Van Velzen donderdagavond op een seminar in Amersfoort waar deskundigen uit de Verenigde Staten en Nederland bijeen kwamen om over verarmd uranium te spreken. De deskundigen waren 's morgens aanwezig geweest bij een hoorzitting in de Tweede Kamer. Allen zijn voorstander van een totaal verbod op het gebruik van verarmd uranium.
 
Een hoorzitting die van de VVD niet had hoeven plaatsvinden, aldus Van Velzen. Volgens haar hebben de liberalen getracht de hoorzitting te voorkomen. Tijdens het seminar toonde het SP Kamerlid zich zeer kritisch over het optreden van de regering in het verarmd uranium debat. De hoorzitting moet wat haar betreft de start zijn van een discussie over het gebruik van verarmd uranium in munitie en in de bepantsering van diverse legervoertuigen.
 
BelgiŽ heeft zich al uitgesproken voor een verbod en in ItaliŽ vindt nu een parlementair onderzoek plaats. De Nederlandse overheid heeft nooit stappen ondernomen voor een dergelijk onderzoek. "De regering hier pompt wel miljarden in Defensie, maar geen cent voor onderzoek naar de gevolgen van bijvoorbeeld het gebruik van munitie met verarmd uranium", aldus Van Velzen. "Het is tijd voor een gedegen onderzoek hiernaar."
 
Verarmd uranium (depleted uranium, DU) is een licht radioactief restproduct van opwerkingsfabrieken en kerncentrales. Het zware metaal wordt gebruikt in granaten en raketten. DU-munitie is in 1991 tijdens de Eerste Golfoorlog op grote schaal afgevuurd in Irak en Koeweit en in 1999 in Kosovo en BosniŽ. De Amerikanen gebruiken het nu routinematig in Irak en Afghanistan.
 
Lees ook het bijbehorende artikel voor een uitvoerig verslag van het seminar: www.ravagedigitaal.org/2008/vliehors/artikel.php
 
 
terug/back | de vredessite / kernwapens 2008 |