menu
spacer
 
| de vredessite / kernwapens 2008 |
 
 
 
Atoomwapens in Europa voor het grijpen
 
Bericht van Ravage Digitaal
 
22 juni 2008 - Amerikaanse atoomwapens in Europa worden slecht beveiligd. Dit blijkt uit een rapport van de Amerikaanse luchtmacht. Opruimen die smerige boel denk je dan, maar de SP roept merkwaardig genoeg op tot een betere beveiliging op Volkel.
 
Een zogenaamd Blue Ribbon Rapport van de Amerikaanse luchtmacht, gisteren via The Federation of American Scientists (FAS) openbaar gemaakt, zegt dat Amerikaanse atoomwapens in Europa niet zo veilig liggen opgeslagen. De meeste locaties kennen 'unieke veiligheidsuitdagingen'.
 
De VS heeft circa 350 atoomwapens opgeslagen in Nederland (Volkel), BelgiŽ (Kleine Brogel), Duitsland (BŁchel), ItaliŽ (Aviano, Ghedi Torre), Turkije (Incirlik) en Groot-BrittanniŽ (Lakenheath). Volgens het onderzoek kan de VS vaak geen verrassingsinspecties uitvoeren, omdat de bases meestal ook nog voor andere (nationale) doeleinden worden gebruikt. Verder zou de bewaking soms in handen zijn van dienstplichtigen die pas 9 maanden in dienst zijn.
 
Het onder FOIA vrijgegeven rapport is opgesteld nadat in de VS zelf ernstige beveiligingsproblemen optraden in augustus vorig jaar, toen een B-52 urenlang ronddoolde boven de VS met nucleaire kruisraketten, zonder dat iemand er van af wist. De VS overweegt de Europese kernwapens van een van de bases terug te trekken, omdat de problemen daar onverantwoord zijn.
 
Krista van Velzen, wapenspecialist van de SP in de Tweede Kamer en in haar vrije tijd vredesactivist, heeft toegezegd Kamervragen te gaan stellen over de kwestie. Volgens haar dient het kabinet onmiddellijk veiligheidsmaatregelen te treffen op de militaire basis Volkel. Opmerkelijk aangezien Van Velzen fanatiek voorstander is van vernietiging van atoomwapens.
 
Sinds 2005 zijn er op Volkel 11 'vaults' aanwezig. Deze zijn in september 1991 opgeleverd. Deze vaults kunnen ieder vier B61 atoomwapens herbergen. Dit levert een totale capaciteit op van 44 atoomwapens. In 2005 waren er twintig B61's aanwezig op Volkel. De wapens worden onderhouden door 703 MUNSS squadron (een Amerikaans wapensquadron).
 
Toestellen van het 311 & 312 squadron zijn belast om deze wapens af te leveren. Om deze taak te vervullen zijn Nederlandse F-16's uitgerust met de nodige bagage om deze wapens te droppen (o.a. extra bekabeling). 311 & 312 Squadron kisten zijn wel eens gespot met oefen B61's.
 
Bron (met div. links naar rapporten): www.ravagedigitaal.org/2008nieuws/juni/27/nws.php
 
 
terug/back | de vredessite / kernwapens 2008 |