menu
spacer
 
| de vredessite / kernwapens 2009 |
 
 
 
Oproep aan Verhagen:
Minister Verhagen, herzie uw standpunt over kernwapens

 
Persbericht van IKV Pax Christi
 
30 oktober 2009 - In het maandag 26 oktober ondertekende coalitieakkoord verklaart de nieuwe Duitse regering dat zij zich ervoor zal inzetten om de oude in Duitsland gestationeerde Amerikaanse kernwapens te laten terug trekken. Hiermee is Duitsland, een belangrijke NAVO partner, het eerste NAVO land dat zich uitspreekt voor terugtrekking van de B61 waterstofbom. Tien dagen eerder durfde minister Verhagen deze stap nog niet te zetten voor Nederland.
 
Vredesorganisatie IKV Pax Christi heeft de minister een brief geschreven om hem te vragen zijn standpunt over terugtrekking te herzien. De minister wees op 15 oktober een motie van de PvdA om zich uit te spreken dat terugtrekking van de Amerikaanse kernwapens wenselijk is nog fel af. "In de NAVO is een Duitse Alleingang altijd als onwenselijk beschouwd", schrijft IKV Pax Christi in de brief. "Hoe eerder Nederland steun uitspreekt voor het Duitse streven, des te groter is de kans van slagen dat ook andere landen volgen. Nederland heeft nooit consequenties getrokken uit het feit dat het zelf één van de veertien landen ter wereld is met kernwapens op zijn grondgebied. Voor het eerst trekt nu een NAVO lidstaat wel vergaande consequenties voor zichzelf." Dat geeft Verhagen, aldus IKV Pax Christi, alle ruimte om te volgen.
 
Met het oog op de beraadslagingen over een nieuw strategisch concept van de NAVO moet Nederland de inzet van de nieuwe Duitse regering steunen en een einde aan nucleair sharing bepleiten voor álle NAVO lidstaten met Amerikaanse kernwapens op hun grondgebied.
 
Zie de brief aan Verhagen.
 
 
terug/back | de vredessite / kernwapens 2009 |