menu
spacer
 
| de vredessite / kernwapens 2010 |
 
 
 
3 april: Internationale actiedag tegen kernwapens
 
Persbericht van Ontwapen! en redactie Vredessite

 
logo Volkel, 3 april 2010
 
Ondanks regen 100 bomopruimers in Volkel
 
Vandaag wordt Nederland, BelgiŽ, Frankrijk, Turkije, Groot BrittaniŽ en Duitsland (4 april), actie gevoerd worden bij elke NAVO kernwapenbasis. In Nederland is de actiedag georganiseerd bij kernwapenbasis Volkel in Noord Brabant.
 
"Wij willen een wereld zonder militarisme, een wereld waar conflicten op een geweldloze manier opgelost of beheerst worden. In zo'n wereld is geen plaats voor kernwapens", zo zette Mikkie Venema namens het organiserende 'Ontwapen!' het doel van de actie uiteen. Zij deed dit bij de basis in Volkel tegenover zo'n 100 belangstellenden die regen en wind trotseerden. Manu zorgt voor muziek Onder de aanwezigen was ook de burgemeester van de gemeente Uden, op wiens grondgebied de vliegbasis ligt.
 
Na dit startsein spraken verschillende andere sprekers, afgewisseld door muzikanten, zich uit over de noodzaak om te komen tot afschaffing van kernwapens. Men beperkte zich hierbij niet tot Europa, maar betrok ook de IsraŽlische kernwapens en de vermeende nucleaire ambities van Iran hierbij. "Het is mijn overtuiging dat Ďde veiligheid van IsraŽl en de vrede in het Midden Oostení baat zouden hebben bij toetreding tot van IsraŽl tot het Non-Proliferatieverdrag", zo zei Josť van Leeuwen namens Een Ander Joods Geluid, "in plaats van de confrontatiepolitiek jegens Iran waarin IsraŽl de wereld mee wil slepen - Amerika voorop - door het voor te stellen alsof Iran ons allen bedreigt".
 
Aan het einde van de manifestatie bij de kernwapenbasis werden de deelnemers opgeroepen om de basis te betreden en metterdaad te beginnen met de zo noodzakelijke opruiming van de daar gestationeerde kernwapens. Hier werd door velen gehoor aan gegeven door over het hek te klimmen of zich via gaten in het hek toegang te verschaffen. Op de basis werden de opruimers echter door de marechausee tegengehouden en van de basis verwijderd, waarbij ook enige arrestaties werden verricht.
 
Arrestatie op de basis

 
(foto's: Gerrit Frijstein)
 

 
Noten voor de pers
 
Meer informatie:
Perswoordvoerders in Volkel: 06-83407661 (Mikkie Venema en Josť van Leeuwen)
Andere acties in Europa
 
Overzicht op Bomspotting.be
 
Enkele websites:
 
Frankrijk: 'Non au missile M 51
BelgiŽ: Vredesactie 'DIY'
Duitsland: Atomwaffenfrei.de en bye-bye-nuclear-bombs.gaaa.org
Verenigd Koninkrijk: Trident Ploughshares
 

Meer informatie
 
Op de Vredessite:
Kernwapen-nieuws: 2009 en 2010
Achtergrondinfo kernwapens, inclusief de Factsheet Kernwapens 2010 en veel links
 
Ontwapen!
Belgische oproep
Info over het NPV van Reaching Critical Will
NPT Review Conferences and Preparatory Committees (UNODA info)

 
 
terug/back | de vredessite / kernwapens 2010 |