menu
spacer
 
| de vredessite / kernwapens 2010 |
 
 
 
3 april: Internationale actiedag tegen kernwapens
 
Persbericht van Ontwapen! en redactie Vredessite

 
logo Volkel, 3 april 2010
 
'Opruimingsactie' kernwapens Volkel geeft duidelijk signaal af
- meer dan 30 mensen gearresteerd bij poging vliegbasis te betreden
 
De manifestatie en kernwapen-opruimingsactie bij Vliegbasis Volkel hebben afgelopen middag een duidelijk signaal afgegeven voor de verwijdering van de kernwapens uit Nederland en voor volledige nucleaire ontwapening. Meer dan 30 mensen zijn gearresteerd bij pogingen de basis te betreden om richting kernwapens te gaan. In totaal namen zo'n 100 mensen deel aan de actie.
 
Dichteres Diana OzonNa de manifestatie - met toespraken van onder andere advocaat Meindert Stelling (Tribunaal voor de Vrede) en Henk van der Keur (LAKA) en optredens van onder meer Manu en de Fanfare van de Eerste Liefdesnacht - gaf dichteres Diana Ozon het startschot voor de opruimingsactie. Enkele tientallen mensen bestormden daarop het hek of klommen er overheen of gingen er doorheen. Meer dan 30 van hen werden gearresteerd, waarvan aan het einde van de middag nog ongeveer de helft vastzat.
 
Op Vliegbasis Volkel liggen sinds 1960 Amerikaanse kernwapens opgeslagen. Het gaat nu nog om 20 atoombommen, klaar voor gebruik door Nederlandse F16-piloten in NAVO-verband. Deze praktijken zijn in strijd met bindend internationaal recht, zoals vastgesteld door het Internationaal Gerechtshof. Een ieder heeft volgens de Neurenberg-principes het recht, zelfs de plicht, te proberen deze praktijken te stoppen. Met de actie van vandaag hebben de deelnemers invulling aan deze plicht gegeven.
 
Europese actiedag
De actie vandaag was ook een onderdeel van een Europese actiedag tegen kernwapens. Overal waar kernwapens in Europa opgesteld staan, werden geweldloze acties georganiseerd.
 
Op de Belgische luchtmachtbasis te Kleine Brogel trotseerden zo'n duizend "bomspotters" vandaag het slechte weer. Honderden van hen slaagden erin om geweldloos op het militaire terrein van Kleine Brogel te komen, en daarmee een poging te doen om het internationaal recht te doen naleven.
 
In Groot-BrittanniŽ organiseerde Trident Ploughshares een blokkade-actie aan de basis van Faslane, waar de Britse kernwapen-onderzeeŽrs gelegerd zijn. In Frankrijk werd een geweldloze actie georganiseerd aan de basis van Mont-Marsan (een opslagplaats van kernwapens). Dertien mensen drongen de basis binnen. In Frankrijk werd vandaag ook actie gevoerd in Brest bij het hoofdkwartier van de Franse nucleaire onderzeeŽrs en op 2 april aan het ministerie van defensie in Parijs.
 
In Duitsland vindt op 4 april een protestactie plaats aan de basis van BŁchel, terwijl de terugtrekking van de NAVO-kernwapens ťťn van de centrale eisen is van de Paasmarsen die overal in Duitsland plaats vinden. In Turkije vonden acties plaats in Ankara en Istanboel. In ItaliŽ tenslotte werd eerder op 21 maart een manifestatie georganiseerd aan de basis van Aviano.
 
Met deze acties wordt een signaal afgeven richting de Herzieningsconferentie van het Nonproliferatieverdrag (NPV), in mei in New York. De enige wenselijke uitkomst van die bijeenkomst is een afspraak tot directe totale nucleaire ontwapening.
 
Woordvoerster Mikkie Venema van Ontwapen: "Met deze actie hebben we duidelijk laten zien dat het ons ernst is. De kernwapens uit Volkel moeten onmiddellijk weg. Minister Verhagen schermt voortdurend met zijn inzet voor een kernwapenvrije wereld, maar in de praktijk stelt hij zich halfslachtig en afwachtend op. Wij gaan niet zitten wachten en dat zou niemand moeten doen. De regering heeft tijd genoeg gehad, als burgers niet actie komen gebeurt er nooit wat."
 
\
 
(foto's: Gerrit Frijstein & Indymedia)
 

 
Noten voor de pers
 
Meer informatie:
Perswoordvoerders in Volkel: 06-83407661 (Mikkie Venema en Josť van Leeuwen)
Andere acties in Europa
 
Overzicht op Bomspotting.be
 
Enkele websites:
 
Frankrijk: 'Non au missile M 51
BelgiŽ: Vredesactie 'DIY'
Duitsland: Atomwaffenfrei.de en bye-bye-nuclear-bombs.gaaa.org
Verenigd Koninkrijk: Trident Ploughshares
 

Meer informatie
 
Op de Vredessite:
Kernwapen-nieuws: 2009 en 2010
Achtergrondinfo kernwapens, inclusief de Factsheet Kernwapens 2010 en veel links
 
Ontwapen!
Belgische oproep
Info over het NPV van Reaching Critical Will
NPT Review Conferences and Preparatory Committees (UNODA info)

 
 
terug/back | de vredessite / kernwapens 2010 |