menu
spacer
 
| de vredessite / kernwapens 2010 |
 
 
 
Rechtszaak tegen anti-kernwapenactivisten geschorst
Politierechter erkent het maatschappelijk belang van activisme tegen kernwapens

 
Persbericht van Ontwapen/Akties Tegen Kernwapens
 
25 november 2010 - Vandaag vond een rechtszaak plaats tegen een deel van de mensen die kernwapenbasis Volkel hebben betreden op 3 april dit jaar tijdens de ‘Volkel kernwapenopruimingsactie’.
 
De politierechter gaf een korte uiteenzetting over het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) betreffende de vrijheid van meningsuiting; geuite meningen moeten ook strijdig met overheidsbeleid en hinderlijk kunnen zijn.
 
Daarop bepaalde hij dat dit proces tegen anti-kernwapenactivisten de bevoegdheid van de politierechter te boven gaat en verwezen dient te worden naar een meervoudige kamer.
 
Hij nam hier onder andere in mee dat het Internationaal recht een rol speelt. Dit in tegenstelling tot eerdere rechtszaken tegen antikernwapen-activisten, waarbij de zaak stelselmatig werd teruggebracht tot sec strafbare feiten zonder rekening te houden met de ideële motieven betreffende de humanitaire gevolgen van kernwapens.
 
De activisten en hun advocaat reageerden positief aangaande dit besluit en gaan ervan uit dat in het vervolg van deze zaak de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof over kernwapens richtinggevend zal zijn.
 

 
Meer over de manifestatie/actie van 3 april: ga naar het menu en scroll naar beneden tot 3 april.
 
Meer achtergrondinformatie over kernwapens
 
 
terug/back | de vredessite / kernwapens 2010 |