menu
spacer
 
| de vredessite / kernwapens 2010 |
 
 
 
Tijdens de Cubacrisis
50 kernwapens in Volkel in 1962

 
Bericht van redactie Vredessite
 
19 oktober 2010 - Tijdens de Cubacrisis in 1962 lagen op vliegbasis Volkel vijftig B28 kernbommen klaar voor gebruik. Twee squadrons werden vanaf 1960 getraind om deze bommen af te werpen op vijandelijke doelen zoals Russische vliegvelden in Oost-Duitsland en het Stasihoofdkwartier in Cottbus.
 
F-84F Thunderstreak Vier Republic F-84F Thunderstreak jachtbommenwerpers stonden altijd klaar om binnen 15 minuten op te stijgen met deze kernwapens aan boord. Tijdens de Cubacrisis werd het aantal verhoogd tot twaalf jachtbommenwerpers en waren vrijwel alle vliegers paraat.
 
Voormalig jachtvlieger Steve Netto schrijft hierover in n van de hoofdstukken van zijn boek 'Jachtvliegers in de Koude Oorlog, Flirten met de dood?' dat deze week verschijnt. De commandant van de Luchtstrijdkrachten Jac Jansen krijgt het boek vrijdag in Volkel overhandigd tijdens een renie met ongeveer driehonderd jachtvliegers.
 
Het is publiek geheim dat in Volkel kernwapens liggen opgeslagen, maar dit wordt door de politiek niet bevestigd of ontkent. Op dit moment liggen er nog ongeveer twintig kernwapens, die afgeworpen kunnen worden door de huidige F16's.
 
GroenLinks heeft kamervragen gesteld over deze onthulling. "Jarenlang heeft GroenLinks nul op het rekest gekregen als er informatie werd gevraagd over de aanwezigheid van kernbommen binnen Nederland. En nu blijken er maar liefst vijftig bommen gebruiksklaar op voorraad te hebben gelegen".
 
Foto MilborneOne Creative Commons Attribution-Share Alike
 
 
terug/back | de vredessite / kernwapens 2010 |