menu
spacer
 
| de vredessite / kernwapens 2011 |
 
 
 
6 aug. 7:30 t/m 9 aug. 12:00
Vastenwake ter herdenking van Hiroshima en Nagasaki

 
Bericht van redactie Vredessite
 
Den Haag, 6 augustus 2011 - Met een vastenwake van 3 dagen herdenkt 'Akties Tegen Kernwapens' de slachtoffers van de kernbommen op op Hiroshima en Nagasaki op 6 en 9 augustus 1945 in Japan. Op het Plein, tegenover het Ministerie van Defensie, zijn spandoeken en een kleine fototentoonstelling opgehangen en er worden flyers uitgedeeld aan het winkelend en uitgaand publiek. Eerder op de dag namen ook leden van de Franciscaanse Vredeswacht deel aan de wake.
 
Naast het herdenken van Hiroshima en Nagasaki, vraag Akties Tegen Kernwapens ook aandacht voor de nog altijd voortdurende aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens in Nederland op vliegbasis Volkel in Noord Brabant en de verbondenheid van kernenergie en kenrwapens.
Onder de foto's de tekst van de flyer.
 
De voorbijgangers kunnen allerlei informatie krijgen en zijn welkom om even mee te waken. Er is een afdakje tegen de regen en een zitje.
 
Vredesvastenwake
 
Vredesvastenwake
 
Vredesvastenwake
 
Vredesvastenwake
 
Vredesvastenwake
 
Vredesvastenwake
 
Vredesvastenwake
 
Vredesvastenwake
 
Foto's © 2011 Boyd Noorda. Voor grote versies en andere foto's, zie Socia Media
 

 
Flyertekst
 
STOP de nucleaire dreiging
 
Vredesvastenwake 6 – 9 augustus 2011
Hiroshima – Nagasaki
66 jaar en nóg een nucleaire ramp later……
 
Wereldwijd worden op deze dagen de honderdduizenden slachtoffers van de atoombommen op Japan herdacht. Deze slachtoffers vielen niet alleen direct maar tot op de dag van vandaag sterven er nog mensen ten gevolge van de effecten van de radioactieve straling die bij deze bommen vrij kwam.
 
Kernwapens in Nederland?
 
In Nederland zijn nog altijd zo’n 20 kernwapens gestationeerd op vliegbasis Volkel (NB). Dit is in strijd met het, ook door Nederland ondertekende, Non Proliferatie Verdrag welk er voor moet zorgen dat het aantal kernwapens in de wereld afneemt.
 
Daarnaast verklaarde op 8 juli 1996 het Internationaal Gerechtshof het dreigen met of gebruiken van kernwapens illegaal. Ook sommeerde het hof de kernwapenstaten ernst te maken met de afschaffing van kernwapens.
 
Burgerplicht
 
Deze uitspraak wordt door burgers wereldwijd gebruikt om hun regeringen politiek onder druk te zetten en hun burgerplicht te vervullen, bijvoorbeeld door een militaire basis te inspecteren op aanwezigheid van kernwapens. Het burgerrecht en de burgerplicht daarvoor ontlenen zij ook aan de Neurenberg Principes. Deze principes geformuleerd in de processen tegen de nazi’s na de Tweede Wereldoorlog stellen dat het niet alleen het recht maar ook de plicht is om zich te verzetten tegen oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid’ Inzet van kernwapens zou per definitie dergelijke misdaden opleveren. Omdat deze wapens geen onderscheid maken tussen militairen en burgers, kazernes en ziekenhuizen. Radioactiviteit stopt niet bij staatsgrenzen en werkt door lang na het conflict. Vele generaties zullen hiervan slachtoffer zijn.
 
Acties tegen kernwapens
 
In Nederland wordt al vele jaren actie gevoerd tegen kernwapens. Vaak gevolgd door een rechtszaak met als doel voor de actievoerders dat er op justitieel niveau uitspraken gedaan worden hierover. Zo was er 3 april 2010 een burgerinspectie op vliegbasis Volkel waarbij 31 mensen zijn gearresteerd. De zaak hierover krijgt op 16 augustus een vervolg……
 
De Nederlandse regering weigert openheid te geven over de aanwezigheid van kernwapens. Los van wat je vindt van kernwapens vinden wij dat in een democratisch land over dergelijk ingrijpende zaken openheid moet bestaan, zodat burgers zich hierover kunnen uitspreken.
 
Kernwapens – kernenergie
 
Het is tragisch dat Japan na de verschrikkelijke gevolgen van Hiroshima en Nagasaki nu ook wordt geconfronteerd met het ongeluk in de kerncentrales van Fukushima. Ook de inzet van commerciële kernenergie levert een nucleair gevaar die de toekomst van vele generaties wereldwijd bedreigt. Het is daarom onbegrijpelijk dat Nederland ondanks de risico’s toch de bouw van meer kerncentrales wil doorzetten.
 
Kernwapens
maar ook kernenergie
zijn oorlog met de toekomst !
 
Informatie over kernwapens vredessite.nl/kernwapens
 
Informatie over kernenergie www.stopkernenergie.nl
 
 
terug/back | de vredessite / kernwapens 2011 |