menu
spacer
 
| de vredessite / midden-oosten 2010 |
 
 
 
Hamas en Hezbollah omarmen geweldloze tactieken
 
Bericht van PAIS
 
Ontleend aan een artikel van Charles Levinson, 4-7-2010
 
Na lang Israël met geweld bestreden te hebben, beginnen Hamas en Hezbollah in te zien dat geweldloze tactieken als burgerlijke ongehoorzaamheid, protestmarsen, rechtszaken en boycots wel degelijk effectief kunnen zijn.
 
De vooraanstaande Hamas-parlementariër Azis Dweik zei onlangs 'Als we geweld gebruiken helpen we Israël aan internationale steun' en 'De Gaza-vloot heeft meer bereikt voor Gaza dan 10.000 raketten'. Dat is een ander geluid dan nog maar enkele jaren geleden. Toen vond Hamas geweldloze actie iets voor vrouwen.
 
Nu wijst Hamas zelfmoordaanslagen af als contra-productief en ook het afschieten van raketten op Israël is gestopt. Hamas-leiders nemen nu wel deel aan protestmarsen, producten uit de Israëlische nederzettingen zijn verboden in de Palestijnse gebieden en er worden rechtzaken in Europese landen aangespannen tegen Israëlische functionarissen.
 
Dit alles betekent niet dat Hamas, Hezbollah en Fatah nu pacifistisch geworden zijn. Ze zien slechts in dat in hun situatie geweldloze strijd wat te bieden heeft. Israël voelt zich er wel door in het nauw gedreven blijkens o.a. de uitspraak van woordvoerder Mark Regev die zei: 'Mensen gebruiken geweldloos verzet als dekmantel voor het provoceren van geweld'.
 
 
terug/back | de vredessite / midden-oosten 2010 |