menu
spacer
 
| de vredessite / midden-oosten 2011 |
 
 
 
Nederland helpt wapenembargo Libië handhaven
 
Persbericht van Ministerie van Defensie
 
Den Haag 23 maart 2011 - Het kabinet heeft gisteravond besloten dat Nederland een bijdrage levert aan het handhaven van het VN-wapenembargo voor Libië door de NAVO. De bijdrage bestaat uit een mijnenjager, een KDC-10 tankvliegtuig en 6 F-16 jachtvliegtuigen. In totaal zijn bij de missie ongeveer 200 Nederlandse militairen betrokken.
 
Hr. Ms. Haarlem De inzet van de mijnenjager Hr. Ms. Haarlem zal bestaan uit het handhaven van het wapenembargo door verdachte schepen te identificeren, te volgen en zo nodig aan te houden. De maritieme operaties worden uitgevoerd voor de kust van Libië vanuit het centrale deel van de Middellandse Zee.
 
De Haarlem maakt deel uit van de Standing NATO Mine Counter Measures Group en was door de Supreme Allied Commander Europe (SACEUR) al naar het centrale deel van de Middellandse Zee gedirigeerd. Dit scheepsverband, waarover een Belgisch-Nederlandse staf het commando voert, is samengevoegd met een andere NAVO-taakgroep in de nieuwe Task Force 410.
 
F-16’s
 
6 F-16’s van Vliegbasis Leeuwarden kunnen binnen enkele dagen naar de regio worden gestuurd voor het handhaven van het wapenembargo. De toestellen gaan bewakingsvluchten uitvoeren, inlichtingen vergaren en toezicht houden op het vliegverkeer richting Libië. De jachtvliegtuigen worden niet ingezet voor het bestrijden van gronddoelen, doelen op zee of voor het handhaven van de No Fly Zone boven Libië. Dat kan veranderen als de NAVO besluit hieraan bij te gaan dragen.
 
KDC-10 KDC10 en F16's
 
Een KDC-10 tankvliegtuig, van Vliegbasis Eindhoven, kan vliegtuigen die aan de NAVO-operatie deelnemen in de lucht bijtanken.
 
Duur
 
De mijnenjager en de F-16’s worden 3 maanden ingezet. De KDC-10 wordt vanwege andere verplichtingen tot 4 april ingezet. De bijdrage wordt zo snel mogelijk na bespreking in het parlement geleverd.
 
 
terug/back | de vredessite / midden-oosten 2011 |