menu
spacer
 
| de vredessite / midden-oosten 2011 |
 
 
 
Illegale blokkade van Gaza uitgestrekt tot Griekse havens
 
Persbericht van Stichting Nederland-Gaza
 
Amerikaanse boot door kustwacht teruggedirigeerd; alle scheepspapieren geconfisqueerd; Nederlanders blijven strijdbaar en optimistisch.
 
Gouda, 2 juli 2011 - Kort nadat de Audacity of Hope (het Amerikaanse schip in de Freedom Flotilla II, Stay Human) gistermiddag was uitgevaren, dwongen de Griekse autoriteiten het tot stoppen. Onder dreiging van getrokken geweren dirigeerde de kustwacht vervolgens het schip naar een Griekse marinehaven, waar het nu nog ligt. De aanwezige journalisten hebben het schip verlaten; delegatieleden moesten in eerste instantie gedwongen aan boord blijven. Direct daarop bezocht de Griekse kustwacht ook andere schepen van de Freedom Flotilla en nam de scheepspapieren in beslag. Wie weigert, dreigt te worden gearresteerd, zoals Sandra Rush, joods Canadese opvarende van de Tahrir en lid van de Freedom Flotilla Stuurgroep. Alle schepen, buiten de Franse die zich op open zee bevinden, liggen nu vast in de havens. Zonder scheepspapieren is uitvaren immers onmogelijk.
 
Zo is de blokkade van Gaza verplaatst naar de Griekse havens en lijkt IsraŽl zijn handen schoon te kunnen houden. De flirt die Netanyahu begon met premier Papandreou na het bloedbad op de Mavi Marmara en de daardoor verslechterde relaties met Turkije, begint zijn vruchten af te werpen.
 
De Griekse regering die door de financiŽle crisis geen eigen economisch beleid meer kan voeren, is chantabel geworden en blijkt nu ook de regie over het eigen politieke beleid kwijt te zijn.
 
ďHet begint steeds duidelijker te worden waarom IsraŽl vooral de zeeblokkade om Gaza met alle geweld handhaaft en daarbij de steun krijgt vanuit Europa en de USAĒ, verklaart woordvoerder Benji de Levie van Nederland-Gaza, ďNiet om het uitvaren van vissers te voorkomen, ook niet om de import en export van goederen tegen te houden of de inwoners gevangen te houden. Minister Verhagen lichtte een belangrijke tip van de sluier op bij zijn recent bezoek aan IsraŽl. Nederland, zo zei hij, staat klaar om expertise en samenwerking te bieden bij de exploratie van de gasvelden in de zee voor GazaĒ.
 
De positie van de Nederlandse regering is duidelijk, minister Verhagen beklemtoont de samenwerking met IsraŽl, Uri Rosenthal, de minister van buitenlandse zaken, laat de Nederlandse opvarenden in de steek en legt druk op delegatieleden en journalisten om de Freedom Flotilla te verlaten. Zover als zijn Amerikaanse collega Hillary Clinton gaat hij nog net niet. Zij gaf de IsraŽlische overheid expliciet groen licht geweld te gebruiken tegen Amerikaanse staatsburgers.
 
Van angst is er op het Nederlandse schip niets te merken. Van strijdbaarheid wel. ďOngeacht de afloop van deze Flotilla, die nog niet vaststaat, zal IsraŽl onze strijd niet brekenĒ, meldt opvarende Chris Verweij vanaf het Nederlands-Italiaanse schip Stefano Chiarini, ď de inhumane blokkade zal doorbroken worden. Varen we nu niet uit, dan misschien morgen. Is het niet volgende week, dan misschien volgende maand. Zoals Mahatma Ghandi al zei: First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.Ē
 
Hartelijke groet,
Marloes Kuijer
 
Voor alle info: www.nederland-gaza.nl
 
Italiaans/Ned. Gazaboot

 

 
Noten voor de pers
 
Contact en informatie in Nederland: Martijn Dekker tel. 0657034101 of Benji de Levie tel. 0653336863
Contact en informatie in Griekenland: Nourdin el Ouali tel. (+31) (0)630303889
 
 
terug/back | de vredessite / midden-oosten 2011 |