menu
spacer
 
| de vredessite / midden-oosten 2011 |
 
 
 
Rosenthal wil uitbreiding EU-sancties Syrië
 
Nieuwsbericht van Ministerie van Buitenlandse Zaken
 
Den Haag, 11 augustus 2011 - Minister Rosenthal wil uitbreiding van EU-sancties tegen het regime in Syrië. Doel is de druk op regime van Assad verder op te voeren. Allereerst moet het aantal personen op de EU-sanctielijst worden uitgebreid. Naast leden van het regime zelf moeten ook handlangers van het regime worden getroffen. Daarbij zijn al concrete personen op het oog.
 
Daarnaast wil Rosenthal sancties tegen Syrische overheidsbedrijven. “We moeten de zuurstof van het regime verder afsnijden door winstgevende overheidsbedrijven aan te pakken, bijvoorbeeld in de bankensector en telecom”. De VS hebben hiertoe maatregelen genomen. Rosenthal wil dat de EU deze volgt.
De minister wil ook kijken naar sancties in de energiesector, waarmee het regime inkomsten uit het buitenland verwerft, zoals de verkoop van olie. Daarbij mag toegang van de bevolking tot brandstoffen als benzine niet in gevaar komen.
 
Rosenthal benadrukt dat alle sancties zijn gericht tegen het regime; de burgerbevolking mag niet worden getroffen. De sancties moeten worden genomen met zoveel mogelijk landen samen, voor maximale effectiviteit. Rosenthal: “Door het aanhoudende geweld maakt Assad het zich zelf steeds moeilijker een rol te spelen in het nieuwe Syrië. Hij heeft zijn legitimiteit verloren.”
 
Nederland heeft binnen de EU een voortrekkersrol gespeeld bij het instellen sancties en zal dat blijven doen. Rosenthal heeft ervoor gepleit dat de Arabische Liga meer druk zet op Assad; dat is inmiddels gebeurd. Woensdag heeft Nederland bij de Secretaris-Generaal van de Arabische Liga bepleit dat de Liga aanvullende maatregelen treft tegen het regime in Syrië.
 
Eerder op de dag sprak de minister met de Syrische oppositieleider Haitham Al-Maleh:
 
Rosenthal ontvangt oppositieleider Syrië
 
Rohenthal en Al-Maleh Minister Rosenthal heeft de situatie in Syrië besproken met de Syrische mensenrechtenadvocaat en oppositieleider Al-Maleh. Rosenthal ontving Al-Maleh op het ministerie. Hij betuigde Al-Maleh zijn medeleven aan het Syrische volk. “Het geweld van het Syrische regime tegen de betogers is onacceptabel en moet stoppen”, zei Rosenthal. “Door het aanhoudend geweld maakt Assad het voor zichzelf steeds moeilijker een rol te spelen in het nieuwe Syrië.”
 
Haitham Al-Maleh is het boegbeeld van de mensenrechtenbeweging in Syrie. Al-Maleh heeft langdurig in Syrië gevangen gezeten. Voor zijn werk heeft hij in 2006 de Nederlandse Geuzenpenning ontvangen. De Geuzenpenning is een eerbetoon aan mensen en organisaties die zich inzetten voor de mensenrechten en die zich verzetten tegen dictatuur, discriminatie en racisme.
 
 
terug/back | de vredessite / midden-oosten 2011 |