menu
spacer
 
| de vredessite / midden-oosten 2011 |
 
 
 
Delegatie ontvangen op Buitenlandse Zaken
Syrisch protest: 'Geen tweede Hama meer!'

 
Bericht van redactie Vredessite
 
Den Haag, 5 augustus 2011 - Ongeveer 100 mensen protesteerden vandaag tegen het voortdurende geweld in Syrië en met name in de stad Hama. De demonstranten liepen van het Plein naar het Ministerie van Buitenlandse Zaken, waar een door 1000 mensen ondertekende petitie werd afgegeven voor minister Rosenthal. Een delegatie van de demonstranten werd op het ministerie ontvangen voor een gesprek met enkele top-ambtenaren.
 
De demonstranten willen dat Nederland het voortouw neemt bij het veroordelen van het regime en het opleggen van sancties. Zo zou Nederland niet langer de legitimiteit van het regime kunnen erkennen.
Tot grote teleurstelling van de demonstranten, leverde het gesprek op het ministerie weinig op. Nederland wil wel op Europees niveau en in de VN pleiten voor meer sancties, waaronder een wapenembargo, maar neemt geen eerste stappen. Zelfs de Nederlandse ambassadeur in Syrië wordt niet teruggeroepen.
 
De demonstratie werd georganiseerd door het Steuncomite voor de Syrische Revolutie en Jasmijnplein Rotterdam en ondersteunt door Defence for Children - ECPAT Nederland en IKV Pax Christi. Eén van de Syrische organisatoren vertrouwt mij toe: "Hier staan alleen de dapperen. Veel mensen blijven thuis, uit angst voor de Syrische autoriteiten. Die verzamelen ook beelden van buitenlandse demonstaties".
 
Ondanks de harde onderdrukking van het protest gaan de mensen in Syrië al sinds 15 maart steeds opnieuw de straat op, om het vertrek te eisen van president Bashar Assad. Inmiddels zijn al zo'n 1000 mensen gedood door de veiligheidstroepen van Assad.
 
De stad Hama is nu het centrum van het protest. Op 1 juli gingen hier 500.000 mensen de straat op. Het leger belegert de stad sinds 6 dagen, bestookt woonwijken en er zouden al 200 doden zijn gevallen. Vandaag, de eerste dag van de ramadan, bleef het rustig in Hama, maar bij solidariteitsdemonstraties elders in het land vielen na het vrijdag-gebed 10 doden.
 
Syrisch protest in Den Haag
Voorberedingen op het Plein.
 
Syrisch protest in Den Haag
 
Syrisch protest in Den Haag
 
Syrisch protest in Den Haag
 
Syrisch protest in Den Haag
 
Syrisch protest in Den Haag
 
Syrisch protest in Den Haag
Eén van de sprekers bij het ministerie, Harry van Bommel van de SP.
 
Syrisch protest in Den Haag

 
Syrisch protest in Den Haag
De Nederlandse Ambassadeur voor de Mensenrechten, Lionel Veer, prijst de moed van het Syrische volk,
 
Syrisch protest in Den Haag
en neemt de petitie in ontvangst.
 
Syrisch protest in Den Haag
Via een zijdeurtje wordt de delegatie het ministerie binnen geloodst.
 
Foto's 2011 Boyd Noorda. Grote versies en andere foto's op aanvraag via Socia Media
 
 
terug/back | de vredessite / midden-oosten 2011 |