menu
spacer
 
| de vredessite / midden-oosten 2012 |
 
 
 

1e Haags Iran-debat

 
Op zaterdag 28 april organiseerden het Haags VredesPlatform en Stichting PRIME een eerste van drie debatten in Den Haag over de actuele ontwikkelingen rond Iran. Inleidende sprekers waren Midden-Oostendeskundige Robert Soeterik en kernenergiedeskundige Henk van der Keur.
De inleidingen zijn hier te downloaden/beluisteren. De discussie is niet vastgelegd.
 
Henk van der Keur Henk van der Keur is medewerker van het documentatie- en onderzoekscentrum kernenergie, Stichting Laka. Eén van zijn specialismen is kernenergie en kernproliferatie, anders gezegd: de flinterdunne lijn tussen civiele en militaire kerntechnologie.
 
Opname van de inleiding in MP3 formaat.
(23 min. 48 sec. 5,44MB)

 
Robert Soeterik Robert Soeterik is verbonden aan Middle East Research Associates (MERA) te Amsterdam. De afgelopen jaren heeft hij zich voornamelijk beziggehouden met de Kwestie Palestina. Boeken: de Verwoesting van Palestina (2008) en de Palestijnse Gebieden (2010). "Dat Israël een belangrijke, aanjagende rol speelt in de escalatie rond het nucleaire programma van Iran, moge duidelijk zijn. Maar is het werkelijk dit programma dat Israël daartoe drijft?"
 
Opname van de inleiding in MP3 formaat.
(45 min. 43 sec. 10,4MB)

 
zaal Enkele zaken die aan de orde kwamen
 
President Bush rekende Iran tot de 'As van het Kwaad', maar zag nog af van oorlog. In Israël is op dit moment niet zozeer de vraag of, maar wanneer Iran aangevallen wordt. In ieder geval voordat Iran een kernwapen heeft.
 
Het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) suggereert inderdaad dat Iran werkt aan kernwapens, maar leverde daarvoor tot op heden geen enkel bewijs. En als ondertekenaar van het non-proliferatieverdrag heeft Iran recht op het vreedzaam gebruik van kernenergie.
 
Ondertussen is de oorlog in verschillende dimensies al lang begonnen: Op gebied van propaganda (zei president Ahmadinejad inderdaad dat Israël van de kaart geveegd moet worden en dat de Holocast nooit plaatsvond?), economische sancties, spionage, het vermoorden van Iraanse kernwetenschappers, enzovoort. Iran is omsingeld door Amerikaanse oorlogsschepen en tientallen Amerikaanse militaire bases.
 
Sleept Israël de VS mee in een nieuwe oorlog of drukt Obama zelf op de knop? Wil de VS alleen kerninstallaties uitschakelen of is het doel 'regime change'? Zullen Nederland en andere Europese landen opnieuw deelnemen aan een oorlogsalliantie? Kan de VS zich überhaupt een nieuwe oorlog veroorloven en steunt het Amerikaanse volk een nieuwe oorlog?
 
In geval het Iraanse regime ten strijde wil trekken, steunt het Iraanse volk dit dan wel, na de verkiezingsfraude van 2009? Welke rol speelt de kloof tussen president Ahmedinejad en geestelijk leider Khamenei? Hoe reageren de etnische groeperingen en verzetsbewegingen? Kan een oplossing van de Kwestie Palestina voor ontspanning in de regio zorgen?
 
Kortom: Hoe groot is de kans op oorlog, misschien zelfs een derde wereldoorlog? Is oorlog te voorkomen en wat is daarvoor nodig?
 
Foto's © en opnamen 2012 Boyd Noorda, Socia Media
 
 
terug/back | de vredessite / midden-oosten 2012 |