menu
spacer
 
| de vredessite / midden-oosten 2012 |
 
 
 
Israëlisch apartheidsfruit de winkel uit
Blokkadeactie tegen importeur Olympic Fruit

 
Persbericht van docP
 
Foto's: zie beneden.
 
29 november 2012 - Op de dag dat de Palestijnse president Abbas naar de Verenigde Naties gaat om de status van waarnemer voor de Palestijnse staat te krijgen voerden een veertigtal activisten van het netwerk "Samenwerken voor Palestina" een blokkadeactie uit in Barendrecht. Dat gebeurde op de stoep van het Israëlische bedrijf Mehadrin (exporteur van o.a. Jaffa, Jordan Valley en Carmel) en hun afnemer Olympic Fruit. Onder de actievoerders was Mohamed Rabbae, voormalig Tweede Kamerlid van GroenLinks.
 
Met het motto 'Apartheidsfruit de winkel uit' protesteerden zij tegen de handel in tuinbouwproducten uit de Israëlische nederzettingen, illegaal volgens de 4e Conventie van Geneve.
 
Vrachtwagens met fruit werden tegengehouden onderweg naar het bedrijf Olympic Fruit. Een toneelstuk verbeeldde de gang van zaken bij een Israëlisch checkpoint. Van zulke checkpoints zijn er door Israel honderden opgericht in bezet Palestijns gebied.
 
Twee vertegenwoordigers van de protestgroep vroegen een onderhoud met de directie van Olympic Fruit om het bedrijf te wijzen op zijn verantwoordelijkheid voor steun aan Israëls illegale handelen. Directeur de Boer verwees naar zijn Israëlische handelspartner Mehadrin, maar de actievoerders stellen zich op het standpunt dat een Nederlands bedrijf niet mag profiteren van mensenrechtenschendingen. Het moet afgelopen zijn met de Nederlandse gedoogsteun aan nederzettingen.
 
29 november is de internationale dag van solidariteit met het Palestijnse volk. De activisten streven ernaar dat Palestijnen in een soevereine staat kunnen leven, zonder te hoeven tolereren dat Israel hun grond plundert en de bevolking verjaagt en uitbuit.
 
Deze actie is de eerste in een serie boycotacties van de Stichting docP, samen met het Netwerk samenwerken voor Palestina.
 
Meer informatie:
Benji de Levie, 06-53336863
www.docp.nl
 
Blokkade Olympic Fruit

 
Blokkade Olympic Fruit

 
Blokkade Olympic Fruit

 
Blokkade Olympic Fruit

 
Blokkade Olympic Fruit

 
Blokkade Olympic Fruit

 
Meer foto's: www.sociamedia.nl/fotowerk
 
Enkele hires foto's, vrij te gebruiken door media. (Credits: foto Boyd Noorda, sociamedia.nl).
 
 
terug/back | de vredessite / midden-oosten 2012 |