menu
spacer
 
| de vredessite / midden-oosten 2013 |
 
 
 
Actie SP en docP
Betaal niet mee aan de Israëlische bezetting

 
Persbericht van docP
 
Bij de Jumbo Amsterdam, 1 maart 2013 - Met een demonstratieve actie in een supermarkt in het Amsterdamse Buitenveldert hebben SP-Kamerlid Harry van Bommel en docP-voorzitter Benji de Levie vandaag consumenten en winkeliers opgeroepen niet mee te betalen aan de Israëlische bezetting.
 
"Nog altijd liggen er in supermarkten in Nederland producten uit illegale nederzettingen met het label 'Made in Israël' in de schappen. Zonder het te weten betalen klanten zo mee aan de voortdurende bezetting van Palestijns gebied. Het is hoog tijd dat hier een einde aan komt", aldus Van Bommel en De Levie.
 
De twee bezoekers maakten in de Jumbo samen met de eigenaar en zijn vrouw een boodschappentocht door de supermarkt. Daar bleven ze stilstaan bij diverse producten waarvan de herkomst als "Israel" was gelabeld. Voorbeelden zijn wijnen en Tahien uit de Palestijnse bezette gebieden.
Met de landkaart in de hand toonden zij de winkelier dat die producten niet het label "Israel" mogen dragen omdat ze afkomstig zijn uit gebied dat in 1967 door Israel is bezet. Deze zogenaamd Israelische producten uit de illegale nederzettingen komen tot stand dank zij roof van Palestijns en Syrisch grondgebied.
 
In het plezierige gesprek gaven de winkelier en zijn vrouw aan hun klanten juist te willen voorlichten, en de kwestie te zullen aankaarten bij zowel inkooporganisatie als ledenvergadering.
 
Van Bommel en De Levie: "Vrijwel iedereen is het er over eens dat de nederzettingen het grootste obstakel voor vrede tussen Israël en de Palestijnen zijn. Het is daarom van het allergrootste belang dat elke vorm van medewerking aan de illegale nederzettingen stopt. De klant heeft het recht te weten dat die met de aanschaf van deze producten meebetaalt aan de Israëlische bezetting."
Activisten van het netwerk "Samenwerken voor Palestina" praatten intussen buiten met winkelend publiek en deelden flyers uit over de actie. De groep vielen positieve reacties ten deel.
 
 
terug/back | de vredessite / midden-oosten 2013 |