menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2006 |
 
 
 
Tegen oorlogen Irak, Afghanistan en Iran
Strijdbare en stemmige demonstratie

 
Persbericht van Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'
 
Amsterdam, 18 maart 2006 - De demonstratie 'Breken met Bush: Niet meer doden' en de alternatieve herdenking van de slachtoffers van de oorlogen in Irak en Afghanistan, die vandaag op het Museumplein gehouden werd, waren een succesvol moment voor de Nederlandse anti-oorlogsbeweging.
 
SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel opende de demonstratie met een strijdbare toespraak, waarin hij opriep tot een einde van de oorlogen in Irak en Afghanistan en zich uitsprak tegen de oorlogsdreiging richting Iran.
 
Ook Peyman Jafari van de campagne Geen Oorlog tegen Iran veroordeelde de oorlogsretoriek richting Iran. 'We weten dat de oorlog tegen Irak gebaseerd was op leugens. Nu herhaalt George Bush precies dezelfde leugens om een oorlog tegen Iran te rechtvaardigen. Wij weigeren dat te accepteren.'
 
Wim Lankamp, voorzitter van het Nederlands Palestina Komitee, sprak over de medeplichtigheid van de Amerikaanse en Britse regering met de Israëlische aanval op de gevangenis in Jericho vorige week.
 
Ondanks de ijzige kou liepen op het hoogtepunt zo'n tweeduizend mensen mee in de demonstratie. De actie mondde uit in een stemmige herdenking van de slachtoffers in Irak en Afghanistan. Dit gebeurde door het voorlezen van de namen van slachtoffers van beide oorlogen, de plaatsing van bordjes met de namen van tijdens de oorlog vermoorde journalisten op de schuine helling op het plein en het neerleggen van andere gedenktekens.
 
Pepijn Brandon, woordvoerder van het Landelijk Platform tegen de Nieuwe Oorlog dat de demonstratie en herdenking organiseerde, zegt: 'Een meerderheid van de Nederlandse bevolking spreekt zich in opiniepeiling na opiniepeiling uit tegen het beleid van Bush in Afghanistan en Irak. Een meerderheid wil geen nieuwe oorlog in Iran, en wil een einde aan de martelpraktijken in Guantanamo Bay. Op deze actie vertegenwoordigden we dit sentiment. Voor ons was dit niet alleen een moment om terug te kijken, we zagen het ook als een nieuwe stap om de beweging tegen de oorlog in Nederland op de kaart te zetten. Wij eisen dat de Nederlandse regering breekt met Bush, en zullen ook na vandaag doorgaan met acties om deze eis kracht bij te zetten.'
 

Noten voor de pers:
 
Woordvoerder voor het Landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog':
Pepijn Brandon, 06-24751961
 
Fotoverslag
 
 
terug/back | de vredessite / nieuwe oorlog 2006 |