menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |
 
 
 
Luchtalarm tijdens NAVO-top in Noordwijk op 25 oktober
 
Persbericht van Comite 'Troepen Terug uit Afghanistan'
 
Utrecht, 23 oktober 2007 - Uit protest tegen de escalerende oorlog in Afghanistan gaat op donderdag 25 oktober een luchtalarm af in Noordwijk. Terwijl de Defensieministers van 26 NAVO-landen vergaderen in Huis ter Duin, zullen op het Vuurtorenplein demonstranten symbolisch dood neervallen om hun afschuw te uiten over het groeiend aantal dodelijke slachtoffers. Met deze demonstratie pleit comite 'Troepen Terug uit Afghanistan' tegen verlenging van Missie Uruzgan.
 
De NAVO-ministers hebben zich in een zwaar bewaakte vesting, onder toeziend oog van een mijnenveger aan de kust, opgesloten om een compromis uit te werken over de oorlog in Afghanistan. Comite 'Troepen Terug uit Afghanistan' protesteert heftig tegen het demonstratieverbod dat in de ruime omgeving rond de conferentieplaats is afgekondigd. SP-parlementarier Ronald van Raak zal over de buitenproportionele veiligheidsmaatregelen kamervragen stellen.
 
Het comite meent dat de Nederlandse regering de politieke en maatschappelijke discussie over zwaarwegende besluiten over oorlog en vrede achter gesloten deuren voert om vervolgens de Tweede Kamer en de samenleving voor een voldongen feit te plaatsen. De Nederlandse bevolking, waarvan de overgrote meerderheid tegen verlenging van deelname aan de oorlog in Afghanistan is, krijgt over de ver achterblijvende wederopbouwresultaten al helemaal niets meer te horen.
 
De protestactie begint op donderdag 25 oktober om 12.00 uur op het Vuurtorenplein in Noordwijk. Vanaf 13.00 uur zal het luchtalarm klinken, waarbij de vele slachtoffers van de oorlog worden herdacht. Tevens worden diezelfde donderdagavond in tenminste 15 steden fakkelwakes georganiseerd. In dezelfde week gaan in de VS en Canada betogers de straat op voor het terugtrekken van de troepen uit Afghanistan en Irak.
 
Programma Noordwijk op donderdag 25 oktober
 
12.00 uur: Manifestatie op het Vuurtorenplein met als sprekers onder anderen Sadet Karabulut (Tweede Kamer SP), Henk Nijhof (voorzitter GroenLinks) en Bart Griffioen (Coalitie Stop de Oorlog)
13.00 uur: Luchtalarm waarbij demonstranten symbolisch dood neervallen uit protest tegen het groeiende aantal doden in Afghanistan.
 


 
Noten voor de pers
 
Comite 'Troepen Terug uit Afghanistan' is een samenwerkingsverband tussen Coalitie Stop de Oorlog, GroenLinks, Platform tegen de Nieuwe Oorlog en de Socialistische Partij
 
Coalitie Stop de Oorlog: Bart Griffioen 06-24521011
GroenLinks: Olof van der Gaag 070-3182682
Platform tegen de Nieuwe Oorlog: Jan Schaake 030-2714759
Socialistische Partij: Barry Smit 06-51504282
 
 
terug/back | de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |