menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |
 
 
 

150 vredesdemonstranten in Noordwijk
Vanavond fakkelwakes in 18 steden

 
Persbericht van ComitÚ Troepen Terug uit Afghanistan
 
Noordwijk, 25 oktober 2007 - Zo'n 150 vredesdemonstranten hebben vanmiddag in het door een grote politiemacht bezette Noordwijk gedemonstreerd tegen de afspraken die de NAVO even verderop wilde maken om de huidige missie in Afghanistan voort te zetten. Zij zagen zichzelf als de stem van de meerderheid van de bevolking die zich in allerlei opiniepeilingen tegen de missie hebben uitgesproken en zeker tegen de verlenging ervan.
 
'Onze militairen daar weten niet meer wat te doen, hulporganisaties bepleiten een strikte scheiding van hulp en vechten en Tweede Kamerleden zouden zich ernstig af moeten vragen of dit wel de missie is waar zij twee jaar geleden mee in hebben gestemd,' aldus GroenLinks partijvoorzitter Henk Nijhof die de NAVO opriep plaats te maken voor de VN en voor politieke oplossingen in plaats van militaire.
 
SP Tweede Kamerlid Sadet Karabulut wees erop dat nog geen 10% van de Nederlandse militairen in Afghanistan wederopbouwwerk doen in de daarvoor ingerichte Provincial Reconstruction Teams. De overige 90% heeft voornamelijk een gevechtstaak. 'Wederopbouw doe je niet met bommen. Wij voeren daar oorlog. En de meeste militairen menen dat ze daarvoor niet naar Afghanistan zijn gestuurd.'
 
'De NAVO is nu ook Noordwijk binnengevallen, met mijnenvegers voor de kust en pantserhouwitsers op het strand,' aldus Bart Griffioen van de coalitie Stop de Oorlog. Hij noemde het weerzinwekkend dat, nog geen week nadat naar buiten is gekomen dat Nederland met een dergelijke pantserhouwitser een oorlogsmisdaad in Uruzgan is begaan, een dergelijk wapentuig in volle glorie in Noordwijk ten toon wordt gesteld. Hij vroeg zich af wat de Nederlandse regering eigenlijk nog meer verzweeg over Nederlandse gewelddadige operaties in Afghanistan.
 
JosÚ van Leeuwen, die namens het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' sprak, hekelde de absurde politie-inzet in Noordwijk en sprak de burgemeester aan op het feit dat een in haar eentje geweldloos opererende vredesactiviste gisteren na een protest dat nog geen 3 minuten duurde ruim vijf uur in een politiecel heeft gezeten. Verder stelde zij dat het kabinet Balkenende inderdaad de VOC-mentaliteit weer nieuw leven inblies, door belangen van Nederlandse oliemaatschappijen in centraal Azie na te jagen en enkel voor dat doel op de eerste rang in de oorlogvoering wilde zitten.
 
De laatste spreker was Klaas Meijer van de Nieuwe Doorbraak binnen de Partij van de Arbeid. Hij verwoordde de stem van een meerderheid van de PvdA-leden, inclusief internationaal secretaris Marije Laffeber, die tegen verlenging van de missie in Uruzgan zijn. Hij riep PvdA-leden op om zich aan te sluiten bij allerlei lokale samenwerkingsverbanden tegen de verlenging van de missie in Uruzgan.
 
Vanavond worden in 18 steden (Almere, Amersfoort, Amsterdam, Breda, Den Haag, Den Helder, Enschede, Groningen, Heerlen, Hengelo, Landgraaf, Leeuwarden, Leiden, Nijmegen, Rotterdam, Schiedam, Sittard en Venray) fakkelwakes gehouden tegen de verlenging van de missie in Uruzgan.
 
De demonstratie in Noordwijk werd afgesloten met een zgn. 'die in' waarbij stil werd gelegen bij de doden die bij de Nederlandse missie in Uruzgan zijn gevallen. Daarvoor had de clowns army nog een geheim wapen aangeboden aan de NAVO via de corpschef van politie die hen de toegang tot de NAVO had ontzegd.
 

 
Noten voor de pers
 
Meer informatie:
Coalitie Stop de Oorlog: Bart Griffioen 06-24521011
GroenLinks: Olof van der Gaag 070-3182682
Platform tegen de Nieuwe Oorlog: Jan Schaake 030-2714759
Socialistische Partij: Barry Smit 06-51504282
 
Foto's en overzicht wakes
 
 
terug/back | de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |