menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |
 
 
 

Iraakse Dominicanen: Gouden Medaille en op de vlucht

 
Persbericht van Vereniging Kerk en Vrede
 
Utrecht/Irak, 14 maart 2007 - Op 12 maart 2007 werd het maandblad Al-Fikr Al-Masihi (Christelijke Overwegingen) van de Iraakse dominicanen door het Internationale Katholieke Persagentschap onderscheiden met de Gouden Medaille 2007. De Gouden Medaille wordt elke drie jaar verleend aan een individu, een groep of instituut die door woord en daad opkwam voor de vrijheid van meningsuiting met gevoel voor het geschreven woord.
 
Het tijdschrift Al-Fikr Al-Masihi verschijnt sinds 1964 als maandblad voor alle christenen in Irak (of erbuiten). Ook steeds meer moslims lezen het, inmiddels is vijftien procent van de abonnees moslim. Sinds vier jaar is er tevens een kinderkatern, en een Engelse samenvatting ingevoegd.
 
Argument voor de toekening van de onderscheiding: ,,Al-Fikr Al-Masihi, dat in het Arabisch verschijnt, overleefde de zwaarste crisis in de geschiedenis van Irak en dat lukte door een referentiekader te worden voor alle mensen: moslims, christenen en andere religies; en voor alle etnische groepen en taalgroepen in het land''. Om te vervolgen: ,,Al-Fikr Al-Masihi is het christelijke tijdschrift dat in Irak het langste wist te overleven. Het werd opgericht vanuit de gedachte om de media te ontwikkelen en om meer vrijheid te brengen. Gedurende de uiterst zware tijd van de oorlog in 1991 en sinds 2003 toont en bevordert het tijdschrift een voorbeeldige opstelling.''
 
De onderscheiding is een geweldige erkenning van wat de dominicanen presteren in deze bijzonder moeilijke situatie. Het geeft ruggesteun. Tegelijk verkeert het voortbestaan van het tijdschrift in een crisis door logistieke problemen. ,,Maar we zijn niet te stoppen'', zegt de uitgever, Pater Yousif Thomas Mirkis uit Bagdad. Hoewel hij niet meer in Bagdad zit. Een maand geleden moesten de dominicanen hals over kop Bagdad verlaten, zij wonen nu in Arbil en doen alles om vanuit die nieuwe plek het maandblad weer verspreid te krijgen over Iraks wegen. Zij moesten weg uit Bagdad: de eerste dreiging met een autobom hebben ze afgekocht, toen de tweede dreiging volgde besloten ze te vertrekken. Gangs weten geld te maken door bedreiging van individuen uit de kwetsbaarste groepen in het land: christenen, Mande-ers, Jezidi, en intellectuelen. De 40 zusters die in Mosul een klooster hebben zijn ook vertrokken. De dominicanen in Mosul zijn haastig op zoek naar een huis in Caracosh, een christelijke stad in de nabijheid van Mosul.
 
Op de vraag 'zijn de christenen meer in gevaar dan anderen in Irak?' antwoordt Pater Yousif Thomas Mirkis: ,,Ja, wel als een van de kwetsbare minderheden. Niet als een vervolging van regeringswege of door moslims. Ook sjieietische minderheden in Soennietisch gebied, en soennietische minderheden in Sjieietische gebied zijn slachtoffer van zulke gangs. Niemand beschermt ons, de Amerikanen zeker niet. Dus groepen die zichzelf niet kunnen beschermen zijn slachtoffer. Als christenen in Europa beweren dat er een vervolging van christenen plaasvindt in Irak, dan helpen ze de Iraakse christenen niet. Dan gebruiken ze ons voor hun eigen ideologische discussies'', aldus Pater Yousif Thomas Mirkis, op 13 maart bij een ontmoeting in Parijs, waar hij net besloot om samen met de Franse dominicanen vanaf januari 2008 een kwartaalblad te gaan uitgeven over de geschiedenis en cultuur van Armeense christenen in het Midden Oosten: de Chaldese, de Syrische en de Assyrische christenen.
 


 
Noten voor de pers
 
Voor meer informatie: Yose Hohne-Sparborth: 06-15642459 of
Kerk en Vrede: 030-2316666. www.kerkenvrede.nl
 
 
terug/back | de vredessite / nieuwe oorlog 2007 |