menu
spacer
 
| de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |
 
 
 
Na vredesmars van Leuven naar Brussel
1100 mensen samen in Jubelpark op 16 maart

 
Door Olivier Van Acker (incl. foto's), bron: Indymedia.be meer foto's onderaan.
 
Zo'n 1100 mensen hebben zich zondag in het Brusselse Jubelpark verzameld naar aanleiding van de vijfde verjaardag van de oorlog in Irak. Na een 27 kilometer lange wandeltocht kwamen ‘de stappers voor vrede’ samen op een vredesmeeting om als afsluiter met de aanwezige deelnemers het vredesteken te vormen.
 
Na vijf jaar verschrikking in Irak blijft het overkoepelende orgaan, het anti-oorlogsplatform, oproepen om tegen de oorlog te stappen. Ruim 250 mensen vertrokken dan ook rond half tien van het Leuvense station richting het Jubelpark in Brussel. Het slechte weer was de boosdoener wat zorgde voor een lagere opkomst dan verwacht aan de start van het traject. Toch sloten er zich nog ruim honderd stappers aan in het park van Tervuren en het Brusselse trammuseum.
 
vredestocht Met een tocht van 27 kilometer voor de boeg, vertrokken verschillende organisaties met de nodige spandoeken en ludieke voertuigen. Zo herinnerde de creatieve constructie op één van de wagens ons aan het feit dat de kersverse minister van Defensie, Pieter De Crem, een actief beleid wil voeren en zo ook vier F-16 vliegtuigen en 140 extra soldaten naar Afghanistan stuurt. De ‘crème’-kar van Vrede vzw verkondigde met het opschrift ‘Coupe Afghane’ de nodeloze kosten en slachtoffers die het ‘De Crème’-beleid ons zou brengen. De opschriften op de vele spandoeken vertelden het ware verhaal achter het agressieve militaristisch beleid van Amerika. “Geen oorlog tegen Irak. Geen oorlog om olie. Stop de bezetting van Palestina.”
 
Na regenbuien, een wilddravende jeep en de vriendelijke gebaren die de stappers onderweg mochten ontvangen, kwamen ruim 250 deelnemers rond half drie aan in het park van Tervuren. Het Kontrarie- en Brecht-Eisler-koor zorgden tijdens de middagpauze met solidariteitsliederen voor een idyllisch gevoel van samenhorigheid en gaf de verschillende vredessympathisanten ook de moed om de resterende 15 kilometer af te leggen.
 
Bij een korte tussenstop aan het Brusselse trammuseum sloten de laatste deelnemers zich aan bij de groep die aan de laatste rechte lijn richting eindbestemming begon. De stappers ontvingen bij de aankomst in het Jubelpark een bemoedigend applaus van de omringende mensen. Na slotspeeches van onder andere Ludo De Brabander vormden de aanwezigen het internationale vredesteken. Ondanks de afsluitende regenval blijft opkomen voor vrede voor vele mensen een nobele zaak.
 
vredesteken
In de stromende regen vormden enkele honderden mensen een vredesteken.
 Foto Hugo Hoederer
 
rusten op bankje
Foto Erik Van Roey
 
Jubelplein
Foto Hugo Hoederer
 
podium
Foto Erik Van Roey
 
paraplus
Foto Legasse
 
dansen in de regen
Foto Legasse
 

 
Meer op Indymedia.be
 
 
terug/back | de vredessite / nieuwe oorlog 2008 |