menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2006 |
 
 
 
Gemeente Rijswijk maakt protest tegen wapenbeurs onmogelijk
 
Persbericht van het Haags VredesPlatform en Ontwapen
 
Den Haag, 22 november 2006 - Het samenwerkingsverband Ontwapen! heeft besloten een voorgenomen picketline en manifestatie tegen de militaire beurs van de NIID in de Evenementenhal in Rijswijk op donderdag 23 november niet door te laten gaan. De reden hiervoor is dat door de door de gemeente Rijswijk opgelegde beperkingen van een zinvol en effectief protest geen sprake meer kan zijn. Deze gemeente heeft hiermee een vreedzaam tegengeluid tegen een bijeenkomst van handelaren in moordtuig onmogelijk gemaakt.
 
Ontwapen!, waarin ondermeer deelgenomen wordt door het Haags Vredesplatform, wilde voor de deur van de Evenementenhal met spandoeken staan en flyers uitdelen aan de deelnemers aan de bijeenkomst van de NIID. Aan het begin van de middag zouden enkele sprekers het protest tegen de bijeenkomst toelichten. De gemeente Rijswijk liet de organisatie echter weten dat de picketline een heel stuk verderop plaats zou moeten vinden, waardoor deze in feite zinloos zou worden, omdat de deelnemers aan de militaire beurs niet of nauwelijks meer met het tegengeluid geconfronteerd zouden worden. Met deze beperking van het recht op betoging, kunnen de wapenhandelaren, militairen en politici nu volledig ongestoord netwerken om hun bloedige handel aan de mens te brengen. Wapenhandelaren verdienen grof geld aan de dood of verminking van talloze mensen. Mede dankzij hen worden oorlogen, andere gewelddadige conflicten en situaties van onderdrukking in stand gehouden. Bovendien kunnen de enorme bedragen die omgaan in de wapenhandel veel beter gebruikt worden voor zaken als armoedebestrijding en ontwikkelingssamenwerking.
 
Burgemeester Van der Wel-Markerink van Rijswijk zegt haar beslissing gebaseerd te hebben op advies van de Politie Haaglanden. Volgens dit korps zou er kans op wanordelijkheden zijn, wanneer het protest dichter bij de Evenementenhal plaats zou vinden. Ontwapen! werpt deze suggestie verre van zich en wijst erop dat de protesten tegen de NIID-bijeenkomsten altijd een vreedzaam karakter gehad hebben. Tekenend is ook dat de Nationale Ombudsman juist gisteren aankondigde een zelfstandig onderzoek naar het optreden van de Politie Haaglanden tegen demonstranten, naar aanleiding van de vele klachten die hierover de afgelopen jaren ingediend werden.
 
In een kort geding dat gisteren voor de rechter in Den Haag diende, gaf deze helaas de Gemeente Rijswijk gelijk. Een bezwaarprocedure bij de gemeente zelf loopt nog, maar het kan nog maanden duren voordat daar een beslissing uit volgt.
 
Burgemeester Van der Wel-Markerink, nota bene lid van de organisatie Burgemeesters voor Vrede, liet eerder weten dat ze geen mogelijkheden had om de wapenbeurs te verbieden. Ze zei toen: We moeten er met z'n allen voor zorgen dat mensen wapens niet meer nodig hebben. We moeten alle mensen gelijke kansen bieden, zorgen voor goed onderwijs en met elkaar in gesprek blijven. Door het protest tegen de beurs onmogelijk te maken, heeft ze in ieder geval voorkomen dat de demonstranten in gesprek kunnen komen met de wapenhandelaren, waardoor deze ongestoord hun gang kunnen gaan. Haar daden staan dan ook in scherpe tegenstelling tot de mooie woorden die eerder uit haar mond kwamen.
 


 
Voor meer informatie: Rob Boogert, 070-3890235 (op donderdag 23 nov: 06-51152499)
 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2006 |