menu
spacer
 
| de vredessite / nieuws 2007 |
 
 
 

Oproep tot bloemenmanifestatie voor de Birmese monniken op Mensenrechtendag

 
Persbericht van Voorlichting Burmacentrum:
 
Amsterdam, 3 december 2007 - Rotterdammers en anderen worden opgeroepen voor een manifestatie van solidariteit op maandag 10 december: 14.00 uur verzamelen Stadhuisplein, optocht naar de Erasmusbrug, waar om 15.00 uur meegebrachte bloemen of bloemblaadjes in het water worden geworpen als symbool van gebeden en gedachten voor de Birmese monniken.
 
10 december is de Dag van de Universele Verklaring van de Mensenrechten(1948); het is tevens de datum waarop de al 12 jaar onder huisarrest staande oppositieleidster Daw Aung San Suu Kyi in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede ontving.
 
Er circuleert een internationale oproep om de monniken te gedenken met een oosters ritueel door bloemblaadjes uit te strooien in een rivier vanaf een brug, daarmee gebeden en gedachten symboliserend. Met dit universele symbool willen religieuze leiders, de - in Nederland verkerende - Birmese vluchtelingen en het Burma Centrum Nederland weer aandacht vragen voor de gespannen situatie en solidariteit betuigen met de monniken en het volk van Birma.
 
Christelijke, joodse, islamitische en hindoe´stische opinieleiders hebben een verklaring ondertekend ten teken van solidariteit met de moedige Birmese monniken. De verklaring zal voorgelezen worden door de rabbijn Awraham Soetendorp en Jan Gruiters van IKV-Pax Christi. De tocht naar de brug zal geleid worden door Ashin Sopaka, Birmese monnik.
 
Ook wordt verzocht om voorbeden in de gemeenschappen en vermelding in de religieuze nieuwsmedia.
 
 
Geestelijkheid solidair
 
Vooraanstaande geestelijke leiders hebben gezamenlijk een verklaring opgesteld, waarin ze hun solidariteit uiten met de monniken in Birma. Op vrijdag 12 oktober 2007 werd deze verklaring gepresenteerd op het Museumplein in Amsterdam, op het festival van "studenten voor Birma".
 
Aan de monniken van Birma,
 
Vanuit onze diepe verbondenheid met u en de uwen die in uw land de weg van het geweldloos verzet zoeken te gaan, richten wij ons tot u.
   Wij, religieuze leiders van verschillende tradities in Nederland, zijn geschokt door de bloedige beelden van het ruw onderdrukken van uw vreedzaam verzet. Ook zijn wij intens bezorgd om de leefomstandigheden van de gevangenen.
   Wij bidden om rust en bezinning in uw land, opdat een veilige dialoog kan ontstaan. De weg daartoe kan worden vrijgemaakt wanneer de gevangenen hun vrijheid herkrijgen en wanneer Daw Aung San Suu Kyi in staat wordt gesteld om aan de beraadslagingen deel te nemen.
   Het wereldwijd bekrachtigde recht van vrijheid van meningsuiting, wordt in uw land met voeten getreden. Hoewel geografisch ver van u verwijderd, voelen wij ons dichtbij in verantwoordelijkheid en medeleven. Daarom kunnen en willen wij niet aan de kant blijven staan.
   Wanneer onschuldigen uiteen worden gedreven en gevangen genomen, worden wij allen uiteengedreven en gevangen genomen.
   Wanneer onze verre broeders en zusters de mond wordt gesnoerd, dreigen ook wij tot zwijgen te worden gebracht.
   Daarom verbreken wij de stilte en voegen wij onze stem bij het koor van alle mensen van goede wil over de gehele wereld, die hun stem verheffen. En wij beloven u dat wij onze stem zullen blijven verheffen en dat ons geweldloos protest zal blijven klinken, ter wille van de gerechtigheid, ter wille van de humaniteit, ter wille van een veilige toekomst voor u en de uwen.
 
Awraham Soetendorp (rabbijn)
ds. Nico ter Linden (bijbelverteller)
Mohamed Sini (Islam en Burgerschap)
Pandit S. Biere (Arya Samaj Den Haag)
Maria ter Steeg (theologe)
Driss el Boujoufi (Contactorgaan Moslims en Overheid)
Annelies van der Heijden, Kaye Miner (Maitreya instituut)
Jan Gruiters (IKV Pax Christi)
Huub Oosterhuis (theoloog, dichter)
 
 
Burma Centrum Nederland (BCN)
PB 14563 1001 LB Amsterdam
tel: 020-671 6952 (fax: 671 3513)
www.burmacentrum.nl
 

 
Noten voor de pers
 
Meer informatie:

 
 
terug/back | de vredessite / nieuws 2007 |